Κάθε άνοιξη περιμένω με ανυπομονησία ένα λαχανικό που αγαπώ ιδιαίτερα. Τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια δεν τα έτρωγα μικρή, τα δοκίμασα πρώτη φορά φοιτήτρια, σε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που πλέον δεν υπάρχει, αλλά μου έχει μείνει αξέχαστη η γεύση εκείνου του υπέροχου πιάτου που είχα δοκιμάσει.
Η περίοδος των σπαραγγιών είναι πολύ σύντομη, ξεκινά το Μάρτιο και τελειώνει τον Ιούνιο. Είναι πολύ νόστιμα, με μεγάλη θρεπτική αξία, εύκολα στη διαχείριση τους και θέλουν ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη. Μπορούν να την δοκιμάσουν και αυτοί που δεν έχουν ξαναμαγειρέψει σπαράγγια και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστούν.
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια (ριγκατόνι, πέννες ή όποιο άλλο σας αρέσει)
- 100 γρ. μπλε τυρί
- 1 ματσάκι σπαράγγια
- 1 λεμόνι (χυμό + ξύσμα)
- 50 γρ. βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Εάν τα σπαράγγια μας είναι λεπτά δεν θέλουν καθάρισμα απλά τα σπάμε λίγο πιο κάτω από τη μέση τους και κρατάμε μόνο το πάνω μέρος. Εάν είναι χοντρά τα σπάμε πάλι κατά τον ίδιο τρόπο και τα καθαρίζουμε με ένα πίλερ κρατώντας τις τουφίτσες τους ακέραιες.
- Αφού τα κόψουμε τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 3-4’. Δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί θα λιώσουν.
- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε παγωμένο νερό.
- Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο (εάν θέλουμε τα κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια).
- Στο νερό που βράσαμε τα σπαράγγια βάζουμε αλάτι, βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, το λιώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε το μπλε τυρί αφού το έχουμε θρυμματίσει.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!