ΓΥΝΑΙΚΑREADING...Βιβλία γονεϊκότητας - Ένα δώρο για τη γιορτή της...

Βιβλία γονεϊκότητας – Ένα δώρο για τη γιορτή της μητέρας.

-

Η γιορτή της μητέρας έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μένα από τότε που έγινα μητέρα πριν 15 χρόνια. Μάλιστα από τότε άρχισα να βλέπω διαφορετικά και τη δικιά μου μαμά αφού πλέον είχαμε την ίδια ιδιότητα!

Όταν γίνεσαι μαμά αλλάζεις – αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι – οι προτεραιότητες σου. Και φυσικά αν δεν αποκτήσεις αυτή την πολυπόθητη ιδιότητα για πολλές γυναίκες δεν μπορείς να αντιληφθείς την ιδέα της μητρότητας!

Σε όλη αυτή τη πορεία από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι να ενηλικιωθούν ή μάλλον για όλη μας τη ζωή, αφού όταν αποκτήσουμε την ιδιότητα της μητέρας δεν την χάνουμε ποτέ, μεγάλα ερωτήματα αναδύονται που απαιτούν απάντηση τόσο από εμάς τις ίδιες όσο και από τα παιδιά μας. Σε όλη αυτή τη πορεία είμαι σίγουρη ότι οι περισσότερες πολλές φορές θα αναρωτηθούμε:

  • “Είμαι καλή μαμά;”
  • “Θα μπορούσα να μεγαλώσω ή να διαπαιδαγωγήσω καλύτερα τα παιδιά μου για να είναι ευτυχισμένα;”
  • “Μήπως έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικά;”

Οι αμφιβολίες και οι ενοχές είναι συνηφασμένες πολύ συχνά με τον ρόλο της μαμάς. Απάντηση όμως σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει και νομίζω ότι δεν θα πάρουμε ποτέ.

Στο παρελθόν οι μανάδες μας λειτουργούσαν περισσότερο με το ένστικτο για το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Σήμερα εμείς είμαστε πολύ τυχερές, γιατί έχουμε δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες και τεχνικές και μεθόδους διαπαιδαγώγησης μέσω του διαδικτύου και μέσω των βιβλίων γονεϊκότητας, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια σημαντική βοήθεια στο ρόλο και την ιδιότητα της μητέρας. Έτσι σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω βιβλία που βοηθούν στην καθημερινότητα μια μαμάς και σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν το στήριγμα για τα πρώτα βήματα μιας νέας μαμάς ή ενός νέου ζευγαριού.

1.Χαρούμενη μαμά = Χαρούμενα παιδιά – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα quote που χρησιμοποιώ πολύ στη ζωή μου είναι ο τίτλος αυτού του βιβλίου αφού όλες οι μαμάδες θέλουμε σίγουρα τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα… πως θα το πετύχουμε αυτό μας περιγράφει η Θέκλα Πετρίδου στο βιβλίο της.

ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΓΟΝΙΟΣ; ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ ΤΩΡΑ!
Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, με μια απρόσμενη, πρακτική, αισιόδοξη και απελευθερωτική γραφή, διατυπώνει με λέξεις όλα αυτά που πραγματικά νιώθουμε οι γονείς, αλλά φοβόμαστε να εκφράσουμε.
Το βρεφικό κλάμα σού σπάει τα νεύρα, είναι στιγμές που νιώθεις άχρηστος γονιός, δεν αντέχεις τις αταξίες των παιδιών σου, τις περισσότερες φορές δεν ξέρεις πώς να τους συμπεριφερθείς, πώς να μιλήσεις για κάποια θέματα, πώς να καταλάβεις και να διαχειριστείς τόσο τα δικά σου όσο και τα δικά τους συναισθήματα.
Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, και, σε μια προσπάθεια να την καταστήσει ευκολότερη, η Θέκλα Πετρίδου πραγματεύεται σε δεκαοχτώ κεφάλαια ισάριθμα θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο του γονιού αναφορικά με την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το διαζύγιο και τη γονική αποξένωση, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τον καθωσπρεπισμό μιας υποκριτικής κοινωνίας, τη δύσκολη στιγμή που αρρωσταίνει ένα παιδί και την ακόμα πιο δύσκολη που φεύγει.
Τα βασικά ερωτήματα είναι τρία:
• Πρέπει να θυσιάζομαι για τα παιδιά μου;
• Να ακούω το ένστικτό μου ή τους γύρω μου;
• Να είμαι φίλος ή γονιός;

2. 9 Μαγικοί μήνες – Εκδόσεις Μίνωας

Το βιβλίο αυτό δεν είναι πάρα ένας οδηγός για όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι γραμμένο από δύο κορυφαίες μαιευτήρες-γυναικολόγοι και μια πετυχημένη συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, με τρόπο απλό, κατανοητό και φιλικό, καθώς και με τη ζεστασιά της γυναικείας κατανόησης απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που θέτει μια γυναίκα στον γυναικολόγο της για αυτή την υπέροχη περίοδο της ζωής της.    

Στο βιβλίο αυτό οι σύγχρονες μέλλουσες μητέρες θα βρουν έναν ανεκτίμητο φίλο: έναν έξυπνο υποστηρικτικό και περιεκτικό οδηγό γεμάτο πρακτικές συμβουλές. Αποφεύγοντας τον συνηθισμένο καταιγισμό συχνά περιττών πληροφοριών, έρχεται να τις ηρεμήσει, να τις ενημερώσει για ό,τι πρέπει να ξέρουν και να τις βοηθήσει να χαρούν την εγκυμοσύνη τους χωρίς αβάσιμους φόβους, άγχος, έμμονες ιδέες και αγωνιώδεις αναζητήσεις στο χάος του Ίντερνετ.

Πρακτικές συμβουλές για:

  • Τη διατροφή
  • Τις ραγάδες
  • Τις μετακινήσεις και τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Τον ύπνο
  • Τον θηλασμό
  • Την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης
  • Το πώς η νέα μαμά θα ξαναβρεί τη φόρμα της μετά τη γέννα

Χαλαρώστε όσο πιο πολύ μπορείτε,φροντίστε να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και απολαύστε αυτούς τους μαγικούς 9 μήνες.

3. Εκεί θα δεις όλον τον παράδεισο – Εκδόσεις Θύρα

Ένα βιβλίο που προασπίζεται την μητρότητα παρά τα εμπόδια και υποστηρίζει το δικαίωμα της γέννησης του παιδιού, προβάλλοντας τα πιστεύω της εκκλησίας μας αλλά και επιστημονικά δεδομένα.

Εκεί θα δεις όλον τον Παράδεισο… Θα τον διακρίνεις σε ένα φιλί, σε ένα χαμόγελο, σε μια ματιά και μέσα στη διάφανη, λες, κοιλιά μιας μέλλουσας μητέρας, όπου ένα τόσο δα μωρό φωλιάζει, ζει και μεγαλώνει… Η καρδούλα του από την πρώτη στιγμή χτυπά, ώσπου……ώσπου να γεννηθεί! Και να μας δείξει για άλλη μια φορά τον Παράδεισο:στο φιλί του, στο χαμόγελό του, στη ματιά του… Οκτώ σηµερινές και τόσο πραγµατικές ιστορίες µας εµπιστεύεται µε πολλή αγάπη ο πατήρ Διονύσιος Ταµπάκης. Μετά από κάθε ιστορία µας καταθέτει και ένα εμπεριστατωµένο, επιστηµονικό υπόβαθρο σχετικά µε τις αµβλώσεις: τι είναι και τι σηµαίνουν για την Ιστορία του κόσμου και για την στατιστική, για την κοινωνία γενικά, για τη χώρα µας ειδικά, αλλά και για την προσωπική µας πορεία στη ζωή. Και, στο τέλος του βιβλίου, θα βρούµε έναν µικρό, πρακτικό οδηγό για τη γυναίκα, που θέλει παρά τις αντιξοότητες να κυοφορήσει και να γεννήσει το παιδί της. Από την στοργική ματιά του πατρός Διονυσίου έχουμε στα χέρια μας για άλλη µια φορά ένα πολύτιµο και πολυεπίπεδο βοήθηµα αγάπης και έναν ύμνο στην αξία της μητρότητας! To βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα εμπεριστατωμένο κείμενο της πρεσβυτέρας Βαρβάρας Μεταλληνού, καθώς και παρουσίαση φορέων όπως ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού ΑΓΚΑΛΙΑ στην Αθήνα και το Σπίτι της Μαρίας στη Θεσσαλονίκη που προσφέρουν πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη στις ανύπανδρες μητέρες. Στο επιστημονικό μέρος συνέβαλε ο γυναικολόγος δρ. Βασίλειος. Μπέλλιος. Χαρίστε αυτό το βιβλίο στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, στους νέους και νέες αλλά και σε όσους προβληματίζονται με μια νέα εγκυμοσύνη. Ίσως σωθεί ένα παιδί!

4. Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα – βήμα -Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αυτή η σειρά βιβλίων από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι πολύ ιδιαίτερη αφού αποτελείται από 5 βιβλία που αναφέρονται στις ηλικιακές περιόδους των παιδιών μας από 0 έως 18 χρονών. Είναι ευανάγνωστο και η δομή του κειμένου του είναι απλή και κατηγοριοποιημένη γεγονός που διευκολύνει πολύ τον αναγνώστη.

Πώς θα μεγαλώσετε ανεξάρτητους και ευτυχισμένους ανθρώπους που θα μπορούν να ενσωματωθούν αρμονικά στην κοινωνία; Τι είναι αυτό που χτίζει την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια; Πώς θα χειριστείτε τα πρωταρχικά συναισθήματα του παιδιού που αναπόφευκτα θα στραφούν εναντίον σας;

Αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο είναι ένας οδηγός για τις μέρες των διαφορών, µια πρόκληση να τολμήσετε να κοιτάξετε τα δικά σας παιδικά χρόνια. Θα σας δείξει πώς να αποφεύγετε να χάνετε την ψυχραιμία σας και τι να κάνετε όταν γύρω σας επικρατεί ένα χάος. Όμως πάνω απ’ όλα θα σας δείξει πώς να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Καρπός δεκαετιών έρευνας και πρακτικής εμπειρίας της καταξιωμένης ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery, το πρώτο βιβλίο της πεντάτομης σειράς εξετάζει τον γονεϊκό ρόλο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τις στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Γιατί «οι καλοί γονείς δε γεννιούνται, όμως οι περισσότεροι μπορούν να γίνουν καλοί και, σίγουρα, όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι».

Στο δεύτερο βιβλίο της πεντάτοµης εικονογραφημένης σειράς η καταξιωμένη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery, καθοδηγεί τους γονείς µε πολλές πρακτικές συμβουλές για τους πρώτους 24 γλυκούς αλλά και θυελλώδεις μήνες της ζωής του παιδιού. Απαντά σε καθημερινά ερωτήματα των γονιών για τον θηλασμό, τον ύπνο, την ομιλία, την προσαρμογή στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας αρχίζετε τη δουλειά για να μπορέσει αυτός ο καινούριος άνθρωπος να ανοίξει τα δικά του φτερά. Τώρα πρέπει να βρείτε τον τρόπο, να φτιάξετε µια οικογένεια στην οποία όλοι θα περνάτε καλά μαζί, ένα μέρος όπου το παιδί σας θα νιώθει πως το προσέχουν και θα μάθει ότι πάντα μπορεί να προσφεύγει σε αυτό – µια εστία. Τώρα καλλιεργείτε το αίσθημα ασφάλειας και την αυτοπεποίθησή του, δημιουργείτε τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας. Τώρα αρχίζουν όλα.

Σύντομα θα εκδοθεί από το Μεταίχμιο και ο τρίτος τόμος που αφορά ηλικίες από 2-6 ετών.

5. Τα παιδιά γεννιούνται στην καρδιά – Εκδόσεις Πατάκη

Ένα βιβλίο για όλους αυτούς που θέλουν τόσο πολύ να γίνουν γονείς αλλά τους σταματάει ένα πρόβλημα γονιμότητας και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά γεννιούνται στη καρδιά μας!

Θέλω πολύ να κάνω ένα μωρό! Οι γονείς μου με πιέζουν με τις ερωτήσεις τους. Ο άντρας μου είναι σκυθρωπός γιατί προσπαθούμε πάνω από έναν χρόνο. Έχω πολύ άγχος! Μια φίλη μου είπε πως μια γνωστή της, που είχε το ίδιο πρόβλημα, πήγε σε Κέντρο Εξωσωματικής και έκανε αμέσως μωρό. Εκεί θα πάω!

Έχω κουραστεί. Ποιος να μου το ’λεγε ότι θα ανέβαινα αυτό τον γολγοθά!  Προσπαθούμε πάνω από ενάμιση χρόνο. Η γυναίκα μου έχει τόσα νεύρα, που δεν πλησιάζεται.  Έτσι μου ’ρχεται να τα βροντήξω όλα!

Είμαι πια 40, χωρίς σύντροφο. Δεν έχω περιθώρια και μόλις ανακάλυψα ότι με τα ωάρια μου δεν μπορώ να κάνω παιδί. Τώρα τι γίνεται;

Πάντα πίστευα ότι οι άντρες δεν έχουμε περιορισμούς στην ηλικία, αλλά ένας φίλος, λίγο πιο μεγάλος από μένα, την πάτησε. Μήπως πρέπει να καταψύξω το σπέρμα μου όσο είναι καιρός;

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από δύο έμπειρους ψυχολόγους, για να στηρίξει όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τη γονιμότητά τους, αλλά και εκείνους που βρίσκονται κοντά τους και δεν ξέρουν με ποιον τρόπο να βοηθήσουν. Στις σελίδες του θα βρει κανείς όλη την υποστήριξη που χρειάζεται και όλες τις πληροφορίες που, εκτός από τον γιατρό, είναι καλό να έχει. Ας ξεφύγουμε από τις ωοθήκες, τη μήτρα, τα ωάρια και το σπέρμα, και ας φτάσουμε στην καρδιά, εκεί που πραγματικά γεννιούνται τα παιδιά!

6. Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό το βιβλίο το έχω αγοράσει ιδιαίτερα και δεν είναι τυχαίο που πολλές μαμάδες το έχουν στην βιβλιοθήκη τους! Ξεφεύγει από μεθόδους και τεχνικές και επικεντρώνεται στην καλή σχέση παιδιού – γονέα, πως χτίζεται αυτή η σχέση και πως τη διατηρούμε.

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα:
Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.
Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;

Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.
Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού. Με αυτό το φρέσκο και χωρίς επικριτική διάθεση βιβλίο μάς βοηθάει:
• Να καταλάβουμε πώς ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και το ψυχολογικό μας υπόβαθρο επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών μας
• Να αποδεχτούμε τα λάθη μας και να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά
• Να σπάσουμε τα αρνητικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής
• Να διαχειριστούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και του παιδιού μας
• Να αντιληφθούμε τι μηνύματα περνούν οι διαφορετικές συμπεριφορές.
Mε εύστοχες και σοφές συμβουλές, είναι το βιβλίο που κάθε γονιός θα θέλει να διαβάσει και κάθε παιδί θα εύχεται να είχαν διαβάσει οι γονείς του!

7. Τι σκέφτεται το παιδί μου – Εκδόσεις Ψυχογιός

Πόσες φορές δεν έχετε κοιτάξει το παιδί σας και δεν έχετε αναρωτηθεί: Τι να σκέφτεται άραγε τώρα; Το καινούριο βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός έρχεται για να μας λύσει αυτή την απορία.

Μάθετε τι πραγματικά εννοεί το παιδί σας όταν λέει «Κοίτα τι έκανα!» «Μα δεν είμαι κουρασμένoς» ή «Με ντροπιάζεις»
Αναλύοντας πάνω από 100 καθημερινές καταστάσεις, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να υιοθετήσετε την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του. Θα ανακαλύψετε τα ορόσημα που περνά το παιδί σας από τις ηλικίες των 2 έως 7 χρόνων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε βασικά θέματα που σας απασχολούν, όπως τα πείσματα, η αντιζηλία μεταξύ αδελφών, δυσκολίες στον ύπνο, ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πολλά ακόμη.
Συντονιστείτε με τις ενδόμυχες σκέψεις του παιδιού σας και γίνετε ο γονιός που θα θέλατε να είστε.

8. Γονείς σε συνεργασία – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πόλλες φορές το κλειδί στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι η μαμά και ο μπαμπάς να έχουν κοινή γραμμή, αυτό ανακαλύπτουμε σε αυτό το βιβλίο των Εκδόσεων Κλειδάριθμος.

Συμφωνήστε σε έναν κοινό τρόπο ανατροφής χωρίς συγκρούσεις – Λειτουργήστε ως ομάδα αναπτύσσοντας ένα κοινό μοντέλο διαπαιδαγώγησης

Πώς μπορούν δύο άνθρωποι να απαλλαγούν από τα γονεϊκά πρότυπα που «κουβαλούν» από τις οικογένειές τους και να συμβαδίσουν στο θέμα της διαπαιδαγώγησης, δίχως να υπερισχύει η γνώμη του ενός έναντι του άλλου;

Καθένας από εμάς ανατράφηκε με συγκεκριμένα πρότυπα που μπορεί να μη συμβαδίζουν με αυτά του συντρόφου του. Με υπομονή και συνεργασία, το ζευγάρι πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτά –ή να συνδυάσει τα καλύτερά τους στοιχεία– με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαπαιδαγώγησης που θα ταιριάζει στις προσωπικότητες των δύο γονέων.

Με τεχνικές, παραδείγματα και ασκήσεις για κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, αυτός ο πρακτικός οδηγός μπορεί να λειτουργήσει ως υποστηρικτικό εργαλείο για κάθε ζευγάρι, ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά του με κοινό όραμα, χωρίς ρήξεις

9. Εμπιστευτείτε τους εφήβους – εμπιστευτείτε τη ζωή -Εκδόσεις Μίνωας

Αχ αυτή η εφηβεία, πολλές μαμάδες πανικοβαλλόμαστε μόνο στο άκουσμα της λέξης. Τελικά πως πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την δύσκολη ηλικιακή περίοδο στη ζωή των παιδιών μας;

Η περίοδος της εφηβείας είναι η εποχή της αμφισβήτησης, της σιωπής, των εκρήξεων, των συγκρούσεων, που τελικά θα οδηγήσουν τον έφηβο στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Ο γονιός μετατρέπεται σε παρατηρητή των ραγδαίων αλλαγών του παιδιού του αλλά και αποδέκτη της αμφισβήτησης που εκείνο εκφράζει προς τον ρόλο και την εξουσία του. Οι δυσκολίες στην επικοινωνία, οι διαφωνίες, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις δεν είναι σπάνιες στη σχέση των γονιών με τον έφηβο.

Οι γονείς προβληματίζονται πώς θα προσεγγίσουν το παιδί τους, πώς θα διατηρήσουν ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, τι ελευθερίες πρέπει να του παραχωρούν. Τους βασανίζουν πολλές σκέψεις – ναρκωτικά, αλκοόλ, φίλοι, έξοδοι, σχέση με το άλλο φύλο, σεξ κ.λπ. Παράλληλα ακούνε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται, ενώ συχνά εκδηλώνονται την περίοδο της εφηβείας… Περιλαμβάνοντας τις τελευταίες επιστημονικές προσεγγίσεις, το βιβλίο αυτό σας προτείνει λύσεις και χρηστικές πληροφορίες για καθετί που μπορεί να συναντήσετε όλα αυτά τα χρόνια

10. Αγαπώντας τον αυτισμό – Εκδόσεις Θύρα

Δεν θα μπορούσα στην ανάρτηση μου να μην συμπεριλάβω αυτό το βιβλίο – ένα βιβλίο με τις εμπειρίες και την ιστορία μιας μαμάς που μεγαλώνει ένα ¨χαρισματικό παιδί¨. Μια μαμά που όλες εμείς οι μαμάδες θαυμάζουμε και σεβόμαστε ιδιαίτερα!

Η Μαρία Κασαμπαλάκου πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο του βιβλιίου με το παιδικό βιβλίο Αυγερινός- μια ιστορία για τον αυτισμό και την αγάπη, που βρίσκεται ήδη στην δεύτερη έκδοσή του. Στο βιβλίο αυτό εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μικρού παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και της μητέρας του μέχρι να αποκτήσει δική του δασκάλα στο σχολείο. Διακρίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα βιβλίο για τους γονείς οι εκδόσεις Θύρα πρότειναν στην συγγραφέα να δεχθεί να δημοσιεύσει κείμενα από το ημερολογιό της, κείμενα που θα δείχνουν τις φάσεις που πέρασε η ίδια έως ότου ξεπεράσει τις αρχικές δυσκολίες και να αρχίσει να αγωνίζεται συνειδητά στο πλευρό του παιδιού της αλλά και των άλλων μητέρων για την στήριξη και την πρόοδο των παιδιών με αυτισμό. Αγαπώντας τον αυτισμό- Εξομολογήσεις μιας μητέρας είναι ο τίτλος του συγκλονιστικού βιβλίου που γεννήθηκε από τις σελίδες του ημερολογίου της και αφού διανθίστηκε από έγχρωμες φωτογραφίες, ποιήματα της Μαριας Κασαμπαλάκου, αλλά και κείμενα άλλων μητέρων και εκπαιδευτικών κυκλοφορεί τώρα σε μια καλαίσθητη έκδοση που αποτελεί έναν μοναδικό ύμνο στη μητρότητα.

11. Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. – Εκδόσεις Διόπτρα

Τι άραγε κάνουν οι Δανοί που όλοι εμείς δεν εφαρμόζουμε και τα δικά τους παιδιά σύμφωνα με έρευνες είναι τα πιο ευτυχισμένα;

Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Σ’ αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός. • Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της. Μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το «εγώ» στην άκρη και εστιάσουμε στο «εμείς», θα αποφύγουμε πολλά περιττά «δράματα» και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι. Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο θα βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

12. Ζακέτα να πάρεις – Εκδόσεις Ψυχογιός

Το κλασικό σλόγκαν της Ελληνίδας μάνας γίνεται βιβλίο και θα ήταν αδύνατο να μην συμπεριληφθεί σε αυτή μου την ανάρτηση!

Ο πατήρ Ανδρέας Κονάνος δίνει συμβουλές στους γονείς ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, χωρίς καβγάδες και φωνές, αλλά με ηρεμία και πίστη.

Τελικά, το πιο ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να το… αφήσεις ήσυχο.
Βρείτε τα πρωτίστως εσείς οι δύο: ο μπαμπάς και η μαμά.
Μην πιέζεις το παιδί, θα αντιδράσει.
Μίλα του γλυκά, ώστε να σε ακούσει με την καρδιά του.
Η καρδιά είναι τα «αυτιά» του παιδιού.
Ακόμα και η σιωπή σου, όταν είναι εμποτισμένη με σοφία, εκπέμπει κύματα αγάπης που φτάνουν τον στόχο τους.
Προσπέρνα τα νεύρα και τους θυμούς του άτακτου παιδιού σου και δες την ψυχή του που δοκιμάζεται, που μεγαλώνει, που ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα. Μάθε να βλέπεις «βαθιά».
Πίσω από καβγάδες, να διακρίνεις τις φοβίες του.
Πίσω από βρισιές και φωνές, τη μοναξιά του.
Πίσω από το αλλοπρόσαλλο «φαίνεσθαι», την ψυχική του ομορφιά.

Μαμά, μπαμπά, αφήστε το παιδί σας να πατήσει στην ιερή γη της καρδιάς σας, όχι για να κατασκηνώσει εκεί για πάντα, μα για να ανοίξει τα φτερά του, να πάρει φόρα και να πετάξει.
Σας θαυμάζω και υποκλίνομαι μπροστά σας και φιλάω τα χέρια σας τα ιερά, που κρατάνε μέσα τους το πιο αγνό κομμάτι του πλανήτη μας.
Και εύχομαι ολόψυχα όλα τα ωραία και ωφέλιμα να έρθουν στη ζωή και στο σπιτικό σας.

Είσαι ο πιο άξιος γονιός. Εσύ. Πίστεψέ το. Και ζήσε το!

13. Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνές – Εκδόσεις Μίνωας

Η πειθαρχία και τα όρια είναι ένα από τα συχνά προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες. Στο βιβλίο αυτό θα ανακαλύψουμε πως μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τους κανόνες χωρίς φωνές και ξύλο.

Αυτό το πρακτικό βιβλίο διδάσκει τους γονείς πώς να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα πιο κοινά προβλήματα συμπεριφοράς της προσχολικής ηλικίας.

Από την επιθετικότητα και την αδελφική αντιζηλία, μέχρι την ακαταστασία και τα ψέματα, ο οδηγός αυτός προσφέρει με σαφήνεια απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές. Παράλληλα περιγράφει και τα βασικά λάθη των γονιών και προτείνει λύσεις, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες, που θα τους βοη­θήσουν να επικοινωνήσουν με το παιδί τους, να παραμείνουν ήρεμοι σε έντονες καταστάσεις και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αγάπη που ξέρει να θέτει όρια.

Με όπλο την υπομονή και τη σιγουριά που προσφέρει η γνώση, οι γονείς μπορούν να διδάξουν τη σωστή συμπεριφορά στα παιδιά τους και να απολαύσουν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή.

14. Τι να κάνω – τι να μην κάνω για να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου – Εκδόσεις Πατάκη

Αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη είναι ένα εικονογραφημένος οδηγός που θα μας βοηθήσει τις κρίσιμες στιγμές που δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση στην καθημερινότητα μας.

Γονείς σε απελπισία…

Γονείς με απορίες…

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…

Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μου ως γονιού;

Πώς να χειριστώ την κατάσταση με το παιδί μου;

Όταν κανείς μεγαλώνει παιδιά, τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα είναι πολλά και διαρκή. Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε από μια μαμά, αλλά ταυτόχρονα και ειδική σε θέματα παιδιών και οικογένειας, ως ένας εύχρηστος εικονογραφημένος οδηγός επιβίωσης για γονείς παιδιών 0-18 ετών.

Σκοπός του είναι να δώσει πρακτικές συμβουλές για το τι είναι καλό να κάνουν αλλά και τι να αποφεύγουν να κάνουν γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα πλέον συνήθη και βασικά θέματα-προβλήματα που τα παιδιά εκδηλώνουν μέχρι τα 18.

Κάθε μέρα που περνάει για εμάς τις μαμάδες είναι ένας άθλος, άλλες φορές πηγαίνουμε για ύπνο χαμογελώντας και άλλοτε αναστενάζοντας… Όμως η επόμενη μέρα θα ξημερώσει και εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άλλη μια αξέχαστη μέρα με τα παιδιά μας και να αφεθούμε στην πιο ανιδιοτελή αγάπη! Χτίστε σε αυτή τη σχέση και σκεφτείτε ότι κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε!

Χρόνια μας πολλά!!!

Μέχρι την επόμενη φορά…

Φιλιά

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλες προτάσεις μας εδώ.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Άννα Μίχτη
Άννα Μίχτηhttps://workingmama.gr/
Το όνομα μου είναι Άννα και είμαι η chief editor και owner του Working mama. Παράλληλα είμαι σύζυγος και εργαζόμενη μητέρα. Έχω δύο πανέμορφες πριγκίπισσες την Κατερίνα, που είναι 12χρονών και την Ιωάννα που είναι 5ετων. Το blogging για μένα είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις... Από εδώ θα ανακαλύψουμε πως μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει τη μητρότητα με την καριέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα