Γιατί να επιλέξω τη μουσική ως εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί μου.

8
5528

Όταν πήγαινα εγώ στο δημοτικό, ήμουν η μόνη στην τάξη ανάμεσα σε 28+ παιδιά που μάθαινα μουσική(πιάνο) ενώ τα περισσότερα παιδιά μάθαιναν μόνο μία ξένη γλώσσα. Πλεόν τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, ξένες γλώσσες, αθλητισμό, υπολογιστές, τέχνες, μουσική, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Στην περίπτωση που το παιδί μας εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με κάτι, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν ξέρει τι να επιλέξει; Εμείς οι γονείς μπορούμε να του προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες ή να του δώσουμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσει ώστε να μπορέσει να επιλέξει. Μία από τις επιλογές αυτές είναι και η μουσική, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Γιατί όμως είναι καλό να μάθει μουσική ένα παιδί;

Η επιστημονική άποψη

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο απ’ ότι τα υπόλοιπα καθώς η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου αυξάνοντας το IQ τους και ενισχύοντας τη μνήμη του.

Τι προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου;

Ωστόσο, κακά τα ψέμματα, δεν επιλέγουμε τη μουσική ως δραστηριότητα γιατί θα το κάνει πιο έξυπνο. Την επιλέγουμε πρώτον για τη χαρά που δίνει  και για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα του άγχους (παρόλη την κούραση της μελέτης που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη). Δεύτερον για την κοινωνικότητα που προσφέρει μέσα από την συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικά μαθήματα και συναυλίες και τέλος για τον πολιτισμό που κρύβει γύρω της ώστε να απομακρύνει τα παιδιά από τα «κακώς κείμενα».

Έχοντας εδώ και χρόνια μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία της μουσικής, χαίρομαι όταν ακούω γονείς μαθητών μου να με ενημερώνουν με πολλή χαρά ότι τα παιδιά τους, τα οποία παλιότερα δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, ξεκινώντας την εκμάθηση του πιάνου έγιναν πιο προσεκτικά, υπομονετικά, επίμονα και συγκεντρωμένα σε όλους τους τομείς. Επίσης τα βοήθησε να γίνουν πιο υπεύθυνα καθώς η φροντίδα του οργάνουν τους αποτελεί αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Η μουσική επίσης διδάσκει στα παιδιά την πειθαρχεία και τον τρόπο να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους. Το μουσικό όργανο απαιτεί μελέτη και στο σπίτι και το παιδί πρέπει να μάθει σιγά σιγά να βάζει τη μελέτη του οργάνου στην καθημερινότητά του. Στην αρχή χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά την ημέρα αλλά αργότερα χρειάζεται περισσότερη ώρα για εξάσκηση. Η κοινωνικότητα και η συνεργασία αναπτύσσονται και λόγω της συμμετοχής του σε ομαδικά μαθήματα όπως χορωδία, θεωρία και ορχήστρα. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος και σε συναυλίες όπου θα εκτεθεί μπροστά στο κοινό και θα συνεργαστεί με άλλους μουσικούς βιώνοντας τον αλληλοσεβασμό και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Συχνά δημιουργούνται φιλίες  που μπορούν να κρατήσουν και μια ζωή. Το μουσικό όργανό δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική απασχόληση.

via

Αυτό που λέω συχνά στους μαθητές μου είναι πως δεν μαθαίνουν μουσική για τους γονείς τους και ούτε απαραίτητα χρειάζεται μελλοντικά να γίνουν δάσκαλοι μουσικής (επαγγελματική αποκατάσταση). Η μουσική, ακόμη κι όταν μεγαλώσουν, θα είναι το αποκούμπι τους τις δύσκολες στιγμές αλλά και η ευχαρίστησή τους τις όμορφες στιγμές. Θα είναι ο τρόπος να χαλαρώνουν όταν είναι αγχωμένα αλλά και ο τρόπος να δεθούν με την παρέα τους παίζοντας ή τραγουδώντας.

Ποιο θα είναι το ρεπερτόριο; Τι μαθήματα θα διδαχθεί;

Η βάση της εκμάθησης ενός κλασικού οργάνου είναι η κλασική παιδεία, το κλασικό ρεπερτόριο. Είναι αυτό που λέμε «σπουδές». Από κει και πέρα και σε συνεννόηση με τον δάσκαλο και εφόσον το θέλει και το παιδί, το ρεπερτόριό του μπορεί να εμπλουτιστεί με έντεχνα,λαϊκά, ξένα τραγούδια, με τζαζ ή μουσική κινηματογράφου. Εξάλλου υπάρχουν και τμήματα εκμάθησης σύγχρονου ρεπερτορίου. Παράλληλα με το όργανο το παιδί θα μάθει να τραγουδάει βελτιώνοντας τη φωνή του, θα μάθει τη θεωρία της μουσικής και θα διδαχθεί πολλά άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα που θα τον ολοκληρώσουν ως μουσικό. Θα μάθει για τις μουσικές άλλων πολιτισμών και θα μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη μουσική.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει;

Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει είναι τα  4 έτη (ίσως και 3+ αν είναι ώριμο) κάνοντας μαθήματα μουσικής προπαιδείας. 6-8 ετών είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει κάποιο όργανο καθώς σε αυτή την φάση  είναι σε θέση να συγχρονίσει πιο εύκολα τις κινήσεις τον χεριών του  με την όραση και την ακοή αλλά πάντα εξαρτάται και από το όργανο που θα επιλέξει.

via

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο το καλύτερο γιατί τα χρόνια σπουδών είναι αρκετά και τα δαχτυλάκια του είναι πολύ ευλύγιστα και εύπλαστα ακόμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία αν έχουν τη διάθεση και τη θέληση.

Ποιο όργανο να μάθει;

Για την επιλογή του οργάνου εμπιστευτείτε το ίδιο το παιδί. Πολλές φορές η επιλογή γίνεται με βάση το όργανο που θα ήθελαν να μάθουν οι γονείς μικροί ή το όργανο που τυχαίνει να υπάρχει στο σπίτι. «Τόσα χρόνια το ξεσκονίζω το πιάνο. Ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσει το παιδί μου». Εδώ αγαπητοί γονείς χρειάζεται προσοχή γιατί όσο παράξενο και να σας φαίνεται τα παιδιά έχουν κρίση για την επιλογή του οργάνου από μικρή ηλικία. Η καλύτερη λύση είναι να ακούσετε παρέα κάποια μουσικά όργανα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή ή να επισκεφτείτε μαζί κάποιο ωδείο όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει κάποια δοκιμαστικά με δασκάλους διαφορετικών οργάνων. Αυτό που θα το εντυπωσιάσει θα είναι και το εκλεκτό!

 

Αγορά οργάνου

Προσοχή όμως στην αγορά του οργάνου! Μην επιλέξετε ένα παμπάλαιο πιάνο ή το δίσκαλο αρμόνιο για το παιδί σας επειδή υπάρχει στο σπίτι της γιαγιάς από την εποχή του Νώε! Μην τσιγκουνευτείτε στην αγορά του βιολιού επιλέγοντας ένα πάμφθηνο, με τη δικαιολογία ότι σε 1-2 χρόνια πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί θα ξεκουρδίζεται συνέχεια. Μην του χαρίσετε την εφηβική σας κιθάρα, μεγέθους 4/4, αν είναι μόνο 6 χρονών γιατί θα του είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει σωστά τις τεχνικές παιξίματος και αυτό θα φέρει την απογοήτευσή. Η χροιά του οργάνου αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί να το παίξει είναι σημαντικός παράγοντας για να κάνει το παιδί να θέλει να συνεχίσει. Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι καθυστερούν πάρα πολύ την αγορά οργάνου. «Κάτσε να δούμε αν θα του αρέσει και μετά θα πάρουμε». Μα πώς θα ξέρει αν του αρέσει αν η επαφή με αυτό είναι μόνο 40 λεπτά την εβδομάδα την ώρα του μαθήματος; Καταλαβαίνω πως είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο αλλά ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει όργανο αν δεν έχει στο σπίτι το δικό του για να μελετήσει.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Άννα Μίχτη από το working mama για την πρόσκληση να γράψω αυτό το άρθρο όχι μόνο με την ιδιότητα της blogger αλλά και με την ιδιότητα της καθηγήτριας πιάνου. Χρήσιμο άρθρο για την μελέτη του μουσικού οργάνου στο σπίτι θα βρείτε στο προσωπικό blog μου (www.anthomeli.com)

Εύχομαι καλή σχολική σε μαθητές και γονείς.

 

Αν θέλετε να δείτε και άλλες προτάσεις για εξωσχολικές δραστηριότητες δεν έχετε παρά να πάτησε τε εδώ.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook και
να με ακολουθήσετε στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!!

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Κατερίνα, που όπως μου αρέσει να λέω εγώ τη γλυκιά Ανθομελένια, για αυτό το υπέροχο guest post που μου χάρισε και πραγματικά το απόλαυσα! Διαβάζοντας το άρθρο αναγνώρισα όλα αυτά που παρατηρώ στην μεγάλη μου κόρη που ασχολείται με τη μουσική!

    Πραγματικά μέσα από αυτή την μικρή συνεργασία κατάλαβα γιατί η Κατερίνα και η Κάλη έχουν ονομάσει το blog τους ανθομέλι…

    • Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση να γράψω στο working mama με την ιδιότητα της δασκάλας μουσικής! Η ιδέα σου για την σειρά αυτών των αναρτήσεων από ειδικούς ήταν πολύ εύστοχη για την περίοδο που διανύουμε. Εύχομαι να βοηθηθούν οι γονείς και να επιλέξουν την καλύτερη δραστηριότητα για το παιδί τους.

  2. Χάρηκα πολύ για την όμορφη συνεργασία σας που είχε ως αποτέλεσμα το κείμενο της Κατερίνας, της κόρης μου. Εγώ θα μιλήσω ως μαμά που ειχα την χαρά να μεγαλώνω μια κόρη πιανίστρια. Η αρχή ήταν όμορφη. Με καμάρι ακούγαμε την κόρη μας να παίζει τα μικρά τραγουδάκια και απολαμβάναμε την πρόοδο. Μετά τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι ώρες της μελέτης μεγάλωσαν και έρχονταν σε πίεση με τα μαθήματα του σχολείου. Αργότερα που οι δυσκολίες μεγαλώσανε και ήρθε η εφηβεία με τις φίλες να βγαίνουν βόλτες ενώ η ίδια έπρεπε να διαβάζει τα κομμάτια γιατί είχε συναυλίες ή εξετάσεις οι αμφιταλαντεύσεις γίναν δυνατότερες όμως στο τέλος η θέληση, το πείσμα και η γνώση έφερναν το ένα πτυχίο μετά το άλλο και το καμάρι και η υπερηφάνεια μας μεγάλωνε. Δύσκολα χρόνια με πολύ μελέτη, όμως και με πολλές χαρές, γλέντια οικογενειακά,τραγούδια και χορούς. Μετά από τόσα χρόνια με τίποτε δεν θα άλλαζα εκείνα τα χρόνια αν και έως σήμερα εξακολουθώ να έχω ακόμα το άγχος των εξετάσεων όχι βέβαια της κόρης μου αλλά τώρα της εγγονής μου της μελλοντικής πιανίστριας. Εύχομαι σε όλους καλή σχολική και εξωσχολική χρονιά.

  3. Αξίζουν νομίζω και τα συγχαρητήρια στη μαμά Μαρία γιατί δυστυχώς είναι λίγοι οι γονείς που πιστεύουν ότι η μουσική και η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου οφελεί το παιδί τους. Ειλικρινά θαυμάζω τους γονείς που υποστηρίζουν αλλά και ενισχύουν τις επιλογές και τα θέλω των παιδιών τους! Εύχομαι να καμαρώνετε και τα εγγόνια σας όπως τα κορίτσια σας!

  4. Καλημέρα σας, ευχαριστούμε πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες που μας δώσατε. Θέλω αν γίνεται τη βοήθειά σας στο εξής:
    Η κόρη μου θέλει να ξεκινήσει πιάνο…θεωρείτε ότι πρέπει από την αρχή να πάρουμε κάποιο πιάνο στο σπίτι ή για την πρώτη χρονιά μόνο στο ωδείο? Είναι πιστεύετε αρκετή η δουλειά που θα κάνει εκεί? Το ρωτάω αυτό γιατί αν δεν κάνω λάθος η αγορά ενός πιάνου είναι αρκετά ακριβή….

    Σας ευχαριστώ

    • Είναι απαραίτητο να υπάρχει όργανο στο σπίτι! Εξάλλου από το πρώτο μάθημα κιόλας το παιδί θα έχει να μελετήσει κάποια κομματάκια. Για το πρώτο διάστημα (καλό θα είναι όχι πάνω από 1 μήνα) να πηγαίνει να διαβάζει στο ωδείο. Αλλά μετά θα πρέπει να προχωρήσετε σε αγορά οργάνου. Σίγουρα η αγορά πιάνου είναι ένα μεγάλο έξοδο! Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε πιάνο (υπάρχουν και μεταχειρισμένα ή ενοικιαζόμενα) μπορείτε να αγοράσετε ένα αρμόνιο για λίγους μήνες ή ακόμα καλύτερα ένα ηλεκτρικό πιάνο. Μεταξύ του αρμονίου και του ηλ. πιάνου όμως καλύτερη επιλογή είναι η δεύτερη και μπορείτε να το κρατήσετε για τα πρώτα χρόνια. Κάποιοι κρατάνε και το αρμόνιο για κάποια χρόνια αλλά δεν είναι το καλύτερο για τον μαθητή. Πλέον ένα καλό ηλεκτρικό πιάνο μπορεί να μιμηθεί αρκετά καλά τον ήχο του πιάνου αλλά και το βάρος των πλήκτρων. Κάποιοι δάσκαλοι είναι αρνητικοί και με τα δύο αλλά προσωπικά πιστεύω πως καλύτερα με ένα ηλεκτρικό πιάνο παρά με αρμόνιο ή με τίποτα!
      Αλήθεια πόσο χρονών είναι η κόρη σας; Αν επιλέξετε να παίζει μόνο στο ωδείο κατά την ώρα του μαθήματος δεν μπορεί να προχωρήσει το παιδί και δεν θα μπει στη διαδικασία να μάθει τι σημαίνει μελέτη στο σπίτι.
      Σας εύχομαι να πάρετε την σωστή απόφαση και καλό ξεκίνημα στην κορούλα σας!

  5. Συμφωνώ απόλυτα! και εγώ πιστεύω πως τα παιδιά πρέπει να έχουν όλα τα ακούσματα και να δέχονται πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα για να μπορέσουν να κατασταλλάξουν σε αυτό που τους αρέσει! Και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω με τα παιδιά μου!Σας προτείνω να δείτε και το προγραμμα από την Εθνική λυρική σκηνή γιατί έχουν πολλές επιλογές, όπερα, παραστάσεις μπαλέτου, παραστάσεις για παιδιά, οπερέττα https://www.nationalopera.gr/ και κάνουν φαντάστικές παραγωγές, ανοιγοντας έναν ολοκαίνουριο κόσμο στα παιδιά μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ