ΠΑΙΔΙΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΣυνέντευξη με την Βάνα Μαυρίδου

Συνέντευξη με την Βάνα Μαυρίδου

-

Σήμερα έχω την μεγάλή χαρά να φιλοξενώ στο blog μου, με αφορμή το βιβλίο της Μέλη και Μελέκ, την συγγραφέα Βάνα Μαυρίδου. Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από αυτή τη συνέντευξη.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Είμαι μητέρα τριών παιδιών, έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική και η μεγάλη μου αγάπη είναι η λογοτεχνία. Πρώτα να διαβάζω και μετά να δημιουργώ δικές μου ιστορίες που να παρασύρουν τα παιδιά σε κόσμους φανταστικούς. Ιστορίες με ήρωες που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και να κατανοήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

  • Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο παιδικό βιβλίο;

Το μόνο μυστικό νομίζω είναι να καταφέρεις να δημιουργήσεις συναισθήματα στο παιδί-αναγνώστη. Να μιλήσεις στην καρδιά του, να το κάνεις να ταυτιστεί με έναν από τους ήρωες της ιστορίας. Να προβληματιστεί, να αισθανθεί, να συγκινηθεί. Δεν αρκεί η ιστορία να έχει αρχή και τέλος.

  • Φαντάζομαι ότι η αφορμή της συγγραφής του βιβλίου ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή – είναι αυτή η ιστορία αληθινή;

Πράγματι, η επέτειος των εκατό χρόνων από τα γεγονότα του 1922 ήταν η αφορμή για αυτό το βιβλίο. Η ιστορία δεν είναι αληθινή, είναι όμως βασισμένη σε αφηγήσεις που άκουγα από παιδί από τη γιαγιά μου. Όλες αυτές οι ιστορίες είχαν έναν κοινό παρονομαστή· το συναίσθημα, που, προς έκπληξή μου, δεν ήταν πάντα αρνητικό.

  • Η Μελέκ μου έκλεψε την καρδιά – πιστεύετε ότι τα σημερινά παιδιά παίζουν ακόμα με πάνινες κούκλες ή τα έχουν απορροφήσει οι μπλε οθόνες;

Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο μακριά από τις οθόνες. Φυσικά και δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε από αυτές, καθώς είναι κομμάτι της ζωής μας και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας. Δυστυχώς όμως διαπιστώνω ότι τα παιδιά ευχαρίστως θα αντάλλαζαν οποιοδήποτε παιχνίδι τους με κάποιο ηλεκτρονικό. Λόγω και της πληθώρας των παιχνιδιών που κυκλοφορούν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους τραβήξουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον.

  • Τι συμβολίζει η Μελέκ που μένει πίσω στην ιστορία σας;

Η Μελέκ είναι ένα πολυλειτουργικό σύμβολο. Ένα σύμβολο φιλίας για τη Μέλη πριν από την καταστροφή. Ένα σύμβολο δύναμης, ένα σημείο αναφοράς που σηματοδότησε αργότερα την αποδοχή της νέας πραγματικότητας στη Σάμο. Και τέλος, ένα σύμβολο ειρήνης, που κατορθώνει να φέρει δυο οικογένειες, δυο λαούς σε επαφή και απόλυτα συναισθηματική σύνδεση.

  • Το θέμα του βιβλίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – τελικά τα βιβλία βοηθάνε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για ένα τόσο δύσκολο θέμα;

Τα βιβλία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να μιλήσουμε στα παιδιά για οτιδήποτε τα απασχολεί. Έτσι και για το θέμα του πολέμου, μπορούμε να τους διαβάσουμε ιστορίες που αφηγούνται με ειλικρίνεια και τρυφερότητα όλα τα δεινά του κόσμου μας. Τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον αγώνα για μια ζωή με ασφάλεια. Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, νιώθουμε όσα νιώθουν και μπαίνουμε στα παπούτσια τους. Μένουμε δίπλα στα παιδιά, τα βοηθάμε να επεξεργαστούν όλα αυτά τα πρωτόγνωρα ερεθίσματα και τα κάνουμε να νιώθουν ασφαλή.

  • Ποιο είναι το δικό σας κριτήριο για την επιλογή ενός παιδικού βιβλίου για τα παιδιά σας;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο. Άλλες φορές είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, η εικονογράφηση που μπορεί να με τραβήξει, άλλες ο τίτλος, η γνώμη ενός φίλου και άλλες μια λέξη πάνω στην οποία θα πέσει το μάτι μου. Έχοντας όμως τεράστια εμπειρία στην ανάγνωση, εμπιστεύομαι το ένστικτό μου, που σπάνια θα με οδηγήσει στην αγορά ενός βιβλίου που δεν θα μου αρέσει τελικά!

  • Η εικονογράφηση του βιβλίου σας από την κυρία Μεταλληνού είναι υπέροχη και σίγουρα απόλυτα αρμονική με τη συγγραφή σας. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν είδατε το βιβλίο σας εικονογραφημένο;

Η Ρένια Μεταλληνού είναι από τις αγαπημένες μου Ελληνίδες εικονογράφους και ήταν η πρώτη μου επιλογή για να εικονογραφήσει το συγκεκριμένο κείμενο. Κατάφερε να αποδώσει, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μου, ακριβώς όσα είχα στο μυαλό μου, να εμπλουτίσει τις λέξεις μου με ζωντάνια και εικόνες που βοηθούν τα παιδιά να ταξιδέψουν με τον νου τους. Όταν είδα τις εικόνες, μεταφέρθηκα με το μυαλό μου εκεί, στη Σμύρνη της Καταστροφής, και είδα όλα όσα εγώ η ίδια είχα αφηγηθεί να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου.

  • Να περιμένουμε και επόμενο παιδικό βιβλίο από εσάς;

Ελπίζω πως ναι! Γράφω πάντα. Δεν γίνεται να μην το κάνω. Είναι ο τρόπος μου να κάνω ψυχανάλυση, να βγάλω όσα έχω μέσα μου και πολλές φορές ούτε εγώ αντιλαμβάνομαι. Τα παιδιά είναι το αγαπημένο μου κοινό, οπότε και το επόμενο βιβλίο μου απευθύνεται στις ίδιες ηλικίες. Εύχομαι μόλις ολοκληρωθεί να έχει βρει το νόημά του για να μπορεί να σταθεί στην αγορά.

  • Κλείνοντας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που πάντα ρωτάω στις συνεντεύξεις μου σε επιτυχημένους ανθρώπους, μια παιδική ίσως ερώτηση για την πραγματοποίηση των παιδικών ονείρων… Όταν ήσασταν μικρή τι θέλατε να γίνεται όταν μεγαλώσετε;

Παρόλο που έγραφα από πολύ μικρή ηλικία, ουδέποτε είχε περάσει από το μυαλό μου να γίνω συγγραφέας. Ονειρευόμουν να γίνω δικαστής ή μουσικός. Καμιά σχέση δηλαδή το ένα με το άλλο. Από τη μια πλευρά η απόλυτη γραφειοκρατία και τήρηση της τάξης, από την άλλη η ελευθερία της έκφρασης και η δημιουργικότητα. Τίποτα από τα δύο τελικά δεν έγινα, αλλά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες, ό,τι κι αν κάνουν, δεν μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Η τέχνη πηγάζει από μέσα μας. Είναι ανάγκη. Είναι άναρχη και δεν μπορείς να την περιορίσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και για την απίστευτη βοήθεια στη συζήτηση με την κόρη μου για τον πόλεμο και τις εικόνες ξεριζωμού των παιδιών που παρακολουθούμε στην τηλεόραση.

Το αγαπημένο μου βιβλίο “Μέλη και Μελέκ” των εκδόσεων Διόπτρα μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας ή ηλεκτρονικά εδώ.

Μέχρι την επόμενη φορά…

Σας φιλώ

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Άννα Μίχτη
Άννα Μίχτηhttps://workingmama.gr/
Το όνομα μου είναι Άννα και είμαι η chief editor και owner του Working mama. Παράλληλα είμαι σύζυγος και εργαζόμενη μητέρα. Έχω δύο πανέμορφες πριγκίπισσες την Κατερίνα, που είναι 12χρονών και την Ιωάννα που είναι 5ετων. Το blogging για μένα είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις... Από εδώ θα ανακαλύψουμε πως μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει τη μητρότητα με την καριέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα