ΓΥΝΑΙΚΑ LITTLE KITCHEN STORIES Θρακιώτικη βασιλόπιτα (κρεατόπιτα)

Θρακιώτικη βασιλόπιτα (κρεατόπιτα)

-

Μεγαλώνοντας με δυο γιαγιάδες, η μια Θρακιώτισσα και άλλη Πόντια, οι γαστρονομικές μου  αναμνήσεις είναι πολλές. Μπορώ να πω ότι έχω μεγαλύτερη αγάπη για την ποντιακή κουζίνα αλλά υπάρχουν και κάποιες θρακιώτικες παραδόσεις, όπως η αλμυρή βασιλόπιτα, που μου αρέσουν πολύ και τις συνεχίζω και εγώ.

Ενώ η πόντια γιαγιά πάντα έφτιαχνε βασιλόπιτα τσουρέκι η Θρακιώτισσα  έφτιαχνε την αλμυρή κρεατόπιτα, γιατί οι Θρακιώτες  την παραμονή της πρωτοχρονιάς ετοιμάζουν αλμυρή πίτα για να κόψουν στην αλλαγή. Η παράδοση λέει για κρεατόπιτα αλλά σε πολλές περιοχές φτιάχνουν και κοτόπιτα ή τυροπιτά.

Εγώ σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για την κρεατόπιτα, την Θρακιώτικη βασιλόπιτα έτσι όπως την έφτιαχναν οι θρακιώτισσες  νοικοκυρές. Και ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο τυχερός και θα κερδίσει το φλουρί που κρύβεται στην Θρακιώτικη βασιλόπιτα ή στο κλασσικό τσουρέκι, υπομονή μέχρι την Πρωτοχρονιά!

συνταγή-για-αλμυρή-βασιλόπιτα

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και το νέο έτος να φέρει αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας.

Υλικά για τη Θρακιώτικη βασιλόπιτα

  • κιλό κιμά (μοσχάρι-χοιρινό)
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα στο χέρι
  • 1 κ. γ. κύμινο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 6 φύλλα για πίτα (σπιτικά ή έτοιμα)
  • Σπορέλαιο για τα φύλλα
συνταγή-για-αλμυρή-βασιλόπιτα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τα κρεμμύδια και αλάτι και τα αχνίζουμε (δεν βάζουμε λάδι) .
  2. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν .
  3. Στη συνέχεια βάζουμε το κιμά και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι , πιπέρι και το κύμινο.
  5. Σιγομαγειρεύουμε  μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
  6. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
  7. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  8. Βάζουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάλι λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  9. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και νερό.
  10. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  11. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί.    
συνταγή-για-αλμυρή-βασιλόπιτα

Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/

Καλή επιτυχία

Δήμητρα

Τις συνταγές της Δήμητρας μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Δήμητρα Ιακωβίδου
Δήμητρα Ιακωβίδου
Είμαι η Δήμητρα και λατρεύω να γλυκαίνω την ζωή των γύρω μου…πως; με τούρτες, cupcakes, cakepops, macaron και ότι άλλο φανταστώ ότι μπορεί να ομορφύνει μια ξεχωριστή περίσταση. Το μεγαλύτερο πάθος μου όμως είναι το φαγητό, γι αυτό και όταν ολοκλήρωσα τη φοιτητική μου ζωή στην πιο ερωτική και φαγανή πόλη (ναι, αυτή που κατάλαβες !) πήγα σε μια σχολή μαγειρικής και νέοι ορίζοντες μου ανοίχτηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4,957ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Φτιάχνουμε πινιάτα Όλαφ

Η πινιάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Είναι ένα παιχνίδι που το παίζουν...

Το κυνήγι της ευτυχίας

Εάν μπορούσε τώρα να εκπληρωθεί μια ευχή σου, να αποκτήσεις μόνο ένα πράγμα τι θα ήταν αυτό;

Κασερόπιτα με φύλλο κρούστας

Αγαπημένη και ιδιαίτερη, η κασερόπιτα, είναι μια πίτα όχι και τόσο συνηθισμένη. Το κασέρι...

Ένας συγγραφέας αλλιώτικος από τους άλλους…

Ενας Άγιος συγγραφέας.. 'Όταν ακούμε τη λέξη συγγραφέας, το μυαλό μας πάει σε...

Η Μίσα κάνει φίλους

Σήμερα θα μιλήσουμε για το βιβλίο «Η Μίσα κάνει φίλους» από τις εκδόσεις Ψυχογιός και συγγραφέα τον...

Παπαρδέλες με θρακιώτικο καβουρμά

Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά εδέσματα που είναι γνωστά  κυρίως στις περιοχές που τα φτιάχνουν ή τα έφτιαχναν κάποτε.

Δημοφιλή άρθρα

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα