Ημέρες νηστείας και είμαι σίγουρη ότι θα ψάχνετε συνταγές για φαγητά και σνακ όσοι νηστεύετε τα νηστίσιμα τσουρεκάκια είναι ιδανικό σνακ για αυτές τις μέρες.
Σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε νόστιμα τσουρεκάκια χωρίς βούτυρο και αυγά. Όταν τα φτιάξετε και τα δοκιμάσετε δεν θα πιστεύετε ότι δεν είναι τα κλασσικά τσουρεκάκια.
Επίσης νομίζω ότι είναι μια ωραία συνταγή, όχι μόνο, για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους αποφεύγουν παρασκευές χωρίς προσθήκη ζωικών υλικών.
Υλικά για τα νηστίσιμα τσουρεκάκια
- 250 γρ. νερό χλιαρό
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κ.σ. μέλι
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 150 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (αν βάλετε ελαιόλαδο προτιμήστε ένα ελαφρύ)
- 130 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φακελάκι κάρδαμο σε σκόνη
- 1 συσκευασία σταφίδες
Διαδικασία
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, το μέλι και διαλύουμε τη μαγιά.
- Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα χυλός και το αφήνουμε στην άκρη για 30’.
- Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το κάρδαμο και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το εξάρτημα για τις ζύμες και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία και ελαστική ζύμη.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
- Ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε πάλι για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια.
- Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο μέλι που το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20’ περίπου, μέχρι να χρυσίσουν.
Tips
- μην βάλετε παραπάνω αλεύρι διότι θα γίνει σκληρή η ζύμη.
- μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία και στο χέρι, χωρίς μίξερ.
- αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα νηστίσιμα τσουρεκάκια με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!