Αλμυρή τάρτα με πράσα , μανιτάρια και μπέικον.

0

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για ορεκτικό που ταιριάζει τόσο πολύ, σε ένα γιορτινό  τραπέζι.

Ανακάλυψα τις τάρτες πριν πολλά χρόνια και από τότε τις λάτρεψα. Η πρώτη φορά που προσπάθησα να κάνω τάρτα ήταν πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν φοιτήτρια. Η πρώτη προσπάθεια θυμάμαι πως δεν είχε επιτυχία καθώς μου είχε βγει πολύ σκληρή η βάση. Ακολούθησαν πολλές προσπάθειες και πλέον νιώθω υπερήφανη, για τις τάρτες μου καθώς κλέβουν τις εντυπώσεις κάθε φορά που τις σερβίρω σε κάποιο γεύμα.

Η παρακάτω τάρτα έχει απλά υλικά και η διαδικασία δεν είναι δύσκολη.  Η βάση της είναι μια ζύμη μπριζε που μοσχοβολά βούτυρο γι’ αυτό θα σας συνιστούσα να μην το αντικαταστήσετε με μαργαρίνη.

  • Ζύμη μπριζε (pâte brisée)
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο (από το ψυγείο, δεν  το αφήνουμε να μαλακώσει)
  • 3 γρ. αλάτι
  • 60 γρ. νερό παγωμένο
  • Για την γέμιση της τάρτας
  • 2 πράσα
  • 5 μανιτάρια Champignon
  • 6 φέτες μπέικον
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί Regato
  • 3 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την βάση της τάρτας

  1. Τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι ώστε να μοιάζει με ψίχουλα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.  
  5. Αφότου κρυώσει την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα. Πατάμε με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  6. Τρυπάμε την ζύμη με το πιρούνι, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και γεμίζουμε την τάρτα με όσπρια.
  7. Την ψήνουμε για  20’ στο φούρνο στους 180°C.
  8. Αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα όσπρια και την αφήνουμε στην άκρη.

Για την γέμιση

  1. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το μπέικον και τα μανιτάρια.
  2. Τα σοτάρουμε ξεχωριστά το καθένα σε λίγο ελαιόλαδο.
  3. Αφού σοταριστούν τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα τοποθετούμε στην ταρτιέρα.
  4. Ρίχνουμε το τριμμένο regato.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Περιχύνουμε την ταρτιέρα με το μείγμα των αυγών.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60’ στους 180°C μέχρι η τάρτα μας να αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  9. Αν την σερβίρετε ως ορεκτικό μπορείτε να την συνοδεύσετε στο πιάτο με πράσινη σαλάτα.

Καλή επιτυχία

Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/

Δήμητρα

Τις συνταγές τις Δήμητρας μπορείτε να τις βρείτε εδώ


Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here