ΓΥΝΑΙΚΑ LITTLE KITCHEN STORIES Ποντιακά πισία

Ποντιακά πισία

-

Όποιος έχει πόντια γιαγιά εννοείτε πως ξέρει τα ποντιακά πισία. Είναι το comfort food των ποντίων. Τα πισία δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι της γιαγιάς. Ήταν η μόνιμη απάντηση μας στην ερώτηση, τι να σας φτιάξω όταν θα ρθείτε στο χωριό. Και όταν δεν πηγαίναμε μας τα έστελνε.

Στην ουσία πρόκειται για τηγανιτή ζύμη η οποία γίνεται είτε γεμιστή με πατάτα, τυρί, κιμά, λουκάνικο ή την ανοίγεις σε στρογγυλό σχήμα και την τηγανίζεις. Η συνταγή είναι πολύ απλή και τα υλικά λίγα και οικονομικά.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι η γιαγιά δεν έλεγε συνταγές απλά σου έλεγε, ένα βρε τι θέλει; βάζεις λίγο αλεύρι, λίγο νερό, καταλάβατε όλα με το μάτι. Στη συνταγή αυτή κατέληξα μετά από πειραματισμούς και φυσικά έχοντας πάντα στο μυαλό μου, την εικόνα της να τα φτιάχνει.

Υλικά για τη ζύμη για τα ποντιακά πισία

  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι  γ.ο.χ.
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • ½  κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • Υλικά για τη γέμιση με τυρί
  • 150 γρ., φέτα
  • 1 αυγό 
  • Πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση με λουκάνικο

  • 5 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα στα δυο

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά.
  2. Το αφήνουμε 10’ στην άκρη.
  3. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη η οποία μπορεί να κολλάει ελάχιστα αλλά δεν πειράζει.
  5. Ρίχνουμε  λίγο  ακόμη αλεύρι πάνω στη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει  για 1 ώρα.
  6. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια γύρω στα 50 γρ.
  7. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο (ανοίγει με τα χέρια εύκολα αλλά αν θέλετε ανοίξετε τα με πλάστη).
  8. Τοποθετούμε γέμιση τυρί στα μισά και στα υπόλοιπα λουκάνικο.
  9. Τα κλείνουμε καλά στις άκρες για να μην ανοίξουν.
  10. Τα τηγανίζουμε σε  σπορέλαιο και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
  11. Όχι σε υψηλή θερμοκρασία για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.

Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/

Καλή επιτυχία

Δήμητρα

Τις συνταγές της Δήμητρας μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Προηγούμενο άρθροΤρία πουλάκια κάθονται.
Επόμενο άρθροΗ κίτρινη σημαδούρα.
Δήμητρα Ιακωβίδου
Δήμητρα Ιακωβίδου
Είμαι η Δήμητρα και λατρεύω να γλυκαίνω την ζωή των γύρω μου…πως; με τούρτες, cupcakes, cakepops, macaron και ότι άλλο φανταστώ ότι μπορεί να ομορφύνει μια ξεχωριστή περίσταση. Το μεγαλύτερο πάθος μου όμως είναι το φαγητό, γι αυτό και όταν ολοκλήρωσα τη φοιτητική μου ζωή στην πιο ερωτική και φαγανή πόλη (ναι, αυτή που κατάλαβες !) πήγα σε μια σχολή μαγειρικής και νέοι ορίζοντες μου ανοίχτηκαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4,916ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Ο θυμός του Τόμι

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Ο θυμός...

Βιβλία δραστηριοτήτων για το καλοκαίρι

Το σχολείο τελείωσε και επίσημα μετά από μια πολύ ιδιόμορφη χρονιά με πολλές δυσκολίες και μεγάλη απουσία...

Maria Montessori : Η φιλοσοφία της

Τα τελευταία χρόνια το μοντεσσοριανο σύστημα εκπαίδευσης κατακτά όλο και περισσότερους θαυμαστές σε...

Η κίτρινη σημαδούρα.

 "Η κίτρινη σημαδούρα" κι ένας εκδοτικός οίκος που αξίζει να γνωρίσετε! Πρόσφατα, περιπλανώμενη στο...

Ποντιακά πισία

Όποιος έχει πόντια γιαγιά εννοείτε πως ξέρει τα ποντιακά πισία. Είναι το comfort...

Τρία πουλάκια κάθονται.

Ένα πολύ ωραίο, τρυφερό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Τρία πουλάκια κάθονται» και συγγραφέα...

Δημοφιλή άρθρα

Ημερολόγιο αντίστροφης μετρησής

Το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης ή αλλιώς advent calendar αποτελεί...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα