Όποιος έχει πόντια γιαγιά εννοείτε πως ξέρει τα ποντιακά πισία. Είναι το comfort food των ποντίων. Τα πισία δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι της γιαγιάς. Ήταν η μόνιμη απάντηση μας στην ερώτηση, τι να σας φτιάξω όταν θα ρθείτε στο χωριό. Και όταν δεν πηγαίναμε μας τα έστελνε.
Στην ουσία πρόκειται για τηγανιτή ζύμη η οποία γίνεται είτε γεμιστή με πατάτα, τυρί, κιμά, λουκάνικο ή την ανοίγεις σε στρογγυλό σχήμα και την τηγανίζεις. Η συνταγή είναι πολύ απλή και τα υλικά λίγα και οικονομικά.
Εδώ πρέπει να σας πω ότι η γιαγιά δεν έλεγε συνταγές απλά σου έλεγε, ένα βρε τι θέλει; βάζεις λίγο αλεύρι, λίγο νερό, καταλάβατε όλα με το μάτι. Στη συνταγή αυτή κατέληξα μετά από πειραματισμούς και φυσικά έχοντας πάντα στο μυαλό μου, την εικόνα της να τα φτιάχνει.
Υλικά για τη ζύμη για τα ποντιακά πισία
- 300 ml νερό χλιαρό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- Υλικά για τη γέμιση με τυρί
- 150 γρ., φέτα
- 1 αυγό
- Πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση με λουκάνικο
- 5 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα στα δυο
Διαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά.
- Το αφήνουμε 10’ στην άκρη.
- Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη η οποία μπορεί να κολλάει ελάχιστα αλλά δεν πειράζει.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι πάνω στη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια γύρω στα 50 γρ.
- Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο (ανοίγει με τα χέρια εύκολα αλλά αν θέλετε ανοίξετε τα με πλάστη).
- Τοποθετούμε γέμιση τυρί στα μισά και στα υπόλοιπα λουκάνικο.
- Τα κλείνουμε καλά στις άκρες για να μην ανοίξουν.
- Τα τηγανίζουμε σε σπορέλαιο και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
- Όχι σε υψηλή θερμοκρασία για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Δήμητρα είμαι η Σωτηρία η ξαδέλφη από το χωριό!Οι συνταγές σου τέλειες,πολυ φροντισμένη η παρουσίαση και πραγματικά χαίρεσαι να σε διαβάζεις!Σου γράφω με αφορμή τα πισία γιατί ισχύουν όντως όλα όσα λες γι’αυτά.Και ενώ η γιαγιά μου δεν μου είπε ποτέ την συνταγή,μου την είπε η θεία Νίνα.Όταν θα επιστρέψω Θεσσαλονίκη θα σου την στείλω.Εννοείται πως οι ποσότητες που αναγράφονται είναι μετά από πίετη που άσκησα.Και εννοείται πως δεν τα έχω φτιάξει ποτέ μου.Ξέρεις,δεν θα ναι το ίδιο!
Καλησπέρα Σωτηρία !! Ευχαριστω πολύ για τα ωραία λογια !!! Εννοείται πως περιμένω τη συνταγή που έχεις, καλο υπόλοιπο καλοκαιριού!! φιλια πολλα!!