Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά εδέσματα που είναι γνωστά κυρίως στις περιοχές που τα φτιάχνουν ή τα έφτιαχναν κάποτε.
Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, η τάση να προβάλλονται διάφορα τοπικά προϊόντα έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίσουμε κάποια από αυτά, όπως είναι ο καβουρμάς. Ο καβουρμάς είναι γνωστός κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στη Θράκη.
Παρασκευάζεται από διάφορα είδη κρέατος ανάλογα την περιοχή, όπως για παράδειγμα ο καβουρμάς με βουβαλίσιο κρέας της Κερκίνης Σερρών.
Παραδοσιακά, επρόκειτο για κομμάτια κρέατος συντηρημένα σε λίπος. Ήταν δηλαδή ένας τρόπος να διατηρηθεί το ευαλλοίωτο κρέας καθώς δεν υπήρχε ακόμη η ψύξη. Πλέον, η παρασκευή του καβουρμά γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και διαδικασίες ώστε εμείς να το απολαμβάνουμε ως αλλαντικό.
Παρακάτω θα δούμε πως αυτό το νόστιμο παραδοσιακό έδεσμα μπορεί να απογειώσει μια συνταγή ζυμαρικών.
Υλικά
- 1 συσκευασία ζυμαρικά παπαρδέλες
- 200 γρ. καβουρμά
- ½ κούπα χυμό ντομάτας
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- Κεφαλογραβιέρα για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τη διαδικασία της συσκευασίας και κρατάμε λίγο από το νερό που τα βράσαμε.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε τον καβουρμά και ανακατεύουμε για 2’.
- Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και λίγο από το νερό που κρατήσαμε (1/2 κούπα) και αφήνουμε να βάσει για 5-6’ σε χαμηλή φωτά.
- Τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και τα μακαρόνια.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
- Τρίβουμε λίγη κεφαλογραβιέρα.
- Απολαμβάνουμε με λευκό κρασί.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!