ΠΑΙΔΙΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣΠαιδικό ιχνογράφημα: όταν οι ζωγραφιές των παιδιών μιλούν

Παιδικό ιχνογράφημα: όταν οι ζωγραφιές των παιδιών μιλούν

-

Οι τέχνες ,σε οποιαδήποτε μορφή τους, αποτελούν μέσο έκφρασης του εσωτερικού συναισθηματικού μας κόσμου. Την στιγμή που αποτυπώνουμε κάτι στο χαρτί  το υποσυνείδητο μας είναι αυτό που ‘κρατάει’ το μολύβι, τον μαρκαδόρο και το πινέλο.

Καταρχάς χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την σημασία της ελεύθερης έκφρασης των παιδιών στις ζωγραφιές τους, χωρίς να τους υποδεικνύουμε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν, τα σχήματα ή τον ‘σωστό’ τρόπο ζωγραφικής.

Στην  ζωγραφική των παιδιών δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, υπάρχει μόνο το συναίσθημα το οποίο εντελώς αυθόρμητα αποτυπώνεται στο χαρτί. Οι ζωγραφιές των παιδιών μιλούν και πολλές φορές μαρτυρούν συναισθηματικά  προβλήματα, μυστικά που κρατούν, ζήλια, φόβο, άγχος αλλά και κακοποίηση.

  • Σχέδια ανά ηλικία

2-4 ετών (μουτζούρες): τα παιδιά απλώς μουτζουρώνουν στο χαρτί χωρίς να υπάρχει κάποια αναπαράσταση . καθώς μεγαλώνουν κάνουν κυκλικές κινήσεις και τελικά τις περιγράφουν σαν να έχουν ζωγραφίσει κάτι συγκεκριμένο.

4-7 ετών(προσχηματικό σχέδιο):  στην ηλικία αυτή τα παιδιά ξεκινούν να αποτυπώνουν και να καταγράφουν τις σκέψεις τους και η ζωγραφιά χαρακτηρίζεται από σύμβολα, σχήματα και ανθρώπινες φιγούρες κάνοντας έναν κύκλο για κεφάλι και δυο κάθετες γραμμές για πόδια/χέρια.

7-9ετών (σχηματικό στάδιο): Τα παιδιά αναπαριστούν με συγκεκριμένο τρόπο τα αντικείμενα, τα χρώματα και τις ανθρώπινες φιγούρες. Το παιδί αναπαριστά τοπία, ζωγραφίζοντας μια  μπλε γραμμή για ουρανό και πράσινη για γρασίδι. Ενώ φαίνεται να έχει τοποθετηθεί, με μεγάλη ακρίβεια, κάθε σχέδιο στη ζωγραφιά του παιδιού ώστε εάν αφαιρούσαμε κάτι τότε θα φαινόταν ότι χαλάει την ισορροπία της ζωγραφιάς τους.

9-11 ετών(στάδιο αναδυόμενου ρεαλισμού):  Στο στάδιο αυτό τα παιδιά αποτυπώνουν καλύτερα τη προοπτική και τα χρώματα με μεγαλύτερο ρεαλισμό

11-13ετών (στάδιο ψευτο-ρεαλισμού): Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αποκτούν επίγνωση των ανθρώπινων μορφών και του περιβάλλοντος.

Εφηβεία(περίοδος αποφάσεων): παρατηρείτε σύνθετη έκφραση.

  • Τρόπος που ζωγραφίζει ένα παιδί

Ένα παιδί που κάνει συνεχώς σβησίματα και διορθώσεις μπορεί να σημαίνει υπερβολικό άγχος και ανασφάλεια. Ενώ ένα παιδί που χρησιμοποιεί πολλά στολίδια, διακοσμήσεις και λεπτομέρειες θα μπορούσε να σημαίνει ότι θέλει να τραβήξει την προσοχή μας.

  • Θέση της ζωγραφιάς στο χαρτί

Συνήθως οι ζωγραφιές των μικρών παιδιών καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού και είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως και το μέγεθος της ανθρώπινης φιγούρας. Γενικότερα, η ζωγραφιά στο κέντρο του χαρτιού δηλώνει ένα ασφαλές άτομο με επικέντρωση στον εαυτό του.  Η τοποθέτηση των σχεδίων στο κάτω μέρος του χαρτιού μπορεί να δηλώνει συναισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας ενώ η τοποθέτηση των σχεδίων ψηλά στην σελίδα μπορεί να δηλώνει υψηλά επίπεδα επίτευξης ή φαντασίας.  Υπάρχουν και συγκεκριμένες ερμηνείες για την ζωγραφιά που βρίσκεται πάνω δεξιά ή πάνω αριστερά , αλλά καλύτερα προς το παρόν ας μην εισχωρήσουμε τόσο βαθιά στην ερμηνεία!!

  • Μέγεθος

Τα παιδιά που ζωγραφίζουν μικρές φιγούρες τείνουν να είναι ντροπαλά (φυσιολογικό σε μικρά παιδιά) ενώ τα παιδιά που ζωγραφίζουν ασυνήθιστα μεγάλα σχέδια μπορεί να υποδηλώνουν επιθετικότητα ή  αδυναμία αυτοελέγχου(φυσιολογικές ζωγραφιές σε μικρά παιδιά)

  • Χαρακτηριστικά προσώπου-σώματος

Σε παιδιά πάνω των 7 ετών τα ασυνήθιστα μεγάλα κεφάλια μπορεί να υποδηλώνουν επιθετικές τάσεις ή άγχος, ενώ τα ασυνήθιστα μικρά κεφάλια ίσως υποδηλώνουν δυσκολία προσαρμογής στο περιβάλλον.  Γενικότερα τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν δίνουν μεγάλη έμφαση στο σώμα, μπορεί να λείπει τελείως ο λαιμός, ενώ επικεντρώνονται στο πρόσωπο και στις λεπτομέρειες του.

  • Η ζωγραφιά με την οικογένεια

Τα παιδιά συνήθως από την ηλικία των 4,5 ξεκινούν να ζωγραφίζουν την οικογένεια τους, ακόμη και αν δεν τους ζητηθεί.  Συνήθως το άτομο που ζωγραφίζουν πρώτο, είναι αυτό για το οποίο το παιδί νιώθει θαυμασμό , εκτός και αν το παιδί είναι στην εγωκεντρική τους φάση, όπου ζωγραφίζουν πρώτα τον εαυτό τους.  Σημασία έχει να δούμε ποια πρόσωπα δεν θέλει να συμπεριλάβει στην ζωγραφιά αλλά και αν τα πρόσωπα που ζωγραφίζει έχει καιρό να τα δει, τότε υποδηλώνει την ανάγκη για επικοινωνία. Επίσης, είναι καλό να βλέπουμε εάν υπάρχουν διαφορές στον σχεδιασμό των διαφορων προσώπων. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είναι ζωγραφισμένο πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι η κυρίαρχη φιγούρα στην οικογένεια.

Σε  αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως το να μελετάμε τις ζωγραφιές των παιδιών μας, δεν μας κάνει ειδικούς στην ψυχολογική ανάλυση αλλά θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εσωτερικό του κόσμο.

Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες στην ζωγραφιά του παιδιού τις οποίες μπορούμε να τις αναλύσουμε για να βρούμε κρυμμένα συναισθήματα, όμως σε αυτό το άρθρο δεν θα εμβαθύνουμε τόσο πολύ. Σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε την διαφορετική ζωγραφιά των παιδιών και οτιδήποτε μας προβληματίζει να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, κυρίως σε περιπτώσεις που το παιδί μας ζωγραφίζει ένα άλλο άτομο της οικογένειας με αρκετά τρομακτικό τρόπο ή ζωγραφίζει τον εαυτό του αρκετά τρομαγμένο δίπλα στο άτομο αυτό και βεβαίως όταν στη ζωγραφική αυτή είναι φανερά τα γεννητικά όργανα του άλλου.

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να μας κυριεύει το άγχος μας σε κάθε σχέδιο που κάνει το παιδί μας, καθώς είναι καλλιτεχνικές εκφράσεις και πειραματισμοί, παρουσιάζοντας μια ποικιλία από συναισθήματα, παραστάσεις και θέματα που μπορεί να τα απασχολεί μόνο εκείνη την χρονική στιγμή. Οι ζωγραφιές των παιδιών ‘μιλούν’ πιο δυνατά από τις λέξεις, όμως η ανάλυση της ζωγραφιάς είναι επιστήμη και δεν πρέπει  να δίνουμε νοήματα και να αγχώνουμε τα παιδιά μας με κάθε σκίτσο που δημιουργούν.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Αγγελική Β
Αγγελική Βhttp://workingmama.gr
Είμαι η Αγγελική, είμαι μαμά δυο υπέροχων παιδιών , είμαι νηπιαγωγός και μένω μόνιμα στο εξωτερικό. Μότο μου στο σπίτι με τα παιδιά είναι.....παίξτε, λερωθείτε, πειραματιστείτε, πείτε τραγούδια και χαμογελάστε!!!Τις κατασκευές μας θα τις βρείτε στον λογαριασμό μου στο Instagram paidiki_matia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα