ΠΑΙΔΙΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣΤι είναι πια αυτό το Halloween

Τι είναι πια αυτό το Halloween

-

Στις 31/10 κάθε xρόνου γιορταζεται το Halloween – το έθιμο αυτό είναι ξενόφερτο και πρόσφατα έγινε γνωστό και αρχισε να αγαπιέτε και στην Ελλάδα! Είναι μια γιορτή που σίγουρα δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα της Ελληνικής παράδοσής αλλά και με την θρησκεία μας – ωστόσο είναι μια ευκαιρία να στολίσουμε το σπίτι μας, να μεταμφιεστούμε, να παίξουμε και να κάνουμε πάρτι με τα παιδιά μας!

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι το Halloween: είναι ουσιαστικά μια γιορτή που τα παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό και πηγαίνουν απο σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας γλυκίσματα χρησιμοποιώντας την φράση: trick or treat (φάρσα ή κέρασμα). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

παιδικό-παρτι

Η μέρα ή μάλλον νύχτα του Halloween εμπεριέχει κάτι υπερφυσικο και μαγικό αφού είναι η μοναδική νύχτα του χρόνου που είναι αντοιχτή η επικοινωνία με τα πνευματα. Σίγουρα όλοι θα έχετε δει τη χαρακτηριστική εικόνα με τις κολοκύθες φαναράκια, η οποία ουσιαστικά είναι ένα ιρλανδικό έθιμο και προέρχεται απο το ιρλανδικό μύθο του Τζακ, ο οποίος ήταν πειραχτήρι και τσιγκούνης. Ο Τζακ έκανε μια συμφωνία με τον διαβολο.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Πράγματι μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Γι’ αυτό κάθε Χαλοουίν, οι Ιρλανδοί σκάλιζουν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, βάζουν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα φέτος λοιπόν αποφάσισα και εγώ να κάνω το δικό μας πάρτυ Halloween. Είναι μια δύσκολη χρονιά και τα παιδιά μας βιώνουν προτώγνωρες συνθήκες! Για αυτό θέλησα να κανω μια μικρή έκπληξη στις κόρες μου φτιάχνοντας μαζι την δικιά μας κολοκύθα και παρέα με αλλες 2-3 φίλες τους να δούμε μια αγαπημένη Halloween ταινία και να περάσουμε ένα ξεχωριστό Σαββατόβραδο! Φυσικά δεν θα έχουμε τίποτα πολύ τρομακτικό (αν και η Κατερίνα που είναι ήδη 16χρονών πολύ θα το ήθελε) και θα γελάσουμε με την ψυχή μας χωρίς να επηρεαστούμε… Θα είναι οι φθινοπωρινές μας Απόκριες…

Ας δούμε λίγο που μπορούμε να βρούμε ξεχωριστά αντικείμενα και γλυκά που είναι το σήμα κατατεθέν του Halloween!!! Εγω που μένω στον όμορφο Βόλο δεν θα μπορούσα να μην εμπιστευτώ την ταλαντούχα Christine από το Sweet Sweet Christine’s Cakes & Pastries και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει τα κορίτσια μου δείτε τις εκλπηκτικές τουρτες που φτιάχνει και αν το παιδί σας έχει γενεθλια εμπιστευτείτε τη με κλειστά μάτια τόσο απο πλευρα αισθητικού αποτελέσματος όσο και απο την πλευρα της γεύσης!

Οι επιλογές για τον στολισμό του σπιτιού είναι σίγουρα πολλές μπορείτε να βρείτε υπέροχες προτάσεις στην αγαπημένη μας τσαγερίτσα Happy teapot και να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό ντεκόρ για το πάρτυ σας! Αν θέλετε το ντεκόρ να το ξαναχρησιμοποιήσετε και του χρόνου θα σας πρότεινα σίγουρα να εμπιστευτείτε την Λευκή και τους συνεργατές της και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

Αρκετές οικονομικές λύσεις μπορείτε να βρείτε και στο flying tiger ώστε να μεταμφιεστείτε και έχετε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα!

Και φυσικά αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε είναι η κολοκύθα σας την οποία θα σχεδιάσετε και θα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας!

Αν θέλετε να έχετε τα δικά σας εκτυπώσιμα μπορείτε να εμπιστευτείτε την Αγάπη και την εκπληκτική δουλειά που κάνει στο Craft Room Shop αλλά και να τις ζητήσετε ότι θέλετε!

Και για τέλος δεν θα μπορούσα να μην σας πω ότι πρέπει αν θέλετε να μάθετε πολλές πολλές λεπτομέρειες για το Halloween θα πρέπει να εμπιστευτείτε τις μετρ του είδους την Εύη και την Κάλη απο το mamasnpapas.gr και το anthomeli.com αντίστοιχα!

Αυτά απο εμένα για την ώρα – αν θες να δεις το δικό μας 1ο πάρτυ μην παραλείψεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και να δεις όλες τις λεπτομέρειες

ΥΓ: χρησιμοποίησα πληροφορίες απο την wikipedia και είναι ένα άρθρο non-sponsored…

Μέχρι την επόμενη φορά…

Σας φιλώ

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Άννα Μίχτη
Άννα Μίχτηhttps://workingmama.gr/
Το όνομα μου είναι Άννα και είμαι η chief editor και owner του Working mama. Παράλληλα είμαι σύζυγος και εργαζόμενη μητέρα. Έχω δύο πανέμορφες πριγκίπισσες την Κατερίνα, που είναι 12χρονών και την Ιωάννα που είναι 5ετων. Το blogging για μένα είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις... Από εδώ θα ανακαλύψουμε πως μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει τη μητρότητα με την καριέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα