Υποαλλεργικά καλλυντικά. Μύθος ή πραγματικότητα.

0
2314

Τον τελευταίο καιρό και όχι μόνο, ακούω πολύ συχνά σε συζητήσεις αλλά και από τις πελάτισσες στο κατάστημα όπου εργάζομαι, την ερώτηση ” Είναι τα καλλυντικά υποαλλεργικά; ” Η δική μου απάντηση είναι, εφόσον γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό και από την στιγμή που αυτό εμπεριέχεται στο προϊόν, είναι προτιμότερο να το αποφύγετε. Από κει και πέρα, εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε προβείτε στην δοκιμή του και ανακαλύψτε το.

Τι αλήθεια σημαίνει ότι είναι ένα προϊόν υποαλλεργικό;

Το υποαλλεργικό είναι αναμφίβολα ένας όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον χώρο της ομορφιάς, είτε αυτό έχει να κάνει με τα καλλυντικά είτε με την περιποίηση του προσώπου και του σώματος.

Στην ουσία όμως δεν υπάρχει ακριβώς ορισμός της έννοιας ” υποαλλεργικό ”. Αυτό γιατί κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και κάποιο συστατικό μπορεί να δημιουργεί ευαισθησία για κάποιον, ενώ ταυτόχρονα να μην δημιουργεί σε κάποιον άλλο. Επομένως κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι χρησιμοποιώντας ένα υποαλλεργικό καλλυντικό, δεν θα πάθετε ποτέ τίποτα από αυτό.

Ακόμα και οι έρευνες στις οποίες βασίζεται ο συγκεκριμένος όρος, γίνονται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν παρουσιάσουν κάποια αλλεργική αντίδραση, τότε αυτό τιτλοφορείται ως μη αλλεργιογόνο.

Οι καλλυντικοί χημικοί, είναι οι πρώτοι που δηλώνουν ότι ο όρος αυτός δεν είναι νόμιμος αλλά ένας ισχυρισμό μάρκετινγκ, που δημιουργήθηκε για να κάνει τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι το προϊόν θα προκαλέσει λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις από άλλα προϊόντα.

Παρόλα αυτά όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα ( πολύπλοκα μείγματα που αποτελούνται πολλές φορές από περισσότερες από 150 ουσίες), συνθέσεις αλουμινίου, διάφορα έλαια, parabens ( συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση του προϊόντος, θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες, πέρα από αυτό όμως άλλα συντηρητικά που τα αντικαθιστούν μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις), παράγωγα πετρελαίου κτλ

Κοντά στον όρο ” υποαλλεργικό ” σίγουρα έχετε ακούσει και το ” δερματολογικά ελεγμένο ”.

Τι σημαίνει; To προϊόν έχει δοκιμαστεί από δερματολόγους.

Αυτό που παρέλειψαν να μας πουν, είναι ότι ναι μεν δοκιμάστηκε από δερματολόγους αλλά ποτέ δεν θα μας αποκαλύψουν τι είπαν.

Δυστυχώς λοιπόν δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να προβλέπει τη σωστή διεξαγωγή του δερματολογικού ελέγχου αλλά και στο πότε είναι σωστό μία εταιρία να χρησιμοποιεί τον όρο υποαλλεργικό ή δερματολογικά ελεγμένο.

Η τελευταία φορά που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, προσπάθησε να ορίσει ένα πρότυπο για την χρήση των ορισμών ήταν το 1970 αλλά οι μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών Almay και Clinique αμφισβήτησαν την ρύθμιση και κέρδισαν την δίκη.

Άλλη μία πιο πρόσφατη μελέτη σε 187 προϊόντα προσωπικής φροντίδας σε παιδιά έδειξε ότι, τα περισσότερα περιείχαν έστω ένα αλλεργιογόνο ακόμα και κυκλοφορούσαν ως υποαλλεργικά.

Εδώ θα σας πω, Μην πανικοβάλεστε!!!

Πριν λοιπόν ρωτήσετε, ελέγξτε με προσοχή τις ετικέτες των καλλυντικών, οι οποίες πρέπει να αναγράφουν :

όνομα, κατασκευαστεί, χώρα προέλευσης και συστατικά.

Μην εμπιστεύεστε προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, προϊόντα αντιγραφές ( τα λεγόμενα μαϊμού, ας μου επιτραπεί η έκφραση), αυτά που φαίνονται αλλοιωμένα ή χρησιμοποιημένα. Μην τα χρησιμοποιείτε μετά τη λήξη τους και μην τα μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους.

Προτιμήστε εκείνα που προέρχονται από αξιόπιστες εταιρίες, από καταστήματα που είναι οργανωμένα και καθαρά και πάντα κάντε μία δοκιμή στο χέρι σας για περισσότερη σιγουριά!

Από εμένα,

Φιλιά πολλά.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ