Το φετινό Πάσχα, μπορεί να είναι διαφορετικό και λίγο δύσκολο για όλους μας , αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν θα φτιάξουμε τα αγαπημένα μας πασχαλινά τσουρέκια.
Τα παρακάτω τσουρέκια είναι πολύ νόστιμα, δεν έχουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, και είμαι σίγουρη ότι μπορούν να τα φτιάξουν ακόμη και αυτοί που θα τα προσπαθήσουν πρώτη φορά.
Θα προσπαθήσω να γράψω τη διαδικασία όσο πιο αναλυτικά μπορώ , έτσι ώστε φέτος, να απολαύσετε όλοι σας νόστιμα και αφράτα τσουρέκια.
Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους και καλή δύναμη.
Υλικά για τα πασχαλινά τσουρέκια
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο (το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
240 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
270 γρ. γάλα πλήρες χλιαρό
4 αυγά μεσαία
50 γρ. μαγιά νωπή (αν βρείτε μαγιά ζαχαροπλαστικής ακόμη καλυτέρα)
850 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1 φακελάκι κακουλέ σε σκόνη (κάρδαμο)
1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη
1 αυγό χτυπημένο για την επιφάνεια των τσουρεκιών
Σουσάμι, αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο (εάν θέλετε να τα πασπαλίσετε)
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε το γάλα και διαλύομαι μέσα τη μαγιά.
- Το αφήνουμε για 10’ στην άκρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
- Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τα μπαχαρικά.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπολ με τα υγρά υλικά.
- Βάζουμε το εξάρτημα για τις ζύμες, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν και να γίνει μια ζύμη και στη συνέχεια δυναμώστε την.
- Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Θα σας πάρει γύρω στα 15’.
- Αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω αλεύρι, αν δηλαδή δεν ξεκολλάει καθόλου από τα τοιχώματα, μπορείτε να προσθέσετε έως 50 γρ. αλεύρι ακόμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ή το αφήνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
- Θα μας πάρει γύρω στις 2-3 ώρες, εξαρτάται βέβαια και από τη θερμοκρασία του σπιτιού σας.
- Αφού φουσκώσει τοποθετούμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δυο μέρη.
- Η ζύμη κανονικά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια σας αλλά να δείτε ότι χρειάζεται βάλτε λίγο λάδι στα χέρια σας για να σας βοηθήσει στο πλάσιμο.
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και το χωρίζουμε σε 3 ισομερή κομμάτια.
- Πλάθουμε 3 κορδόνια και τα πλέκουμε πλεξούδα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30’.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για την άλλο κομμάτι της ζύμης.
- Αφού φουσκώσει το αλείφουμε με αυγό πολύ προσεκτικά και απαλά για να μην πέσει η ζύμη. Πασπαλίζουμε με ότι θέλουμε.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25’.
- Αφού το βγάλουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθεί μαλακό.
Tips
- Μην προσθέσετε πολύ παραπάνω αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια.
- Η ζύμη για να γίνει ωραία θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα, τουλάχιστον 15’. Όσο την ζυμώνετε θα ξεκολλάει από τα χέρια σας.
- Όσο περισσότερο την ζυμώσετε τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Εγώ ξεκινάω τη διαδικασία στην κουζινομηχανή και τελειώνω το ζύμωμα στο χέρι.
- Μην παραψήσετε τα τσουρέκια γιατί θα στεγνώσουν.
- Η ποσότητα της ζάχαρης είναι τόση ώστε να έχετε μια ζύμη όχι ιδιαίτερα γλυκιά. Αν θέλετε αρκετά γλυκά τα τσουρέκια σας προσθέστε 50-60 γρ. ακόμη.
Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!