Mέθοδος Baby Led Weaning

Εισαγωγή στις στερεές τροφές

-

Τι είναι το Baby led weaning:

Πρόκειται για μια μέθοδο εισαγωγής στις στερεές τροφές κατά την οποία το μωρό επιλέγει μόνο του τι και πόσο θα φάει. Δεν αλέθουμε και δεν ταΐζουμε, προσφέρουμε στο μωρό κομμάτια και το μωρό από μόνο του χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του έρχεται σε επαφή με το φαγητό του: αγγίζει με τα χέρια του και αισθάνεται τις διαφορετικές υφές των τροφών, βλέπει τα υλικά, τα αναγνωρίζει στην κανονική μορφή τους, τα μυρίζει το καθένα μεμονωμένα, τα φέρνει σε επαφή με το στόμα και επιλέγει μόνο του πόση ποσότητα θα βάλει στο στόμα του.

μἐθοδος-εισαγωγής-στερεών-τροφών

Γιατί να επιλέξουμε αυτή τη μέθοδο;

  • Αρχικά γιατί συμβάλλουμε στην προσπάθεια του βρέφους να εξερευνήσει τον κόσμο, να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του, να μιμηθεί όλους εμάς τους υπόλοιπους που τόσο αρέσκεται και τελικά να βελτιώσει την συνεργασία ματιού-χεριού και τη λεπτή κινητικότητα.
  • Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που σιτίζονται με τη μέθοδο blw σε βάθος χρόνου έχουν πιο υγιή σχέση με το φαγητό, τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και πιο υγιεινά, διότι αναγνωρίζουν την κάθε τροφή  μεμονωμένα από μικρή ηλικία, προλαμβάνεται η υπερφαγία διότι το παιδί επιλέγει μόνο του πόσο θα φάει και δεν δέχεται παθητικά σίτιση από κάποιον άλλο.
  • Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν από την αρχή να μασούν, εκπαιδεύοντας τη σιαγόνα. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας και σε βάθος χρόνου τα παιδιά αυτά χρειάζονται σπανιότερα ορθοδοντικές θεραπείες.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το μωρό για να ξεκινήσει σίτιση με τη μέθοδο BLW;

Οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για την έναρξη στερεών τροφών ισχύει και για τη μέθοδο Baby Led Weaning.

  • Προτιμάμε να ξεκινήσουμε τις στερεές τροφές σε μωρά που έχουν κλείσει 180 μέρες ζωής, ώστε να έχει ωριμάσει αρκετά το πεπτικό τους για να δεχτεί τις τροφές και ταυτόχρονα σε αυτή την ηλικία ξεκινούν να μασούν.  
  • Πολύ σημαντικό είναι να μπορεί να σταθεί το παιδί σε καθιστή θέση έστω και με λίγη βοήθεια.
  • Το γεγονός εάν έχει ήδη βγάλει δοντάκια ή όχι, δεν μας απασχολεί, διότι τα ούλα του είναι από μόνα τους αρκετά σκληρά ώστε να κόψουν τις τροφές.
μἐθοδος-εισαγωγής-στερεών-τροφών

Δεν θα πνιγεί;

Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον πνιγμό από την πνιγμονή (gagging) . Πνιγμονή συμβαίνει καθημερινά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών όταν ένα κομμάτι φαγητού πάει πιο πίσω απ’ όπου μπορούμε να χειριστούμε και στην ουσία το αντανακλαστικό αυτό υπάρχει για να αποτρέπει τον πνιγμό. Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένα μωρό που σιτίζεται με κομμάτια έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να πνιγεί από το φαγητό με ένα μωρό που σιτίζεται με αλεσμένα. Από προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει πως τα παιδιά μου πιο συχνά πνίγονταν από την έντονη ροή του μητρικού γάλακτος στο στήθος παρά με το φαγητό. Τα παιδιά σας θα σας εκπλήξουν ευχάριστα για το πόσο γρήγορα μπορούν να μάθουν να μασάνε, μιμούμενοι εμάς. Αρκετή προσοχή για μένα χρειάζεται η περίοδος της μετάβασης για ένα παιδάκι που ξεκίνησε με αλεσμένα και θέλει να περάσει σε κομμάτια, διότι αυτά τα μωρά έχουν μάθει να δέχονται παθητικά την τροφή χωρίς να τη μασάνε. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν ωφέλιμο για όλους τους γονείς, άσχετα από ποια μέθοδο σίτισης θα επιλέξουν, να έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών .

Ποια διαδικασία ακολουθούμε;

  • Καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι την ώρα του φαγητού και το μωρό στο κάθισμα του, του προσφέρουμε στο δισκάκι του τροφές που τρώμε κι εμείς, που υπάρχουν στο τραπέζι μας και αφήνουμε το παιδί να εξερευνήσει τις τροφές και να μας μιμηθεί.
  •  Στην αρχή προσφέρουμε μεγάλα κομμάτια, ώστε να κόψει το παιδί το κομμάτι που μπορεί να διαχειριστεί και με την πάροδο του χρόνου προσφέρουμε όλο και μικρότερα κομμάτια.
  • Προσφέρουμε κάθε φορά που τρώμε κι εμείς, δεν μετράμε ποσότητες γιατί έτσι κι αλλιώς το παιδί θα φάει όσο θέλει και όσο χρειάζεται!
  • Και οπωσδήποτε δεν φεύγουμε ποτέ από το χώρο! Πάντα επιβλέπουμε το παιδί την ώρα του φαγητού!
  • Μόνο το παιδί βάζει φαγητό στο στόμα του, κανένας άλλος!

Μην βιάζεστε, δώστε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να εξερευνήσει την τροφή με όλες του τις αισθήσεις πριν καταλήξει να τη βάλει στο στόμα. Ενδεχομένως να μην φάει από την πρώτη φορά που θα προσφέρουμε, γι αυτό εμείς προσφέρουμε σε κάθε δικό μας γεύμα. Γι αυτό το λόγο δεν μειώνουμε από την αρχή το γάλα στο μωρό. Εάν θηλάζει, ο θηλασμός συνεχίζεται κατ’ απαίτηση του μωρού, εάν σιτίζεται με φόρμουλα μειώνουμε γεύμα μόνο όταν δούμε ότι το παιδί μας τρώει ικανοποιητικά.

μἐθοδος-εισαγωγής-στερεών-τροφών

Με ποιες τροφές να ξεκινήσω τη μέθοδο;

Ιδανικά ξεκινάμε με φρούτα ή λαχανικά εποχής και πολύ γρήγορα εντάσσουμε στη διατροφή του παιδιού και το κρέας, γιατί από τον 6ο μήνα έχουν αδειάσει οι αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό του. Προσφέρουμε μεγάλα κομμάτια, με εγκοπές ενδεχομένως που μπορεί να πιάσει στο χέρι του χωρίς να γλιστράνε και επεξεργάζεται μόνο το κομμάτι.  Τα λαχανικά τα βράζουμε αρκετά ώστε να είναι μαλακά αλλά να μην λιώνουν στο χέρι. Τα σκληρά φρούτα όπως το μήλο τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα στρογγυλά μικρά κομμάτια όπως σταφύλια ή ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση κάθετα. Τους ξηρούς καρπούς καλύτερα να τους εισάγουμε είτε με τη μορφή βουτύρου (πχ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κτλ)είτε ως τρίμμα  πάνω στο γιαούρτι ή πάνω στα φρούτα.  Συνήθεις επιλογές για την αρχή είναι:

Αβοκάντο

Καρότο

Κολοκύθι

Κοτόπουλο

Κουνουπίδι

Μπανάνα

Μπρόκολο

Η επίσημη σελίδα που μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για τη μέθοδο Baby Led Weaning είναι www.babyledweaning.gr.

 Μελετήστε, προετοιμαστείτε σωστά και καλή αρχή!

Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Ιωάννα Κτενά
Ιωάννα Κτενάhttp://workingmama.gr
Είμαι η Ιωάννα και είμαι κι εγώ μια working mama. Έχω έναν γιο, τον Παναγιώτη 3 χρονών και τον Ιούλιο του 2020 θα φέρω στον κόσμο ένα κοριτσάκι που θα ολοκληρώσει την οικογένειά μας. Τις ώρες που λείπω από το σπίτι εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικών σε ιδιωτικό σχολείο. Στον ελεύθερο μου χρόνο θα με βρεις στο instagram ως happykids_happymommy να φτιάχνω κατασκευές για παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα παιδικά Χριστουγεννιάτικα βιβλία είναι τα αγαπημένα μου, η δημιουργία παιδικών αναμνήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων είναι πολύ δημιουργική και είναι η ιδανική περίοδος για μαγεία...

Χριστουγεννιάτικα Βιβλία για Ενήλικες

Η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου ξεκίνησε και δεν θα μπορούσα να μην σας προτείνω τα φετινά Χριστουγεννιάτικα βιβλία...

Τα παιδικά βιβλία του Οκτωβρίου

Οκτώβριος ο μήνας του Halloween είναι εδώ - ταυτόχρονα όμως είναι και ο μήνας που σιγά σιγά αποχαιρετούμε τις...

Τα βιβλία του Οκτωβρίου

Πραγματικά δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω - τα βιβλία του Οκτωβρίου με εντυπωσίασαν -βιβλία ιστορικά, ρομαντικά, αστυνομικά αλλά και...

Τα παιδικά βιβλία του Σεπτεμβρίου

Καλό φθινόπωρο...Τα σχολεία άνοιξαν και είμαστε έτοιμοι όλοι για ένα δυναμικό comeback... Η αλήθεια είναι ότι αυτή την χρονιά...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα