Ο κορονοϊός έχει εισβάλει στις ζωές μας το τελευταίο μήνα και έχει δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και πανικό σε πολλούς. Όντας εργαζόμενη σε ένα χώρο παροχής υγείας είμαι δέκτης πολλών ερωτήσεων αλλά και συναισθημάτων αγωνίας από συναδέλφους και ασθενείς.
Τι είναι επιτέλους αυτός ο περιβόητος κορονοϊός και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Αυτή ήταν και η αφορμή να ζητήσω από μια φίλη γιατρό και εξαιρετική επιστήμονα να μας πει κάποια πράγματα για τον κορονοϊό και την ενδεχόμενη επιδημία που μπορεί να έρθει και στη χώρα μας. Ας ακούσουμε λοιπόν την ειδικό…
Γράφει η Κλέλια Αθανασοπούλου -Επιμελήτρια Ιατρός Βιοπαθολογίας
Στις 9/01/2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοινώνουν ότι στη πόλη Wuhan, της επαρχίας Hubei, της Κίνας εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, που προκλήθηκαν από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού, του 2019-ncov.
Οι κορονοϊοί δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά τον τελευταίο μήνα. Εκτιμάται ότι το 1/3 των λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού στον άνθρωπο, μπορεί να προκληθεί από κάποιον κορωνοϊο. Ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών, οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα.
Ο νέος κορωνοϊος 2019-ncov είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας αυτής των κοροναϊών. Τα περισσότερα κρούσματα στην πόλη Wuhan είχαν επιδημιολογική συσχέτιση με μια ψαραγορά της πόλης, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται και κοτόπουλα, τρωκτικά και άγρια ζώα. Τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα μικροσταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο ιος επιβιώνει για λίγες ώρες σε άψυχες επιφάνειες οπότε μπορεί να μεταδοθεί και από εκεί.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος εξαρτάται από την συχνότητα έκθεσης του στον ιό. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομειακούς χώρους, όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό και οι ανοσοκατασταλμένοι έχουν υψηλότερα ποσοστά ρίσκου.
Εκτιμάται ότι ο 2019-ncov από τη στιγμή που θα εισέλθει στον οργανισμό μπορεί να κάνει 2 έως 14 ημέρες να εκδηλώσει συμπτώματα, τα οποία είναι:
- Βήχας
- Πυρετός
- Αναπνευστική δυσχέρεια
Για την ώρα η θνησιμότητα από τον 2019-ncov εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από 3%, την ίδια στιγμή τα ποσοστά για την εποχική γρίπη αγγίζουν το 8%. Ωστόσο είμαστε ακόμα στην αρχή και τα στατιστικά δεδομένα είναι ακόμα φτωχά. Για αυτό και οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι οργανισμοί υγείας και το κοινό είναι σε συνεχή παρακολούθηση αυτής της επιδημίας και επαγρύπνηση.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το “φιλτράρισμα” των πληροφοριών που δεχόμαστε και μας πανικοβάλλουν είναι η αρχή της σωστής ενημέρωσης.
Ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) παρακολουθεί από την αρχή στενά όλες τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του εδώ.
Έτσι, λοιπόν αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με
- Αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς που εμφανίζουν συμμαζώματα από το αναπνευστικό
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα και
- Σωστή ενημέρωση από φορείς που προσφέρουν γεγονότα και όχι συναισθηματισμούς.
Ευχαριστώ πολύ την Κλέλια για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και να συστήσω ψυχραιμία αλλά και εμβολιασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης για όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου! Η επιστήμη της Ιατρικής και της Βιολογίας έχουν κάνει τεράστια άλματα και αδιαμφησβήτητα και ο νέος κορονοϊός θα συμπεριληθφεί σύντομα στο καινούριο εμβόλιο.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!