Η αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν η ερώτηση της 6χρονής κόρης μου ” Τι είναι οι απόκριες, μαμά;”. Εκείνη την ώρα φυσικά δεν ήξερα τι να της απαντήσω και έτσι αποφάσισα να το ψάξω και να της εξηγήσω αναλυτικά τι είναι το τριώδιο, οι απόκριες και το καρναβάλι.
Θα σας γράψω λοιπόν τι έμαθα…
Αποκριά ετυμολογικά σημαίνει αποχή από το κρέας ενώ συνώνυμο της αποκριας είναι και το καρναβάλι στα λατινικά. Η Αποκριά είναι χρονικά οι τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα και όλο αυτό το διάστημα επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος.
Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι `Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος που ξεκινούσε από τη θάλασσα (συμβόλιζε τον ερχομό της Άνοιξης ).
Ύβρεις και χυδαίες εκφράσεις συχνά χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο αυτή ενώ τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που συμμετείχαν στους εορτασμούς ήταν σε κατάσταση μέθης, δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι παραδόσεις άλλαξαν και οι απόκριες ενσωματώθηκαν στα έθιμα της θρησκείας και θεωρείτε ότι είναι μια περίοδος εκτόνωσης ουσιαστικά που προετοιμάζει τους πιστούς σωματικά και ψυχικά για τη μεγάλη Σαρακοστή και την εβδομάδα των Παθών. Μόνο οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν τις απόκριες .
“Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής.” Πηγή Wikipedia
Θεωρώ υποχρέωση των γονιών όταν δεν γνωρίζουν να απαντήσουν κάτι να διαβαζουν, να ψάχνουν στο διαδικτυο και να ενημερώνουν τα παιδιά τους, κάποιες φορές ίσως αυτό να το κάνει το σχολείο κάποιες άλλες όχι… Είναι καλύτερα να απαντήσετε σε δεύτερο χρόνο σε μια ερώτηση του παιδιού σας, παρά να δώσετε μια λανθασμένη απάντηση ή να χρησιμοποιήσετε γενικότητες για να αποφύγετε την ερώτηση. Πιστέψτε με τα παιδιά εκτιμούν τη ειλικρίνεια και σίγουρα δεν διεκδικείτε κανένα βραβείο αυθεντίας. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας μην το ξεχνάτε!
Για να μην σας πιάσουν αδιάβαστους τα παιδιά σας λοιπόν προετοιμαστείτε…
Μέχρι την επόμενη φορά…
Σας φιλώ
Άννα
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!