Λες ανοιχτά σε φίλους και γνωστούς ότι στην οικογένειά σου κάνετε συγκοίμηση με το παιδί ή τα παιδιά; Κι αν ναι, αυτοί πως αντιδρούν; Εμένα συνήθως μου κάνουν τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Για πόσο ακόμα θα κοιμάστε μαζί; 2. Ο άντρας σου τι λέει δεν διαμαρτύρεται; 3. Και πως έμεινες ξανά έγκυος; 4. Χωράτε;
Κι ένα σωρό άλλες ερωτήσεις που – το ομολογώ – πριν κάνω παιδιά κι εγώ μπορεί να τις ρωτούσα γιατί κι εγώ ίσως να μην είχα ακούσει την λέξη συγκοίμηση. Και ξέρεις τι διαπίστωσα μόλις τώρα γράφοντας αυτό το άρθρο; Ότι η λέξη συγκοίμηση είναι άγνωστη ακόμα και στον πανέξυπνο υπολογιστή μου, το λεξικό του word δεν την αναγνωρίζει.
Αρχικά να σου πω τι απαντάω εγώ σε αυτές τις ερωτήσεις: 1. Για όσο το έχει ανάγκη το παιδί μου και το θέλουμε κι εμείς, 2. Μα ο άντρας μου είναι αυτός που δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να τον αγκαλιάζει, 3. Για να μείνεις έγκυος χρειάζεται αγάπη μεταξύ των συντρόφων κι όλα τα άλλα βρίσκονται 4. Πριν κάνουμε παιδί χωρούσαμε ακόμα και σε μονό κρεβάτι γιατί κοιμόμασταν αγκαλιά.
Και όντως οι απαντήσεις μου είναι αληθινές. Ενώ εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ μόνη μου πως μπορώ να έχω την απαίτηση από το παιδί μου μα το κάνει; Κάποτε, όταν οι άνθρωποι ζούσαν πιο απλά και σε μικρότερα σπίτια, τότε όλη η οικογένεια κοιμόταν μαζί σε ένα δωμάτιο. Με την πάροδο του χρόνου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μεγαλώσαμε τα σπίτια μας κι ενώ παραμένει ζωτική η ανάγκη του ανθρώπου για συντροφιά, τελικά αποκλείουμε από αυτό το προνόμιο το μέλος της οικογένειας που το έχει περισσότερο ανάγκη.
Φυσικά και δεν ταιριάζει σε κάθε τύπο οικογένειας η συγκοίμηση. Αλλά και η ίδια η συγκοίμηση δεν έχει μόνο μια μορφή. Για εμάς σημαίνει να κοιμόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο κρεβάτι, για άλλους να ενώνουν την κούνια με το κρεβάτι τους , για άλλους το να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια μέσα στο ίδιο δωμάτιο και πάντα υπάρχουν και οικογένειες όπου το παιδί κοιμάται μεν στο δωμάτιό του αλλά είναι ευπρόσδεκτο να έρθει τη νύχτα στο κρεβάτι των γονιών όταν νιώθει ότι το έχει ανάγκη.
Όπως είπα δεν ταιριάζει σε κάθε τύπο οικογένειας η συγκοίμηση αλλά εάν ακόμη το σκέφτεσαι και προβληματίζεσαι θα σου δώσω κάποιους λόγους που αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία. Αρχικά μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Επίσης όλοι κοιμούνται περισσότερο, και οι γονείς και τα παιδιά. Οι γονείς δεν έχουν το άγχος μήπως δεν ακούσουν το μωρό μέσα στη νύχτα ή δεν ξυπνάνε για να πάνε στο δωμάτιό του να δουν αν όλα είναι καλά και το μωρό από την πλευρά του νιώθει τους οικείους του κοντά, νιώθει ασφάλεια και κοιμάται πιο ήρεμο. Για μένα όμως το πιο σημαντικό είναι πως δεν θα μπορούσε να πετύχει ο θηλασμός χωρίς συγκοίμηση. Πόσες φορές και για πόσο καιρό θα άντεχες να ξυπνάς τη νύχτα και να πηγαίνεις στο δωμάτιο του μωρού για να το θηλάσεις; Εγώ δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι… Ενώ δίπλα μου με μια μόνο απλή κίνηση θηλάζουμε ξαπλωμένοι και αποκοιμιόμαστε μαζί.
Όμως πρέπει να τηρούμε και κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Πάντα κοιμίζουμε το μωρό ανάσκελα και φροντίζουμε να μην υπάρχουν κοντά του μαξιλαράκια και μικρές κουβερτούλες, κάτι που θα μπορούσε να του στερήσει την αναπνοή. Ούτε καν τα μακριά μαλλιά μας ας μην αφήνουμε λυτά. Φυσικά στο κρεβάτι μας δεν πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στο κρεβάτι και στο στρώμα, τέτοιο τουλάχιστον που θα μπορούσε να επιτρέψει στο παιδί να πέσει μέσα και τέλος δεν μπορούμε να κάνουμε συγκοίμηση αν καπνίζουμε, έχουμε πιει πάνω από 2 ποτηράκια αλκοόλ ή έχουμε κάνει χρήση ναρκωτικών.
Ελπίζω να σε βοήθησα και όχι να σε μπέρδεψα περισσότερο. Αλλά κι αν σε μπέρδεψα επικοινώνησε μαζί μου για να τα ξεμπερδέψουμε.
Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!