ΠΑΙΔΙΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣΠροσαρμογή στον παιδικό σταθμό.

Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό.

πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

-

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το άγχος αποχωρισμού που νιώθουν τα παιδιά και πως αυτό πολλές φορές συμπίπτει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ιδιαίτερα την έναρξη της φοίτησης του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Η προσκόλληση στη μαμά κάνει την προσαρμογή στο σχολείο ακόμη πιο δύσκολη και δημιουργεί ένταση και αγωνία στους γονείς.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στην νέα αυτή πραγματικότητα τους;

Ας δούμε μερικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν:

 • Η επιλογή του παιδικού σταθμού μπορεί να γίνει μαζί με το παιδί. Τι εννοούμε; Αφού καταλήξετε σε 2-3 σταθμούς μπορείτε να τους επισκεφτείτε μαζί με το παιδί σας και να δείτε την πρώτη του αντίδραση στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά τα παιδιά νιώθουν την αγάπη και την φροντίδα που θέλει να προσφέρει κάποιος άλλος και μπορούν να ξεχωρίσουν το περιβάλλον το οποίο τους κάνει να νιώθουν άβολα και αμήχανα.
 • Μόλις επιλέξετε τον παιδικό σταθμό μπορείτε να συνεννοηθείτε με την δασκάλα να επισκεφτείτε τον χώρο μαζί με το παιδί και να περάσετε λίγη ώρα εκεί μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσει καλύτερα την δασκάλα του και θα καταφέρει να κινηθεί στον άγνωστο χώρο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, αφού θα είστε δίπλα του. Την επίσκεψη αυτή μπορείτε να την πραγματοποιήσετε όσες φορές θέλετε ή όσες φορές σας το επιτρέπουν. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει πιο άνετα με την δασκάλα την πρώτη μέρα που θα το αφήσετε στο σχολείο, καθώς δεν θα είναι ένας τελείως άγνωστος χώρος για αυτό.
 • Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια με την ρουτίνα! Μια ή δυο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός κάνετε την ίδια διαδρομή από το σπίτι μέχρι το σχολείο, μπορείτε να σταματάτε και να κατεβαίνετε από το αμάξι απλά για να δείτε τον προαύλιο χώρο και να συζητάτε τι είναι αυτό το μέρος. Στη συνέχεια επιστρέψτε πίσω. Μην ξεχνάτε να κάνετε πάντα την ίδια διαδρομή και πάντα από τον ίδιο δρόμο ακόμα και όταν ξεκινήσει το σχολείο. Η αλλαγή διαδρομής μπορεί να τους δημιουργήσει πρόσθετο άγχος…..είπαμε λατρεύουν την ρουτίνα!!!
 • Αρκετό καιρό πριν συζητήστε με το παιδί τι είναι το σχολείο, γιατί χρειάζεται να πάει και φυσικά εξηγήστε του πόσο το αγαπάτε και ότι η έναρξη του σχολείου δεν σχετίζεται με κάποια άλλη αλλαγή στη ζωή του πχ, μετακόμιση, νέα μωρό ή ακόμα και κάποια αταξία που έκανε.
 • Ένα παραμύθι πάντα βοηθάει!!! Το παραμύθι, όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα, βοηθάει το παιδί να διαχειριστεί τον εσωτερικό του κόσμο, τα συναισθήματα του και μέσα από την ταύτιση του με τον ήρωα του παραμυθιού, βρίσκει την λύση και ηρεμεί τις αγωνίες του. Το παραμύθι που θα επιλέξετε καλό θα είναι να περιγράφει με λεπτομέρειες την διαδικασία από το πρωινό ξύπνημα και τις ετοιμασίες , μέχρι και την στιγμή που επιστρέφει η μαμά στο σχολείο για να πάρει το παιδί.
 • Μαζί με το παιδί σας επιλέξτε την τσαντούλα του και το τάπερ που θα έχει μαζί  του στο σχολείο.
 • Περιγράψτε του πως ήταν η δική σας πρώτη μέρα στο σχολείο και αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματα σας, ώστε να γνωρίζει το παιδί ότι είναι εντάξει να νιώθει άβολα
 • Εξηγήστε του με κάθε λεπτομέρεια πως θα περνάει την μέρα του εκεί και τονίστε το γεγονός πως πάντα μα πάντα θα επιστρέφετε για να το πάρετε και να γυρίσετε σπίτι.
πρώτη-επαφή-του-παιδιού-με τάξη

Μην ξεχνάτε:

 • Την πρώτη μέρα στο σχολείο όταν χαιρετήσετε το παιδί σας πείτε του πόσο πολύ το αγαπάτε και πως θα επιστρέψετε πίσω για να το πάρετε. Ποτέ μην φύγετε κρυφά, ακόμα και αν σας διευκολύνει ώστε να μην υπάρχουν έντονες συγκινησιακές στιγμές, εσείς πάντα θα το χαιρετάτε. (όταν η μαμά φεύγει κρυφά τότε το άγχος των παιδιών παραμένει και αυξάνετε συνεχώς).
 • Μπορείτε να φτιάξετε να μικρό κείμενο με 2-3 κουβέντες που θα λέτε κάθε μέρα στο παιδί σας καθώς πηγαίνετε στο σχολείο (είπαμε ρουτίνα!!). Τα παιδιά λατρεύουν το πρόγραμμα και ηρεμούν όταν ξέρουν τι περιλαμβάνει η μέρα τους και δεν θέλουν καθόλου τις εκπλήξεις (εκτός και αν η έκπληξη είναι παγωτό!). Προσωπικά όταν πήγαινα τα παιδιά μου σχολείο (ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και ακούγοντας το ίδιο τραγούδι-frozen) τους έλεγα το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε….. «Μέσα στην τσαντούλα σας έβαλα το φρούτο και το τοστ σας. Τώρα που θα πάμε σχολείο θα αφήσουμε την τσάντα και το μπουφάν και θα σας φιλήσω. Μην ξεχνάτε ότι σας αγαπώ πολύ! Στο σχολείο θα παίξετε, θα πείτε τραγουδάκια, θα κάνετε μάθημα και θα βγείτε στην αυλή(εάν είχαν εξωτερική δραστηριότητα όπως θέατρο, τους το υπενθύμιζα). Μόλις φάτε το μεσημεριανό σας θα έρθω να σας πάρω! Πάντα θα έρχομαι πίσω για εσάς! Μετά το σχολείο θα πάμε στον φούρνο να πάρουμε ψωμί!>>

Οι μικρές αυτές προτασούλες έγιναν συνήθεια για τα παιδιά και προς το τέλος της χρονιάς μου τα έλεγαν μόνοι τους. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο, στα παιδιά χρειάζεται να εξηγούμε τα πάντα από μωρά.

 • Τις πρώτες μέρες που θα ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό θα είναι αρκετά ευαίσθητο και ίσως με έντονα ξεσπάσματα στο σπίτι ή μπορεί να κάνει ανήσυχο ύπνο και να ξυπνάει για να σας βρει (συμπεριλαμβάνεται και η νυχτερινή ενούρηση). Όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με αγάπη, καθώς αυτές τις μέρες σας έχει περισσότερη ανάγκη από κάθε άλλη φορά, εσείς να είστε δίπλα του και να προσφέρετε απλόχερα την αγκαλιά σας.

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και δεν έχουν άδικο! Η προσαρμογή στο παιδικό σταθμό – σχολείο χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αγάπη και συμπαράσταση. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει σύγκριση με το πώς διαχειρίζονται τα άλλα παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο και καλό θα ήταν να μην επηρεάζεστε από άλλα παραδείγματα και γνώμες. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα και εσείς έχετε τον τρόπο να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.

Αγάπη….σεβασμός στα συναισθήματα του και αγκαλιά!!!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Αγγελική Β
Αγγελική Βhttp://workingmama.gr
Είμαι η Αγγελική, είμαι μαμά δυο υπέροχων παιδιών , είμαι νηπιαγωγός και μένω μόνιμα στο εξωτερικό. Μότο μου στο σπίτι με τα παιδιά είναι.....παίξτε, λερωθείτε, πειραματιστείτε, πείτε τραγούδια και χαμογελάστε!!!Τις κατασκευές μας θα τις βρείτε στον λογαριασμό μου στο Instagram paidiki_matia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα