Μια γυναίκα του χθες..
Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για μία γυναίκα που μπορεί να μην ήταν αποκλειστικά συγγραφέας, αλλά αξίζει!! Τις τελευταίες μέρες βλέπω πολλά βιβλία να κυκλοφορούν βασισμένα στη μέθοδο Μοντεσσόρι. Ναι, αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για την Μαρία Μοντεσσόρι!! Μια γυναίκα του χθες που ακόμη και στο σήμερα ζει ανάμεσά μας!!!
Ποιά είναι η Μαρία Μοντεσσόρι;
Γεννήθηκε στην Ιταλία τον περασμένο αιώνα στις 31 Αυγούστου του 1870. ‘Ήταν παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός. Έμεινε στην ιστορία για τις παιδαγωγικές τις μεθόδους και την φιλοσοφία που ανέπτυξε σε αυτό! Το μοντεσεριανό παιδαγωγικό σύστημα!!! Η Μαρια Μοντεσσόρι υπήρξε η πρώτη γυναίκα που θέλησε να σπουδάσει μηχανικός, όμως η ειδικότητα αυτή δεν την ικανοποίησε. Σπούδασε Μαθηματικά και κατάφερε με άριστους βαθμούς στην Ιατρική. Οι συμφοιτητές τις την αντιμετώπισαν με ρατσισμό λόγου του φύλου της. Έτσι αναγκάστηκε να παρακολουθεί τα μαθήματα ανατομίας των πτωμάτων μόνη της. άρχισε το κάπνισμα για να μην μυρίζει φορμαλδεΰδη. Τα δυο τελευταία χρόνια των σπουδών της μελέτησε κυρίως την παιδιατρική και την ψυχολογία.
Η αγάπη της για τα παιδια
Το 1876 ξεκίνησε να εργάζεται με παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα νοητικής υστέρησης και αναπηρίας. Το 1897 έγινε εθελόντρια στην ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου Έτσι επισκέφτηκε άσυλα και μελέτησε περισσότερο τα παιδιά με διανοητικές αναπηρίες. Λίγο αργότερα, το 1900, άρχισε να εργάζεται στη θέση της υποδιευθύντριας στη ορθοφρενική σχολή ,ένα εξειδικευμένο ινστιτούτο στο οποίο η Μοντεσσόρι ανέπτυξε μεθόδους και υλικό που θα εφάρμοζε αργότερα στα φυσιολογικά παιδιά. Μέσα από αυτό κατάλαβε πως η αγάπη της για τα παιδιά , υπερνικάει όλα τα υπόλοιπα και αφοσιώνεται αποκλειστικά σε αυτά!
Μέθοδος Μοντεσσόρι..
Η Μοντεσσόρι πλέον, μέσα από την ψυχολογική και παιδιατρική της εμπειρία, αφιερώνει όλη της ζωή στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Εκείνη την εποχή λοιπόν, αρχίζει να γράφει παιδαγωγικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών σε όλα τα μαθήματα, θεωρητικά ή θετικά. Προσπάθησε μέσα από την μέθοδο αυτή να φαίνονται κατανοητά μέσα από όλες τις αισθήσεις τους!! Ακόμη και τα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης μπορούν να μπαίνουν στις τάξεις με φυσιολογικά παιδιά. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα ενός παιδιού είναι η αρχή της μεθόδου αυτής , ενώ άλλες αρχές είναι οι εξής:
- η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου
- ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον
- η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος
- η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και το αποτέλεσμα. Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
Η εξορία της και ο θάνατος
Το καθεστώς του Μουσολίνη την εξορίζει στην Ισπανία ενώ από εκεί φεύγει για την Ολλανδία. Το 1939 μετακομίζει στην Ινδία στην οποία θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του Δέυτερου Παγκοσμίου πολέμου, ενώ μετά τη λήξη του, θα γυρίσει στην Ολλανδία από όπου και το 1952 σε ηλικία 82 ετών θα επιβιώσει.
Η εργογραφία της
Η Μοντεσσόρι δημοσίευσε πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και πολλά άρθρα. Τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν κυρίως στα Ιταλικά, ενώ κάποια πρώτα στα Αγγλικά. Κάποια από αυτά έχουν δημοσιευθεί και στα ελληνικά όπως: Το μυστικό της παιδικής ηλικίας – Από την παιδική ηλικία στην εφηβική και το βιβλίο, Ο δεικτικός νους. Από τότε μέχρι σήμερα, σε όλο το κόσμο, λειτουργούν σχολεία με βάση το μοντεσσοριανό σύστημα, ενώ σε δεκάδες κράτη λειτουργούν μοντεσσοριανά σχολεία!!!
Μάθετε περισσότερα για την φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι εδώ.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!