Ρουτίνα…..μια λέξη που εμείς οι μεγάλοι και μόνο που την λέμε νυστάζουμε και βαριόμαστε! Ο νέος τρόπος ζωής μας θέλει όρθιους , σε κίνηση και σχεδιάζοντας την ζωή μας ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από ότι θα το κάναμε εάν θέλαμε ρουτίνα..
Ισχύει όμως το ίδιο και για τα παιδιά;
Πόσο σημαντική είναι η ρουτίνα στην εξέλιξη τους και την συναισθηματική τους ανάπτυξη;
Καταρχάς να ξεκινήσουμε με το παράδειγμα ενός σχολείου (νηπιαγωγείο):
- Στο σχολείο ορίζεται συγκεκριμένη ώρα που θα φτάσουν στην τάξη τα παιδιά. Στη συνέχεια γνωρίζουν που θα αφήσουν την τσαντούλα τους και με τι θα ασχοληθούν, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν την δασκάλα τους.
- Μόλις φτάνουν δεν ξεφεύγουν-σχεδόν- ποτέ από το ημερήσιο πρόγραμμα και ακολουθούν με συγκεκριμένη ροή τις δραστηριότητες που αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη ώρα. Για παράδειγμα, ελεύθερη δραστηριότητα και αμέσως μετά ακολουθεί το φρούτο. Μετά το φρούτο κάθε παιδί γνωρίζει την ‘ρουτίνα’ και πηγαίνει να πλύνει τα χέρια του και να καθίσει στην παρεούλα περιμένοντας τα υπόλοιπα παιδιά να τελειώσουν(εντάξει, όχι πάντα με την αντίστοιχη υπομονή). Γνωρίζουν ακόμη και με ποιες δραστηριότητες μπορούν να απασχοληθούν ανάλογα την ώρα, όπως επίσης πολλές φορές χωρίς να τους τα πει ήδη η νηπιαγωγός, ξέρουν σε ποιο κρεβατάκι θα ξαπλώσουν και για πόση ώρα.
- Δεν είναι μόνο το ημερήσιο πρόγραμμα ‘ρουτινιασμένο’, αλλά ακόμα και οι εκδρομές τους , για τις οποίες ενημερώνονται και μιλούν πολλές μέρες πριν, τυχόν γενέθλια ακόμα και ο τρόπος που ένα παιδί ετοιμάζεται για να αποχωρήσει από την τάξη και να πάει στον γονέα που τον περιμένει, είναι σχεδιασμένος και απόλυτα οικείος για το παιδί.
Εάν όλες αυτές οι προδιαγεγραμμένες κινήσεις φαντάζουν απίστευτα βαρετές να τις κάνετε κάθε μέρα για μια ολόκληρη σχολική χρονιά…..τότε μάλλον είστε ενήλικες! Διότι τα παιδιά δε νιώθουν καμία ρουτίνα, καμία κούραση ούτε σαν ρομπότ, αντιθέτως νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.
- Τι προσφέρει η ρουτίνα στα παιδιά;
Ο κόσμος φαντάζει χαοτικός για τα παιδιά, γεμάτος με εικόνες, ήχους και πληροφορίες που λαμβάνουν συνεχώς μέσα στη μέρα τους. Ο μόνος τρόπος να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά είναι μέσα από την δική σας καθησυχαστική φωνή και συμπεριφορά.
Η ασφάλεια αυτή εγκαθιδρύεται μέσω των κανόνων και της ρουτίνας. Για τους κανόνες θα μιλήσουμε μια άλλη φορά, οπότε ας επικεντρωθούμε τώρα στη ρουτίνα. Όταν αναφερόμαστε στην ρουτίνα εννοούμε όλες εκείνες τις στιγμές μέσα στην ημέρα κατά την οποία λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, από το πρωινό ξύπνημα μέχρι τον τρόπο που θα πούμε καληνύχτα.
Η ρουτίνα δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης. Μειώνει το άγχος και την ανασφάλεια που βιώνουν και τους δίνουν ώθηση να συνεχίσουν ελεύθερα την μέρα τους , χωρίς να αγωνιούν για την κάθε στιγμή.
Εάν η ρουτίνα δεν ήταν μέρος του καθημερινού προγράμματος σας, αλλά συνεχώς και χωρίς προειδοποίηση αλλάζει , τότε ίσως έχετε παρατηρήσει μια διαφορετική συμπεριφορά των παιδιών, ίσως πιο ανήσυχη ή ανυπάκουη.
- Τι εννοούμε ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού;
Εννοούμε να είναι προβλέψιμη κάθε κίνηση μας και κάθε κίνηση τους, να γνωρίζουν κάθε τελετουργία μέσα στη μέρα. Θα ακουγόταν υπερβολικό αλλά ακόμα και ο τρόπος που ξυπνούν το πρωί, το σημείο που θα πιουν το γάλα τους, το διάβασμα του παραμυθιού, το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό, το να υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που το παίρνει από το σχολείο, η αλλαγή ρούχων μετά το σχολείο ή έξοδο, το παιχνίδι μετά τον ύπνο, το απογευματινό φρούτο που το τρώμε μετά από την δραστηριότητα, ο απογευματινός περίπατος, η ώρα που επιτρέπεται να δουν τηλεόραση, το πλύσιμο των χεριών/δοντιών πριν τον ύπνο ,ο γονέας που θα τα βάλει για ύπνο και όλα αυτά να γίνονται πάντα την συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
Έχετε παρατηρήσει να σας διορθώνουν τα παιδιά όταν κάνετε λίγο διαφορετικά μια διαδικασία στο σπίτι; Για παράδειγμα, εάν ξεχάσατε να βγάλετε τα παπούτσια ή αφήσατε αλλού την τσάντα σας ή θύμωσαν γιατί δεν ακολουθήθηκε το πρόγραμμα όπως έχουν συνηθίσει ή επειδή το απόγευμα τα πρόσεχε η γιαγιά ενώ ήξεραν πως εσείς τέτοια ώρα είστε πάντα σπίτι και πολλά άλλα παραδείγματα από την μέρα σας, που βγάζουν τα παιδιά από την ασφάλεια της ρουτίνας και καθώς νιώθουν περίεργα με αυτήν την αλλαγή συμπεριφέρονται με τρόπο ίσως πιο γκρινιάρικο ή έχουν έντονο εκνευρισμό.
- Τι συμβαίνει όταν πρέπει να αλλάξει η ρουτίνα για διάφορους λόγους;
Οι αλλαγές και οι απρόβλεπτες καταστάσεις είναι πάντα μέσα στη ζωή και στη μέρα μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν και τα παιδιά και να συμβιβαστούν. Όλα τα λύνει μια συζήτηση! Καλό είναι να συζητάμε τα πάντα με τα παιδιά και να τους εξηγούμε κάθε αλλαγή που θα συμβεί μέσα στη μέρα τους. Όσο και αν δεν τους αρέσει, θα κατανοήσουν την αλλαγή και θα χαρούν που ήσασταν πρόθυμοι να τους ενημερώσετε.
- Από πότε ξεκινάω την ρουτίνα στη μέρα του παιδιού ;
Από τη γέννηση! Η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά όχι μόνο να νιώσουν την ασφάλεια που τόσο χρειάζονται αλλά τα βοηθάει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να μάθουν νέες συνήθειες, όπως είναι ο θηλασμός-τάισμα ή ακόμα και ο ύπνος. Σημαντικό είναι να κάνουμε την ίδια προετοιμασία με το μωρό πριν το ταΐσουμε, έτσι θα γνωρίζει ότι έρχεται η στιγμή που θα φάει ή ακόμα και πριν τον νυχτερινό ύπνο χαμηλώνουμε τον φωτισμό πριν ταΐσουμε το τελευταίο γάλα, ώστε να γνωρίζει ότι πλησιάζει ο νυχτερινός ύπνος κ.ο.κ.
Η ρουτίνα είναι ένα στοιχείο , μαζί με τα όρια, που έχουν ανάγκη τα παιδιά στην καθημερινότητα τους. Τα κρατάει συναισθηματικά σταθερά και ενισχύει την ασφάλεια που έχουν ανάγκη. Η ρουτίνα , επίσης , βοηθάει στο να συνηθίσουν τα παιδιά μια νέα πραγματικότητα, όπως είναι η διακοπή πάνας, η μείωση στις οθόνες, ο παιδικός σταθμός κλπ. Θεωρήστε την δεδομένη και οργανώστε τη μέρα σας!!!!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!