Πριν μιλήσουμε για την τέλεια μαμά και την ιδανική της συμπεριφορά θα ξεκινήσουμε αυτή την συζήτηση….. απορρίπτοντας αυτόν τον μύθο της τέλειας μαμάς και τοποθετώντας τον στην κατηγορία…..fake news!
Η τέλεια μαμά δεν υπάρχει , όπως δεν υπάρχει τέλειος γονέας, τέλειος άνθρωπος και κατ’ επέκταση τέλειο παιδί. Εκτός βέβαια εάν θεωρούμε πως υπάρχει τέλειο παιδί, οπότε τότε και μονό συνεχίζουμε διαφορετικά την συζήτηση μας
Τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει το ιντερνέτ και τα social media η τελειότητα ……τέλειες στιγμές, τέλειες μαμάδες, τέλεια παιχνίδια, τέλειες διακοπές, τέλεια παρέα, τέλεια αλέκιαστα και ατσαλάκωτα παιδιά……..και ένα σωρό άλλες τέλειες στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε….λιγότερο τέλειες και (ίσως) φυσιολογικές.
Καταρχάς, όπως όλοι γνωρίζουμε και θεωρούμε αυτονόητο , κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ακολουθεί διαφορετική πορεία ανάπτυξης, έτσι χρειάζεται να επεκτείνουμε αυτή την θεωρία και στις μαμάδες, θεωρώντας αυτονόητο πως κάθε μαμά είναι διαφορετική και ακολουθεί διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετική πορεία και σκέψη.
Τι είναι αυτό που κάνει τη μαμά να νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει καλα στο τέλος την ημέρας;
-τύψεις γιατί τα φώναξε περισσότερο από όσο θα έπρεπε
-άγχος γιατί δεν πρόλαβε να παίξει αυτόν τον ποιοτικό χρόνο που έπρεπε μέσα στην ημέρα
-στεναχώρια γιατί το μπάνιο στην θάλασσα κατέληξε σε φωνές, πανικό και σίγουρα δεν φάνηκε να το χαίρεται κανένας
-τύψεις…τύψεις…τύψεις…..γιατί εκείνο το άρθρο στο ιντερνέτ έλεγε τους 5 τρόπους για ήρεμες διακοπές και όσο και αν τους δοκιμάσατε όλους,δεν πέτυχε κανείς.
-και ξανά τύψεις γιατί δεν προλάβατε να μαγειρέψετε κάτι απόλυτα υγιεινό και θα φάνε μακαρόνια.
-και πολλές πολλές ακόμη αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν το κεφάλι σας
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαχωρίσω την θέση μου και να πω πως απευθύνομαι σε όλες τις Μαμάδες που πραγματικά προσπαθούν, σε αυτές που πάνε στο μπάνιο και κλαίνε κρυφά μόνες τους γιατί νομίζουν πως δεν τα προλαβαίνουν όλα, σε αυτές που γνωρίζουν την θέση τους, την αγάπη τους για τα παιδιά, γνωρίζουν πόσο την έχουν ανάγκη, πόσο θέλουν να τα πετύχουν όλα και που το βράδυ σκέφτονται πως θα τα έκαναν ξανά όλα από την αρχή ακριβώς με την ίδια κούραση και αγωνία.
Ας δούμε τώρα μερικά (από τα γνωστά πλέον) tips για να μας προσγειώσουν στην πραγματική-μη τέλεια ζωή.
- Γράψτε σε ένα χαρτί <<η τέλεια μαμά είμαι εγώ>> και μετά κάντε το μικρά μικρά κομματάκια και πετάξτε το στα σκουπίδια.
- Τώρα που την ‘τέλεια μαμά’ την πετάξαμε στο σκουπίδια, ας οργανώσουμε την ζωή της ‘φυσιολογικής μαμάς’ που είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ. Έχει τις καλές και τις κακές της μέρες, είναι κουρασμένη, είναι πιεσμένη από τη δουλεία, από τα οικονομικά αλλά και από τον άντρα της. Έχει άγχος, νεύρα, χαρά, αγωνία, όρεξη για παιχνίδι, κούραση, γέλιο, αυστηρότητα κλπ κλπ….συναισθήματα που εναλλάσσονται μέσα στη μέρα.
- Κάντε ένα πλάνο και γράψτε τι είναι αυτό που πραγματικά θα θέλατε να αλλάξετε μέσα στην μέρα σας ακόμα και μέσα στον οικογενειακό προγραμματισμό σας, ώστε να μειωθεί η πίεση που νιώθετε……και κάντε την μεγάλη αλλαγή! Βρείτε αυτό που πραγματικά σας αγχώνει και σας κάνει να χάνετε το χαμόγελο σας….και διορθώστε το
- Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας…..20 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για αρχή. Ακόμα και εάν είστε όλη μέρα σπίτι μαζί με τα παιδιά, βρείτε αυτά τα λίγα πολύτιμα λεπτά και αφιερώστε τα σε εσάς. Μπορείτε είτε να κάνετε μια μάσκα προσώπου, είτε να βάλετε μια κρέμα, να πλύνετε τα δόντια σας, να λύσετε ένα σταυρόλεξο, να διαβάσετε ένα περιοδικό, να συμμαζέψετε τα κοσμήματα σας ή ακόμα και να βάψετε τα νύχια σας. Στην αρχή θα είναι δύσκολο να σας αφήσουν τα παιδιά χωρίς να εισβάλουν στον προσωπικό σας χρόνο , αλλά εάν το κάνετε σταθερή συνήθεια τότε θα το δεχτούν και θα τους αρέσει πολύ να σας βλέπουν να κάνετε κάτι για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε προσφέρει στον εαυτό σας λίγη προσωπική φροντίδα και θα σας δώσει ενέργεια και χαρά να παίξετε με τα ίδια.
- Μην ντραπείτε να συζητήστε με άλλες μαμάδες τι είναι αυτό που σας προβληματίζει, τι είναι αυτό που σας κάνει να θυμώνετε και σας στεναχωρεί με την ανατροφή των ποδιών. Με αυτόν τον τρόπο ,ίσως σπάσει αυτή η τέλεια εικόνα και βοηθήσετε και άλλες νέες μαμάδες να εκφραστούν χωρίς φόβο ότι θα κριθούν. Βέβαια μπορεί να πέσετε και πάλι σε μια τέλεια περίπτωση, αλλά μην τα παρατάτε……θα ανοιχτεί κάποια άλλη μαμά. Έχοντας καταρρίψει από νωρίς αυτόν τον μύθο, με βοήθησε στο να μιλήσω με άλλες μαμάδες για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζα. Μπορεί κάποιες να με κοιτούσαν μα απορία που είχα το θάρρος (ή και θράσος) να αναφέρομαι σε αρνητικές στιγμές, αλλά είμαι σίγουρη πως αρκετές από αυτές γύρισαν σπίτι με μια μικρή ανακούφιση που δεν είναι μόνες……και αυτό μου αρκεί! Διότι ως μαμά και ως νηπιαγωγός χρειάζεται να δίνουμε λύσεις στους άλλους και όχι να τους φορτώνουμε με περισσότερες τύψεις.
- Συζητήστε με τα παιδιά! Εάν είναι μεγάλα σε ηλικία μπορείτε να συζητήσετε για τυχόν αντιδράσεις σας που τα ενοχλούν και ζητήστε τους την γνώμη τους για να τα αλλάξετε. Προς έκπληξη σας θα διαπιστώσετε ότι τα παιδιά δίνουν πραγματικές λύσεις και γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που θα άλλαζε προς το καλύτερο την καθημερινότητα σας.
- Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι είστε και εσείς άνθρωπος με συναισθήματα και έχετε τις δύσκολες στιγμές σας με ένταση. Αυτό δεν σας κάνει κακιά μαμά, όπως μια κακιά μέρα δεν κάνει την ζωή κακιά. Είναι απλώς στιγμές…..
- Στοπ στις αρνητικές σκέψεις! Για κάθε αρνητική σκέψη……υπάρχει και η αντίστοιχη θετική. Πριν σας πάρει ο ύπνος και μόλις αρχίσουν οι αρνητικές σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό σας, αμέσως να τις αντικαταστήσετε με θετικές δηλώσεις. <<Είμαι κακιά μαμά, σήμερα φώναξα χωρίς λόγο>>-<<Σήμερα ήμουν πολύ κουρασμένη και έχασα την υπομονή μου, αύριο θα προσπαθήσω ξανά>>
- Αυτό που σίγουρα θα σας ανακουφίσει θα είναι μια συζήτηση με την μαμά σας, όπου θα σας μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και η ίδια όταν ήσασταν και εσείς παιδί.
- Αποδεχτείτε τον μη-τέλειο εαυτό σας για να δείξετε και στα παιδιά σας πως είναι εντάξει να μην είστε τέλειοι ! Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν να διαχειρίζονται και τις δικές τους δύσκολες στιγμές.
Κλείνοντας αυτό το μη-τέλειο άρθρο…..ελπίζω να σας προέτρεψα να αποδεχτείτε τον φυσιολογικό εαυτό σας , ο οποίος κάνει λάθη , τα αναγνωρίζει και ψάχνει τρόπους να τα διορθώσει. Εξάλλου, εάν είσαι τέλειος δεν μπορείς να δεις τα λάθη σου (αφού είσαι τέλειος άρα δεν κάνεις λάθη) και αυτό κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και τα παιδιά ανοίγονται πιο δύσκολα στον τέλειο γονέα που δεν αντιλαμβάνεται τα άσχημα.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!