Τα παιδιά μας , όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, είναι ξεχωριστές και μοναδικές προσωπικότητες. Δεν είναι η μικρογραφία μας ούτε μικροί ενήλικες, όσο και αν θα θέλαμε να είναι! Τα παιδιά μας έχουν άποψη, γνώμη, γνωρίζουν τι θέλουν και πώς να το διεκδικούν.
Αυτό που έχουν ανάγκη είναι να νιώθουν ότι ακούγεται και η δική τους φωνή!
Δεν εννοούμε φυσικά να παραλείψουμε τα ξεκάθαρα όρια ούτε να αποφασίζουν για εμάς, αλλά εννοούμε να ακούγονται οι δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.
Ένα παιδί ζητάει την προσοχή της μαμάς και θα την διεκδικήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ακόμα και με συμπεριφορές που δεν είναι επιθυμητές ή οι σωστές. Μπορεί να έχει ανησυχία , να μην ακούει αυτό που του ζητάμε, μπορεί να μην μας αφήνει να τελειώσουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε ή μπορεί να κλαίει με κάθε μας κουβέντα. Ακόμη και η ανυπακοή προκαλεί την προσοχή μας στο παιδί και εξυπηρετεί τον σκοπό της.
Παρόλα αυτά μπορούμε με απλούς τρόπους να αποφύγουμε την δημιουργία έντονων συναισθημάτων και να νιώσουμε και εμείς αλλά και το παιδί , ότι ικανοποιούνται οι επιθυμίες και των δυο πλευρών.
Πριν σκεφτούμε και αποφασίσουμε ότι το παιδί μας δεν μας ακούει χρειάζεται να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό μας:
- Αφιέρωσα έστω και λίγο χρόνο στο παιδί μου; Άκουσα αυτό που ήθελε να μου πει ή λόγω βιασύνης απάντησα ‘όχι τώρα έχω δουλειά’ ;
- Μήπως βιάστηκα να του βάλω ταμπέλα «είναι γκρινιάρης για αυτό αντιδρά έτσι», «ποτέ δεν ακούει», «αδιαφορεί αν εγώ έχω να μαγειρέψω»;
- Μήπως το παιδί μας έχει κάποια άλλα θέματα που το απασχολούν και δεν μπορεί να μας τα εκφράσει με λόγια; Κάποια συναισθήματα που δεν είναι εύκολα να τα διαχειριστεί;
- Για ποιο λόγο το παιδί μας κάνει παλινδρόμηση σε παλαιότερες συμπεριφορές από τότε που ήρθε το αδερφάκι του;
- Γιατί εξακολουθεί να είναι δίπλα μας ενώ έχουμε υψώσει τη φωνή μας και του έχουμε ζητήσει να ασχοληθεί με κάτι άλλο;
Το παιδί μας ζητάει την προσοχή μας και όσο δεν την έχει θα την διεκδικεί με τρόπους που δεν θα μας αρέσουν. Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τα όρια από την προσοχή που ζητάει το παιδί μας. Ασφαλώς και χρειάζεται να γνωρίζει ότι η μαμά θα έχει κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα που θα ασχολείται με την δουλεία της ή με τον εαυτό της , θέτοντας έτσι τα όρια του προσωπικού μας χρόνου. Όμως και εμείς χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του και να του προσφέρουμε τον χρόνο που χρειάζεται είτε για παιχνίδι είτε για συζήτηση.
Τρόποι αντιμετώπισης μέσα στην ημέρα:
- Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά μας ένα πρόγραμμα ρουτίνας για όλη την ημέρα κατά το οποίο θα αφιερώνουμε χρόνο για παιχνίδι.
- Εάν είναι εφικτό ξεκινάμε το πρόγραμμα μας πρώτα με παιχνίδι ώστε να καλυφθεί η ανάγκη των παιδιών και καθώς θα νιώθουν την προσοχή μας στραμμένη σε αυτά, τότε θα δεχτούν τον προσωπικό χρόνο που χρειαζόμαστε.
- Πάντα είναι μια καλή στιγμή μέσα στην ημέρα για συζήτηση και για να πούμε στα παιδιά πόσο πολύ τα αγαπάμε. Εμείς μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο όμως τα παιδιά νιώθουν ότι η αγάπη αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να μειωθεί.
- Τα παιδιά που έχουν αδερφάκι έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο μαζί μας. Όσο και αν διασκεδάζουν με το αδερφάκι τους, πάντα θα χρειάζονται την αποκλειστική μας προσοχή.
- Δημιουργούμε με τα παιδιά μια σχέση εμπιστοσύνης και σωστής επικοινωνίας.
Τα παιδιά έχουν εγωκεντρική σκέψη, δηλαδή νιώθουν ότι όλα γυρίζουν γύρω από αυτά, οπότε δυσκολεύονται να κατανοήσουν το φόρτο εργασίας που έχουμε, εφόσον τα ίδια επιθυμούν να παίξουν μαζί σας. Οι φωνές δεν θα αλλάξουν τον εγωκεντρισμό τους , όμως μια συζήτηση ή ένα σταθερό πρόγραμμα θα τους κάνει να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτά.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!