Πότε βγαίνουν τα πρώτα δόντια;
Τα νεογιλά δόντια κάνουν την εμφάνισή τους κατά μέσο όρο τον 6ο μήνα του μωρού και ολοκληρώνονται περίπου στα 2,5 με 3 έτη. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα νεογιλά δοντάκια κάνουν την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα, έχουν καταγραφεί ακόμα και περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με δοντάκι. Από την άλλη πλευρά η ηλικία ολοκλήρωσης της νεογιλής οδοντοφυΐας συνήθως ταυτίζεται με την περίοδο που το παιδί ξεκινά να κοιμάται όλη νύχτα χωρίς νυχτερινές αφυπνίσεις.
Πως θα καταλάβω ότι το μωρό μου βγάζει δόντια;
Νωρίς ακόμα, πριν βγει το δοντάκι τα ούλα σε εκείνο το σημείο πρήζονται και θεωρούμε πως το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει δοντάκι . Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέρουμε σε πόσο καιρό από το πρήξιμο του ούλου θα έρθει το δοντάκι. Τα μάτια μπορεί να μας ξεγελάσουν, τα ούλα μπορεί να έχουν ασπρίσει όμως το δοντάκι μπορεί να αργήσει. Μόνο η αφή θα μας δείξει πόσο κοντά είναι. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε εάν ένα δοντάκι είναι έτοιμο να βγει είναι είναι να κλείσουμε τα μάτια και να αγγίξουμε το σημείο. Επίσης να θυμάστε πως το δόντι που έχει φανεί έχει πάψει να ενοχλεί το μωρό, η φαγούρα προέρχεται από τα δόντια που δεν έχουν βγει ακόμα.
Τι ενοχλήσεις μπορεί να προκαλέσει στο μωρό η οδοντοφυΐα;
- Γκρίνια
- Σάλια
- Φαγούρα και διάθεση να τα βάλει όλα στο στόμα
- Πυρετό
- Διάρροια
- Αυπνία
- Πόνο στο αυτί
- Απώλεια όρεξης
Ίσως υπάρχουν δοντάκια που ενοχλήσουν το μωράκι σας περισσότερο και παρουσιάσει πάνω από μια ενόχληση, ίσως άλλα να τα περάσει πιο ήπια χωρίς ορατές ενοχλήσεις. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά και κάθε δόντι στο ίδιο παιδί επίσης.
Πως μπορώ να ανακουφίσω το μωρό μου από την ενόχληση των δοντιών;
- Μασητικά παιχνίδια: θα βρείτε πολλά και διαφορετικά στην αγορά, προτιμήστε ασφαλή υλικά όπως ξύλο ή σιλικόνη ή γεμισμένα με βαμβάκι.
- Κάτι παγωμένο: βάλτε κάτι παγωμένο στο ψυγείο όπως κάποιο πανάκι, πιπίλα ή κάποιο μασητικό γεμισμένο με υγρό και προσφέρετέ τα δροσερά στο μωρό. Το κρύο απαλύνει τον πόνο καθώς μουδιάζει λίγο τα ούλα
- Δροσερές και μαλακές τροφές: τις μέρες που τα παιδιά μου είχαν έντονη ενόχληση από τα δόντια παρατηρούσα ότι απέφευγαν το φαγητό, ιδίως τις σκληρές υφές και προτιμούσαν εκτός από γάλα να τρώνε γιαούρτι για να δροσίζονται τα ούλα τους. Επίσης θα σας συμβούλευα να αποφύγετε τα μπισκότα οδοντοφυΐας διότι καλό είναι να μην συνηθίζουν τα παιδιά στα γλυκά, ακόμη κι αν δεν περιέχουν κρυσταλλική ζάχαρη.
- Ωμά φρούτα και λαχανικά σε sticks: για να εκτονώσει τον πόνο μέσω του δαγκώματος
- Θηλασμός: ακόμα και στον πόνο τον δοντιών ο θηλασμός θα σας φανεί σωτήριος και πολύ ανακουφιστικός για τα μωρά
- Gel ανακούφισης: είναι κατάλληλο για τα μωρά και θα το βρείτε στα φαρμακεία, μειώνει το πρήξιμο και καταπραΰνει από τον πόνο
- Παυσίπονο : μόνο με παρότρυνση του παιδίατρου
- Απόσπαση προσοχής: έχετε παρατηρήσει πως όταν βαριόμαστε συνήθως κάνουμε αρνητικές σκέψεις; πως σκεφτόμαστε τα προβλήματα και τα δύσκολα της ζωής μας; Το ίδιο κάνουν και τα μωρά. Αποσπάστε τους την προσοχή με κάτι που θα βρουν ενδιαφέρον και θα ξεχάσουν για λίγο τη φαγούρα των ούλων.
Πότε ξεκινάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του μωρού;
Από το πρώτο κιόλας δοντάκι. Τα πρώτα δοντάκια μπορούμε να τα βουρτσίζουμε μόνο με νερό ή με λάδι καρύδας, όσο υπάρχει κίνδυνος για το μωρό να καταπιεί την οδοντόκρεμα. Ακόμα και η παιδική οδοντόκρεμα καλό θα ήταν να την ξεκινήσουμε στα παιδιά μας όταν αρχίσουν να την φτύνουν γιατί όσο ασφαλής κι αν είναι δεν ενδείκνυται η κατάποσή της σε κάθε βούρτσισμα. Σχετικά με τις βρεφικές οδοντόβουρτσες υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε φαρμακεία και καταστήματα. Δοκιμάστε και καταλήξτε σε αυτή που προτιμά το παιδί σας. Εμένα προσωπικά με βόλεψε η δαχτυλική οδοντόβουρτσα γι αρχή που τοποθετούσα εγώ στο δάχτυλό μου μέχρι να μπορεί το παιδί να την κρατήσει μόνο του.
Φροντίζουμε τα πρώτα μας δοντάκια γιατί είναι πολύ σημαντικά για ανάπτυξη της γνάθου καθώς κρατούν το χώρο και για τα μόνιμα δοντάκια στην πορεία! Καλό είναι μόλις βγουν όλα τα δόντια να κάνουμε μια πρώτη τυπική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο ώστε να δει τα δοντάκια και να μας δώσει συμβουλές για τη σωστή στοματική υγιεινή και τη φροντίδα των δοντιών.
Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!