Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ενώ ξεκίνησα να φτιάχνω τη βαλίτσα του μαιευτηρίου μόλις μπήκα στον 9ο, τελικά κατέληξα να την ολοκληρώσω λίγο πριν φύγω για το μαιευτήριο. Άσε που είχα πάρει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία τελικά δεν χρειάστηκα.
Σε αυτή την εγκυμοσύνη έχω βάλει στόχο να την έχω έτοιμη πριν ακόμα διαβάσεις αυτό το άρθρο και πλέον έχοντας την εμπειρία θα είμαι πιο λιτή σε αυτά που θα πάρω μαζί.
Τι θα πάρω λοιπόν μαζί μου:
- Σουτιέν θηλασμού. Νομίζω πως από την πρώτη μου εγκυμοσύνη και μετά φοράω μόνο σουτιέν θηλασμού και αναρωτιέμαι εάν θα φορέσω ποτέ ξανά τα παλιά μου. Σε τι υπερτερεί; Έχει άνοιγμα για να μπορείς να θηλάζεις χωρίς να το βγάζεις! Δεν έχει μπανέλα, που πίστεψε με θα σου φανεί πολύ ανακουφιστικό από την τρίτη μέρα γέννας όταν το πρωτόγαλα σου θα γίνει γάλα και θα πρηστεί το στήθος σου. Για τον ίδιο λόγο είναι πάντα βαμβακερά, ώστε να αναπνέει το δέρμα. Επίσης μην ξεχνάς να πλένεις τα σουτιέν θηλασμού μαζί με τα ρούχα του μωρού με το βρεφικό απορρυπαντικό.
- Νυχτικά και ρόμπες. Γιατί νυχτικά και όχι πιτζάμες; Εάν γεννήσεις φυσιολογικά μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις χωρίς να νιώθεις ενόχληση. Φαντάσου ότι εγώ μετά τον φυσιολογικό τοκετό σηκώθηκα μόνη μου από το κρεβάτι του χειρουργείου για να ξαπλώσω στο κρεβάτι του δωματίου. Εάν όμως υπάρξει έκτακτος λόγος για καισαρική; Τότε το λάστιχο της πιτζάμας θα σε ενοχλεί στα ράμματα της καισαρικής, γι’αυτό προτιμάμε τα νυχτικά. Τις ρόμπες τις θέλουμε για να κυκλοφορούμε άνετα στο μαιευτήριο. Εγώ βέβαια είχα μαζί μου 2 άνετα φορέματα με τιράντα και φορούσα αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Σαγιονάρες ή παντόφλες και νεσεσέρ με είδη υγιεινής. Ό,τι θα έπαιρνες μαζί σου σε ένα νοσοκομείο ή ξενοδοχείο, χτένα, λαστιχάκι μαλλιών, σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ενυδατική κρέμα ακόμα και προϊόντα μακιγιάζ. Ό,τι χρησιμοποιείς στην καθημερινή ρουτίνα σου.
- Πετσέτα για πλύσιμο στήθους. Μπορείς ακόμα να έχεις μαζί σου και πετσέτα σώματος και προσώπου αν δεν νιώθεις άνετα να χρησιμοποιήσεις του νοσοκομείου αλλά σίγουρα χρειάζεσαι και επιπλέον πετσετούλα για να πλένεις το στήθος σου, η οποία είναι καλό να έχει πλυθεί κι αυτή με το βρεφικό απορρυπαντικό. Επίσης καλό είναι να μην πλένεις το στήθος σου με το αφρόλουτρο σου αλλά με το βρεφικό αφρόλουτρο. Κρίμα είναι για το μωρό να γεύεται τα αρώματα και τα χημικά των δικών μας καθαριστικών.
- Κρέμα λανολίνης για το στήθος. Τις πρώτες μέρες που το μωρό έχει μικρό στοματάκι και δεν ξέρει να θηλάσει σωστά αλλά ούτε κι εσύ ξέρεις να το τοποθετήσεις σωστά ενδεχομένως να πληγωθούν οι θηλές σου. Είναι καλό να βάζεις λίγη κρέμα λανολίνης ή σταγόνες από το γάλα σου στις πληγωμένες θηλές για να επουλωθούν.
- Μαξιλάρι θηλασμού. Για μένα προσωπικά είναι τρομερή εφεύρεση. Το χρησιμοποιούσα με το πρώτο μου παιδί μέχρι που έγινε 9 μηνών. Το τοποθετείς γύρω από τη μέση σου ξαπλώνεις πάνω το μωρό και θηλάζεις με ευκολία. Αν έχεις προμηθευτεί ήδη δοκίμασε να κοιμάσαι και στην εγκυμοσύνη μαζί του βάζοντας την κοιλίτσα σου επάνω στο μαξιλάρι. Θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα.
- Πανάκια αγκαλιάς και πανάκια ρεψίματος. Τον πρώτο καιρό οποιοσδήποτε κρατήσει το μωρό με ρούχα που φορούσε έξω καλό είναι να απλώσεις πρώτα πάνω του ένα πανάκι αγκαλιάς για να μην έρθει το μωρό σε επαφή με τους ρύπους του δρόμου. Όταν θα είστε στο σπίτι μπορείς να έχεις πλυμένες με βρεφικό απορρυπαντικό μπλούζες όλων των φροντιστών ( π.χ. μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, παππούς, γκουβερνάντα) τις οποίες θα φοράτε μόλις μπαίνετε σπίτι πριν ακουμπήσετε το μωρό. Όσο για τα πανάκια ρεψίματος κυρίως προφυλάσσουν εσένα και τα ρούχα σου από το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού.
- Έγγραφα. Δεν μπορείς να φύγεις με το μωρό από το μαιευτήριο αν δεν το δηλώσεις πρώτα στο δήμο που γεννήθηκε. Σε πολλά μαιευτήρια υπάρχει μέσα υπηρεσία που σε εξυπηρετεί με ένα μικρό αντίτιμο για να μην τρέχεις στο δήμο αλλά φυσικά δεν είναι δεσμευτικό. Καλό είναι να μην το αφήσεις για την τελευταία μέρα. Ενδεχομένως τα έγγραφα που θα σου ζητήσουν να ποικίλουν από μαιευτήριο σε μαιευτήριο και να πρέπει να ενημερωθείς για τα έγγραφα που ζητάει το δικό σου. Σε εμάς ζητήθηκε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και των δυο γονέων, αστυνομικές ταυτότητες ( ή διαβατήριο), Βιβλιάρια υγείας και ληξιαρχική πράξη γάμου.
- Βρεφικό φορμάκι και καλτσάκια για την έξοδο του μωρού από το μαιευτήριο. Ανάλογα με την εποχή που θα γεννήσεις θα προσαρμόσεις την ενδυμασία του μωρού. Εγώ του φόρεσα μόνο κορμάκι γιατί είχε 30ο C . Κάπως έτσι θα είναι και στο δεύτερο. Εάν όμως γεννήσεις το χειμώνα θα χρειαστείς και σκουφάκι και φόρμα εξόδου ή κάτι ενδιάμεσο ανάλογα με την εποχή.
- Κάθισμα αυτοκινήτου (αυγό). Τέλος μην ξεχάσεις τη μέρα που θα βγεις από το μαιευτήριο να έχεις μαζί σου το κάθισμα αυτοκινήτου που θα μεταφέρεις το μωρό, το οποίο πρέπει να κοιτάζει προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος μεταφοράς του μωρού (αγκαλιά, port bebe) δεν επιτρέπεται και είναι επικίνδυνος για την ασφάλειά του.
Όλα αυτά αφορούν ιδιωτικά μαιευτήρια, όπου σου παρέχουν πολλά είδη. Εάν γεννήσεις σε δημόσιο θα χρειαστείς κάποια ακόμα:
- Εσώρουχα λοχείας μίας χρήσης.
- Τοπικό καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής για μετεγχειρητική χρήση
- Σερβιέτες λοχείας
- Μωρομάντηλα
- Βρεφικές πάνες
- Βρεφικά φορμάκια
Μην ξεχάσεις το κινητό και τον φορτιστή σου γιατί θα χτυπήσει πολλές φορές όσο θα είσαι στο μαιευτήριο! Με το καλό!!
Την Ιωάννα θα την βρείτε και στο happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!