Την κυρία Ελένη Γερουλάνου τη γνώρισα μέσα από το βιβλίο της “Ένας αρκούδος μια φορά” των εκδόσεων Πατάκη, που είχα τη χαρά να παρουσιάσω στο προφίλ μου στο Instagram και είναι μεγάλη μου τιμή που δέχτηκε να μου παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη, ώστε να τη γνωρίσουμε όλοι καλύτερα! Για να δούμε τι μας είπε!
– Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Ασχολούμαι με τα παιδιά περισσότερο από 33 χρόνια, τα οποία και έχω περάσει στο ίδιο σχολείο, τη Σχολή Μωραΐτη, στο Ψυχικό. Τα τελευταία 20 χρόνια έχω αναλάβει τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, μια θέση μεγάλης ευθύνης. Σπούδασα παιδαγωνικά στην Ελλάδα και συνέχισα τις σπουδές μου στη Βοστώνη, όπου ειδικεύτηκα στη μουσειακή εκπαίδευση. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σκέφτηκα να συνδυάσω την παιδαγωγική με τη μουσειακή εκπαίδευση. Αυτό που αγαπώ στη δουλειά μου είναι ότι μπορώ με όλες μου τις αισθήσεις και το μυαλό μου να είμαι κοντά στα παιδιά, με ευθύνη και σεβασμό προς αυτά. Ένα άλλο κομμάτι μου είναι ο εθελοντισμός. Πριν από περίπου επτά χρόνια, ιδρύσαμε μαζί με τέσσερις φίλους το Library4all, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Τα βιβλία που προσφέρουμε είναι καινούρια ή σε άριστη κατάσταση και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, σχολείων, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει περισσότερα από 100.000 βιβλία σε 2.188 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και την περιφέρεια. Επίσης έχουμε προσφέρει 150.000 βιβλία σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες βιβλία σε επτά παιδιατρικά νοσοκομεία. Πρέπει να αναφερθεί ότι με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Library4all φροντίζει και στέλνει ξενόγλωσσα βιβλία, κυρίως στην αγγλική και την αραβική γλώσσα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
– Γιατί επιλέξατε να γίνετε συγγραφέας παιδικών βιβλίων;
Χμ, συγγραφέας. Θα έλεγα πως αυτό που με χαρακτηρίζει νομίζω είναι η λέξη εκπαιδευτικός. Αυτό ήθελα να κάνω από τα 14. Η αγάπη μου για τα παιδιά και την τέχνη με έκανε να σκεφτώ να γράψω βιβλία που θα τα εισάγουν στον κόσμο των μουσείων και των συλλογών.
-Πώς έγινε η γνωριμία σας με τη Μαρία Αργυριάδη και τι σας ενέπνευσε ώστε να γράψετε το βιβλίο αυτό για το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών;
Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι, χρόνια πριν, όταν ο πατέρας μου μού γνώριζε τη φίλη του Μαρία Αργυριάδη, αυτό θα αποτελούσε αφορμή για να γνωρίσω την ιστορία του αρκούδου με τη γαλάζια κορδέλα και να γράψω ένα παραμύθι. Ο αρκούδος αυτός ήταν μοναδικός για τη συλλέκτρια Μαρία Αργυριάδη, στην οποία οφείλουμε το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών. Ηταν ένας αρκούδος που τον βρήκε πεταμένο στα σκουπίδια και τον περιμάζεψε, γιατί της θύμιζε τον αρκούδο που είχε ως παιδί. Για τον αρκούδο πάλι η Μαρία ήταν η οικογένειά του. Όταν τον αντίκρυσα για πρώτη φορά, κάτι σκίρτησε μέσα μου και οι λέξεις άρχισαν να κυλούν πάνω στο χαρτί. ‘Ετσι η ιστορία του αρκούδου έγινε παραμύθι. Στη συνέχεια πρότεινα στην Ίριδα Σαμαρτζή να στολίσει την ιστορία του αρκούδου με ζωγραφιές και μαζί την πήγαμε στην Έλενα Πατάκη για να γίνει βιβλίο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ένας αρκούδος μια φορά», που είναι μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη.
– Γιατί επιλέξατε τον αρκούδο αυτό ως κεντρικό ήρωα του βιβλίου σας;
Γιατί θέλησα να φωτίσω την ιστορία και την προσφορά της Μαρίας Αργυριάδη. Ο αρκούδος αυτός της έδωσε την ιδέα για να ξεκινήσει αυτή τη συλλογή, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.
– Σκέφτεστε να γράψετε κάποιο άλλο παιδικό βιβλίο;
Προς το παρόν όχι. Περιμένουμε την έκδοση του αρκούδου μας στην Κίνα και αυτό μας γεμίζει χαρά και ανυπομονησία.
Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την όμορφη κουβέντα μας.
Ελένη Γερουλάνου – 14/06/2020
Ευχαριστούμε θερμά την Κυρία Ελένη Γερουλάνου για την συνέντευξη που μας παραχώρησε αλλά και την δυνατότητα που δίνει στα παιδιά μας να γνωρίσουν τον κόσμο των μουσείων μέσα από τα βιβλία της.
Μπορείτε να διαβάσετε συνεντεύξεις και άλλων Ελλήνων συγγραφέων εδώ.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!