Ο πλανήτης μας όπως όλοι γνωρίζουμε είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δυστυχώς ο κύριος λόγος μόλυνσης και καταστροφής του είναι ο άνθρωπος. Θα πρέπει όμως όλοι και εμείς οι γονείς να φερθούμε υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τον πλανήτη, την φύση και την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας προκειμένου τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε ένα υγείες και ασφαλές περιβάλλον.
Η δικιά μου γενιά μεγάλωσε και ανατράφηκε με μηδαμινή ευαισθησία στην περιβαλλοντική
προστασία γιατί πολύ απλά το πρότυπο της δικιάς μου γενιάς ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο καταναλωτισμός. Εμείς όμως, ως πιο ψαγμένη γενιά, οφείλουμε στα παιδιά μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να τα μυήσουμε – να τα μάθουμε να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του πλανήτη μας!
Θα μου πείτε καλά εμείς με τέτοια κρίση θα σκεφτούμε τέτοιες δράσεις και όμως υιοθετώντας κάποιες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι μας μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας ώστε να σκέφτονται πιο οικολογικά. Είναι συμπεριφορές που δεν κοστίζουν τίποτα αλλά συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρώτο και καλύτερο η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Οφείλω να ομολογήσω ότι η μικρή μου, που πηγαίνει στο νήπιο φέτος ήταν πολύ τυχερή αφού οι 2 παιδαγωγοί που έχει, ασχολήθηκαν έντονα τόσο με την ανακύκλωση όσο και με την μόλυνση του περιβάλλοντος οπότε ο ρόλος μου είναι πολύ πιο εύκολος… και η αλήθεια είναι ότι όλη η οικογένεια είμαστε υπέρμαχοι της ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί όγκος των σκουπιδιών που μας κατακλύζει!
Εκτός από την ανακύκλωση άλλο ένα αρκετά σοβαρό θέμα είναι η μείωση του πλαστικού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, έτσι η αρχή ‘έγινε με τις πλαστικές σακούλες από το κράτος, με την εισβολή ενός φόρου, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πόσες σακούλες καταλήγουν στα στομάχια των θαλάσσιων ζωών ή είναι αιτία για τον πρόωρο θάνατο τους. Για αυτούς τους λόγους επιλέγουμε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια μας ή πολλαπλών χρήσεων. Επίσης ένα ακόμα θέμα που αφορά όλη την πόλη στην οποία μένω είναι τα πλαστικά μπουκάλια του νερού αφού το νερό της βρύσης δυστυχώς δεν είναι πόσιμο και οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης μου προμηθεύονται εμφιαλωμένο, το πρόβλημα αυτό στο σπίτι μας επιλέξαμε να το λύσουμε τοποθετώντας φίλτρο νερού, με αυτό τον τρόπο δεν αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια ενώ παράλληλα κάνουμε και αρκετή οικονομία.
Τις τελευταίες 10 μέρες έχω υιοθετήσει και μια ακόμα συνήθεια που υποστηρίζεται και διαφημίζεται από την greenpeace Ελλάδος και συγκεκριμένα πίνω το ρόφημα μου στο δικό μου υπέροχο ποτήρι… οπού πάω το κουβαλάω μαζί μου και ας κάνει εντύπωση στα καφέ που ζητάω να μην βάζουν το ρόφημά μου σε πλαστικό ποτήρι μάλιστα τώρα είμαι στην αναζήτηση και ενός οικολογικού θερμό για το νερό μου ωστέ να το έχω μαζί μου τόσο στη δουλειά όσο και στην θάλασσα τώρα που ήρθε επιτέλους το καλοκαιράκι. Το δικό μου άκρως οικολογικό και ανοξείδωτο ποτήρι για τα ροφήματα μου το έχω προμηθευτεί από την εταιρεία eco life
Τέλος άλλος ένας τρόπος να περασούμε στα παιδά μας το μήνημα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα παιδικά βιβλία. Παρακάτώ θα βρείτε μερικές απο τις προτάσεις μου για όλες τις ηλικίες με πρώτο και καλύτερο το :
Πράσινο πυρετό της Ελένης Σβορώνου σε εικονογράφηση του Θανάση /Πέτρου από τις Εκδόσεις Πατάκη, το οποίο είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι σε μορφή κόμικς και είναι για παιδιά ηλικίας πάνω από 8 χρονών και δίνει τις κατευθύνσεις σε ένα έφηβο προκειμένου να δραστηροποιηθεί και να προστατεύσει το περιβάλλον στο οποίο ζει. Μια ομάδα 4 εφήβων πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία το SOKIN η οποία είναι σε έξαρση όταν παραβιάζονται οι νόμοι προστασίας του περιβάλλοντος. Το φάρμακο είναι ένα βιβλίο το οποίο τους δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να δράσουν προκειμένου να εξολοθρεύσουν τος δύο κύριους εχθρούς της την αδιαφορία και την παρανομία. Πρόκειται για ένα βιβλίο με την υποστήριξη της WWF ενώ μέρος των εσόδων από την αγορά του βιβλίου δίνονται για την υποστήριξη του έργου της WWF Ελλάδος.
Αλλά βιβλία που αναφέρονται στο θέμα της Ανακύκλωσης για μικρές ηλικίες είναι:
Η Κα Ανακύκλωση και η περιπέτεια των σκουπιδιών της Μαρίας Ζαχαρουδάκη από τις εκδόσεις Άγκυρα
του Μερκούριου Αυτζή από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το βιβλίο αυτό όπως φαίνεται και από το τίτλο του διαπραγματεύεται άλλο ένα πολύ ευαίσθητο οικολογικό θέμα : την προστασία των απειλούμενων ειδών ζώων και συγκεκριμένα της φώκιας Monachus – Monachus που ζει στην Αλόννησο!
Ο Μάρκος, η Ρόζα και η Στέλλα… αλλάζουν τον κόσμο.
της Μαρουσώς Γκικάκη από την Ελληνοεκδοτικη
Πρόκειται για μια περιπέτεια των 3 φίλων προκειμένου να σώσουν τον κόσμο από την μετακίνηση ενός παγετώνα 45.000 χρόνων
Και για το τέλος σας άφησα δύο βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η συγγραφέας των βιβλίων έχει κάνει περιβαλλοντικές σπουδές και είναι η πιο κατάλληλη και ειδήμων προκειμένου να γράψει ιστορίες – περιπέτειες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος!
Στη σειρά Οι πράκτορες του πλανήτη τα μεγαλύτερα παιδιά θα ανακαλύψουν λεπτομέρειες για τις κλιματικές αλλαγές αλλά τις απειλές των θαλασσών μας που τόσο μας αρέσουν να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.
Στο βιβλίο Ο Τζάστιν Γκρευ και οι φύλακες της Γης, η συγγραφέας μας αφηγείται την μάχη τεσσάρων φίλων ώστε να σώσουν την Γη σε 9 μέρες από ένα δηλητηριώδες αέριο. Σίγουρα είναι μια ιστορία που θα εξιτάρει τα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας που είναι ένα ιδιαίτερο και δύσκολο αναγνωστικό κοινό στην εποχή μας!
Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές καθώς υπάρχουν πολλά βιβλία σχεδόν σε όλους του εκδοτικούς οίκους που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος… Και μην ξεχνάμε όσο πιο μικρά τα ενημερώνουμε τόσο πιο συνειδητοποιημένα θα είναι στην ενήλικη ζωή τους !!!