Όπως φαίνεται θα κάνουμε διακοπές παρέα με τις μωβ μέδουσες και φέτος το καλοκαίρι, καθώς παρουσιάζουν πληθυσμιακή έξαρση το τελευταίο διάστημα και μας έχουν προβληματίσει λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Η μωβ μέδουσα – pelagia noctiluca – που πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο πέλαγος τον Οκτώβριο του 2020 και πλέον έχει βρεθεί σε διάφορα σημεία και στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο αποτελεί από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε;
Να επιλέγουμε παραλίες που ο άνεμος φυσά αντίθετα από τη φορά της παραλίας καθώς ο άνεμος είναι αυτός που θα φέρει ή θα απομακρύνει τις μέδουσες. Εάν όμως τύχει να συναντήσουμε μέδουσα μέσα στο νερό τότε τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία!! Καλό είναι να μην την βγάλουμε στη στεριά γιατί ούτως ή άλλως θα υπάρχουν κι άλλες μέδουσες μέσα στο νερό κι επιπλέον μπορεί να την πατήσει κάποιος και να μεταφέρουμε έτσι το πρόβλημα και στη στεριά.
Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που έχει τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα είναι:
- Πόνος σαν κάψιμο
- Έντονο κοκκίνισμα
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- δύσπνοια
Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την πληγή μας:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
4. Εφαρμόζουμε πάγο ή ξηρό πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5.Ψεκάζουμε με κάποια λοσιόν που ανακουφίζει και καταπραΰνει ερεθισμούς από τσούχτρες και μέδουσες.
6. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
7.Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
8. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Για να έχετε όλα τα παραπάνω που προτείνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας Biodiversity GR έχω βρει και σας προτείνω ένα πλήρες Kit προστασίας για τσίμπημα από μέδουσα (pelagia noctiluca). Πρόκειται για το STAY SAFE medusa kit από την All Medical Papastamopoulos σε συσκευασία νεσεσέρ, που μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί στην τσάντα, το σακίδιο ή τη βαλίτσα χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα είδη για την σωστή αντιμετώπιση από τσίμπημα μέδουσας :
1 Διττανθρακική σόδα 50gr.
1 After bite jelly fish 125ml.
1 Στιγμιαία Παγοκομπρέσσα – 14x18cm.
1 Πλαστική κάρτα.
1 Τσιμπιδάκι.
2 Αντισηπτικά μαντηλάκια.
Το kit μπορείτε να το βρείτε στο www.allmedical.gr κι αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες θα τις βρείτε στη σελίδα της εταιρίας https://allmedical.gr/product/stay-safe-medusa-kit-pelagia-noctiluca/
Καλές και ασφαλείς βουτιές σε όλους μας!!!
Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!