Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι για όλους εμάς που ζούμε στην ασφάλεια της πολύτιμης ειρήνης εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, η “Πεταλούδα” της Yusra Mardini σε μετάφραση της Στέλλας Κασδαγλή. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας εφήβου, που από μια ξέγνοιαστη και ήρεμη ζωή με όλες τις ανέσεις αναγκάζεται να αφήσει την αγαπημένη της πατρίδα, τη βαμβαρδισμένη Συρία, να γίνει πρόσφυγας και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου η Yusra μας αφηγείται μια απόλυτα φυσιολογική και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, με όλες τις ευκολίες που προσφέρονται και στην ευρωπαϊκή δύση. Η ζωή στη Συρία πριν ξεκινήσει ο πόλεμος δεν διέφερε σε τίποτα από τη ζωή στην Ελλάδα του σήμερα και ή διαπίστωση αυτή πραγματικά με συγκλονίζει! Η Yusra είναι ένα κορίτσι που έχει μια ευτυχισμένη πενταμελής οικογένεια και περνάει πολλές ώρες στο κολυμβητήριο, το οποίο είναι αναπόσπαστο στοιχείο στην καθημερινότητά της αφού πλέον κολυμπάει σε αγωνιστικό επίπεδο με προπονητή τον μπαμπά της.
Και ξαφνικά όλα αλλάζουν, το πολιτικό καθεστώς στην Συρία και οι αποφάσεις που παίρνονται μετατρέπουν μια ήσυχη, όμορφη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη. Στην αρχή η Yusra δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού οι συραξείς και οι βόμβες δεν επηρεάζουν την πόλη της. Όμως, όταν αρχίζουν να πέφτουν όρμοι δίπλα από το σπίτι της και νιώθουν ότι απειλείτε η ζωή της οικογένεια τους, ξεκινάει η περιπλάνηση της οικογένειας μέσα την Συρία για την αναζήτηση ασφαλούς καταλύματος. Εγκαταλείπουν το σπίτι τους και μετακομίζουν σε ποιο ασφαλής περιοχές, αφήνοντας πίσω και χάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους.
Μέχρι που η Σάρα, η μεγάλη αδερφή, παρέα με τη Yusra αποφασίζουν να φύγουν από την πατρίδα τους και να γίνουν πρόσφυγες για να διασφαλίσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Η μετάβαση από τη Συρία στη Γερμανία όμως δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, η Σάρα και η Yusra κινδύνεψαν πολλές φορές να χάσουν τη ζωή τους διεκδικώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα με μία βάρκα. Η Yusra μας περιγράφει τον ρόλο των δουλεμπόρων σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την λαχτάρα των ανθρώπων αυτών να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να σώσουν τις ζωές τους με σοκάρει για άλλη μια φορά. Οι πρόσφυγες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και πηγή πλουτισμού, ενώ πολλές φορές γίνονται θύματα κοροϊδίας στην πολιτισμένη κατά τα άλλα Τουρκία αλλά και Ευρώπη.
Υπάρχουν χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες εχθρικά, αλλά και πιο λίγες που τους αντιμετωπίζουν φιλικά. Μετά από αρκετές μέρες ταλαιπωρίας και συνθηκών που δεν είχαν ξαναβιώσει οι 2 αδερφές και αφού γνώρισαν μια ομάδα συμπατριωτών τους, με τους οποίους έγιναν συνταξιδιώτες και οικογένεια, καταφέρνουν να φτάσουν στην γη της Επαγγελίας, στην Γερμανία.
Ο αγώνας των κοριτσιών όμως δεν σταματά εκεί, η Yusra θέλει να ξαναρχίσει να κολυμπά και να εκπληρώσει το κρυφό της όνειρο, να πάει στους ολυμπιακούς αγώνες. Καταφέρνει να μπει σε μια ομάδα όμως οι επιδόσεις της είναι πολύ πιο μικρές από την΄ηλικία της. Έτσι με την υποστήριξη του προπονητή της ξεκινάει από την αρχή και πολεμάει να κατακτήσει το όνειρό της και παράλληλη τα 2 κορίτσια προσπαθούν να πάρουν άσυλο στη Γερμανία και να να φέρουν τους γονείς τους και την μικρούλα αδερφή τους με ασφαλή τρόπο στη Γερμανία.
Ο Σβεν, ο προπονητής και ο μοναδικός φίλος της 17χρονής Yusra της ανακοινώνει ότι μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο με την ομάδα των προσφύγων που για πρώτη φορά θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς. Η Yusra μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις αποφασίζει να πάρει μέρος να εκπληρώσει ένα τμήμα των ονείρων της και να διαδώσει το μήνυμα της, να γίνει η φωνή των προσφύγων.
Το μήνυμα της Yusra:
“Θέλω να αλλάξει η αντίληψη που έχει ο κόσμος για το τι σημαίνει πρόσφυγας. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του από επιλογή και ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που μπορούν να πετύχουν πολλά, αν τους δοθεί η ευκαιρία”
Μετά του Ολυμπιακούς του Ρίο η Yusra συνεχίζει να προπονείτε και να προσπαθεί να διεκδικήσει μια θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο ενώ παράλληλα βοηθάει την οικογένεια της να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της Γερμανίας.
Αυτή η αληθινή ιστορία θα πρέπει να διαβαστεί τόσο από παιδιά στην ηλικία της εφηβείας όσο και από τους ενήλικες που αντιδρούν στην μόρφωση των προσφύγων στην Ελλάδα. Εμένα με συγκλόνισε η ιστορία της μικρής Yusra και με έκανε να σκεφτώ πολλές φόρες πόσο άδικοι γινόμαστε όταν κρίνουμε τους πρόσφυγες από την ασφάλεια της ειρηνικής μας χώρας. Είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να διαβάσουν οι κόρες μου για να αντικρίσουν την ιστορία των προσφυγών μέσα από τα δικά τους μάτια αλλά και να δουν ότι ποτέ ότι και αν συμβαίνει πρέπει να διεκδικούν με όλη τους τη δύναμη όλα τα όνειρα τους.
Αν θέλετε να διαβάσετε και άλλες βιβλιοπροτάσεις για παιδιά πατήστε εδώ.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!