Οι άξιες βοηθοί του Αγίου Βασίλη

8
1598

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί φιλοξενώ μια από τις πιο αγαπημένες μου bloggers την Έφη Φωτεινού από το ιστολόγιο Νουαζέτα με φουντούκι  στο πλαίσιο της Μυστικής Ανταλλαγής που διοργάνωσε το Edityourlife Magazine και οι Greek Women Bloggers.

Οι μαμάδες είναι οι προσωπικοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη, όλοι το ξέρουνε αυτό. Κάποιοι βέβαια νομίζουν ότι είναι τα ξωτικά. Αυτά τα σκανταλιάρικα γελαστά, χρυσοχέρικα πλασματάκια σαφώς έχουν πολύ σημαντική δουλειά. Εκείνα ετοιμάζουν τα δώρα και τα βάζουν μέσα στον μεγάλο σάκο και το σάκο πάνω στο έλκηθρο. Για να φτάσουμε όμως ως εκεί, προηγούνται κάποια άλλα στάδια, για τα οποία ο Άγιος Βασίλης στηρίζεται στις μαμάδες. 

Για να μπορέσει ο χαρωπός Άγιος με τα ροδοκόκκινα μάγουλα και τα λευκά γένια να γλιστρήσει μέσα στο σπίτι και να φωνάξει σιγανά ho ho ho, μην ξυπνήσει το κοιμισμένο παιδάκι, αφήνοντας το σωστό δώρο που θα το κάνει χαρούμενο, έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία.

Οι μαμάδες αρχικά βοηθάνε το παιδί να του γράψει το γράμμα, από αυτά με το χαρτί και το στυλό ή τους χρωματιστούς μαρκαδόρους. Ο Άγιος Βασίλης δε χρησιμοποιεί social media, ούτε viber, είναι του παραδοσιακού τρόπου γραπτής επικοινωνίας, του ρομαντικού, εκείνου που έστελνες γράμμα το βαζες σε φάκελο, κολλούσες και το γραμματόσημο από πάνω και περίμενες με αγωνία μετρώντας τις μέρες αντίστροφα να σου χτυπήσει ο ταχυδρόμος το κουδούνι και να λάβεις την απάντησή σου.
Αν είναι πολύ μικρό το παιδί και δεν ξέρει καλά την αλφαβήτα, το γράφουνε οι ίδιες. Άλλωστε τα ίδια γράμματα με εκείνα κάνουν πια χειρόγραφα, έχουν ξεχάσει την καλλιγραφία, τάκα τούκα στα πληκτρολόγια. Έπειτα, πρέπει να το πάνε στο ταχυδρομείο και να το κάνουν εγκαίρως. Καμιά φορά με τις δουλειές και τα τρεχάματα περνάει ο χρόνος χωρίς να το καταλάβεις.

Ποιες ετοιμάζουν γιορτινό το σπίτι και στολίζουν το έλατο, ω έλατο, με τα πολύχρωμα λαμπάκια ή το καράβι, αν το σπίτι είναι του πατροπαράδοτου εθίμου, έστω κατά το ήμισυ, για να ακουμπήσει ο Άγιος τα πακέτα του και να μη μείνει με τα δώρα στα χέρια κοιτάζοντας χαμένος γύρω γύρω;

Ποιες φροντίζουν να υπάρχει ένα ποτήρι με γάλα κι ένας κουραμπιές, να πάρει δυνάμεις ο κόκκινος Άγιος και να συνεχίσει και στα επόμενα σπίτια; Θα μου πεις, γιατί με τα πόδια τα μοιράζει, πάνω στο έλκηθρο αραχτός είναι, ο Ρούντολφ και οι φίλοι του το τρώνε το ζόρι. Όσο να ναι, όλη νύχτα ξεπέζεψε, χώσου μέσα σε τζάκια, μπες από μπαλκονόπορτες, ανέβα, κατέβα, έχει μια άλφα ηλικία και μια βήτα κούραση ο Άγιος.

Ποιες μαζεύουν και καθαρίζουν από τα χαλιά τις πατημασιές του Άγιου που έγιναν από το χιόνι; από ζάχαρη άχνη; Ποιος ξέρει τι είχε πατήσει πριν μπει στο σπίτι. Ή που τρέχουν να τον καθυστερήσουν όταν τον ακούσουν να έρχεται, άλλο αν ο Άγιος είναι γρήγορος και δεν τον προλαβαίνουν.

Ποιες ετοιμάζουν όλο το χριστουγεννιάτικο κλίμα, φτιάχνουν ή αγοράζουν τους χιονάτους κουραμπιέδες, τα λαχταριστά μελομακάρονα και τις μελωμένες δίπλες και μοσχομυρίζει γλύκα το σπίτι;

Ποιες κάνουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και χειροτεχνίες και πασπαλίζουνε τον κόσμο ασημόσκονη, ποιες τραγουδάνε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και δείχνουν τα κάλαντα με το τρίγωνο;

Ποιες, αν δεν είναι καλά, αντί να αφήσουν ποτάμι να τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια, το συγκρατάνε κι αυτό επιστρέφει σε γάργαρα γέλια;

Οι μαμάδες! 

Ακόμα κι αν οι ίδιες έχουν τους δικούς τους βοηθούς, τους μπαμπάδες  ή γιαγιάδες, έχουν τον πρώτο λόγο σε όλα τα παραπάνω. Είναι οι μαέστροι που κρατάνε την μπαγκέτα και δίνουν το ρυθμό. Μόνο οι μαμάδες μπορούν να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν ένα όμορφο παραμυθένιο κόσμο στα παιδάκια που έχουν ακόμα την αθωότητα να πιστεύουν σε θαύματα. Κι όσο περισσότερο παραμύθι ζουν μικρά, τόσο μεγαλύτερο παραμύθι θα δημιουργήσουν και τα ίδια σαν ενήλικες στη ζωή τους, στα δικά τους παιδάκια, στους γύρω τους. Κι έτσι γίνεται μια όμορφη αλυσίδα με χάντρες την αγάπη, τη φροντίδα, το νοιάξιμο, την  εν συναίσθηση, την καλοσύνη, όλα αυτά που πρεσβεύουν τα Χριστούγεννα.

Καλά Χριστούγεννα!

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άνετα θα μπορούσε το συνώνυμο της λέξης Μητέρα να ήταν Πολυμηχάνημα! Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη όλα όσο διάβασα και ισχύουν για όλες τις εποχές του χρόνου…. Καλά Χριστούγεννα κορίτσια με αγάπη και υγεία!!!

  2. Σημαντικό να αναγνωρίζεται ο ρόλος των μαμάδων στις γιορτές – στη θαλπωρή για τα παιδιά, στην ανεμελιά και τη χαρά. Ωραία γραφή και Άννα, ωραία παρουσίαση. Καλές γιορτές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ