Αγαπημένη φίλη του βιβλίου (και δική μου) γεια σου!
Πρόσφατα που λες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κείμενα το ολοκαίνουργιο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη με τον ευφυέστατο τίτλο «Ο φόνος είναι χρήμα» και όπως καταλαβαίνεις δεν άντεξα και πολύ, το διάβασα απνευστί και δεν έβλεπα την ώρα να μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου για αυτό!
Μολονότι ο κύριος Μάρκαρης έχει αφήσει εποχή στον χώρο της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας, για ‘μένα το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε η πρώτη επαφή με το έργο του (μα σίγουρα όχι και η τελευταία). Πάρε τώρα ένα fun fact : στα 83 του χρόνια, ο συγκεκριμένος συγγραφέας κατάφερε να μου χαρίσει μία από τις πιο φρέσκες και σύγχρονες ιστορίες που διάβασα τελευταία!
Λίγα λόγια για το «Ο φόνος είναι χρήμα»
Αθήνα 2019. Οι ανισότητες ολοένα και μεγαλώνουν. Η πολιτική ηγεσία αναστατώνεται από τους φόνους ξένων επενδυτών. Μοναδικό κοινό στοιχείο ένα τραγούδι.
Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος καλείται να εξιχνιάσει τα εγκλήματα που έγιναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ταυτόχρονα σε ένα άλλο σημείο της πόλης, ένα κίνημα γεννιέται. Το “κίνημα των φτωχών”.
Έχοντας πει λοιπόν τα βασικά, πάμε να δούμε την άποψη μου αναλυτικότερα.
Ξεκινώντας από τη γραφή του, εκείνη μου άφησε μια εξαιρετικά θετική εντύπωση καθώς αφενός είχε χιούμορ και αφετέρου απέπνεε έναν αέρα σιγουριάς, την αυτοπεποίθηση μιας πένας καλά εξασκημένης στο χαρτί. Αναφορικά τώρα με τους χαρακτήρες, τους αγάπησα χωρίς καμία υπερβολή και ειλικρινά ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για την οικογένεια του περιβόητου αστυνόμου Χαρίτου, για τον Λάμπρο και το κίνημα των φτωχών.
Θα έρθω όμως να διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό του βιβλίου ως “αστυνομικό μυθιστόρημα”, καθώς ναι μεν υπήρξαν 2-3 φόνοι, ωστόσο το περιεχόμενο του εστιάζει κυρίως σε ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, τη φτώχεια. Δευτερευόντως, αναφέρεται στις κοινωνικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, στις αλλαγές των σημερινών διεκδικήσεων ως προς το περιεχόμενο, τον τρόπο διεξαγωγής τους κλπ. Οι φόνοι που σας ανέφερα πριν ήταν αρκετά “παραμελημένοι”, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πορεία στις έρευνες και μάλλον η διαλεύκανση τους ήταν τελικά θέμα τύχης.
Παρ’ όλα αυτά, για κάποια θέματα πρέπει να μιλάμε, ενώ αναμφίβολα αξίζει να εφιστούμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα και όχι απαραίτητα στο παρελθόν ή το μέλλον. Για αυτό ακριβώς εκτίμησα ιδιαίτερα το βιβλίο, ο Μάρκαρης προφανώς έχει φωνή και τη χρησιμοποιεί στο έπακρο, σκιαγραφώντας μια άκρως ρεαλιστική ενατένιση της πραγματικότητας . Καλώς ή κακώς (τρόπος του λέγειν, προφανώς κακώς) οι ανισότητες, ο ρατσισμός και η επιλεκτική ξενοφοβία – γιατί πώς να το κάνουμε βρε φιλενάδα, όλοι ξέρουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε πρότυπα και ιδέες του αναπτυγμένου καπιταλιστικού Δυτικού κόσμου, άλλα σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, αυτοί είναι κακοί και μας παίρνουν και τις δουλειές από πάνω!- δίνουν και παίρνουν μέχρι και σήμερα.
Συνεπώς, πρόκειται για το απόλυτο, μυστηριώδες και ακαταμάχητο αστυνομικό μυθιστόρημα? Ε, μπα. Αποτελεί όμως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει επίκαιρα θέματα? Ε, ναι. Άρα τι κάνουμε? Πάμε όλοι μαζί : το διαβάααααζουμε!
Και μιας και ξεκίνησα να μιλάω τώρα ποιος μου κόβει τη φόρα? Αποφάσισα να αφήσω για τα πιο ανήσυχα πνεύματα κάνα δυο ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Μάρκαρη, να τον γνωρίσουμε καλύτερα βρε αδερφέ!
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964. Τον Ιανουάριο του 2008, τοποθετήθηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Εργάζεται ως μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών «Μέρες του ’36», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» κ.α. Ο ίδιος έχει γράψει τα σενάρια της τηλεοπτικής σειράς «Ανατομία ενός Εγκλήματος», που παιζόταν επί τρία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση. Τελευταίο του μεταφραστικό έργο είναι ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σχολιασμένη έκδοση. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.
Aυτά από εμένα για σήμερα αγαπημένη αναγνώστρια, εύχομαι να έχεις μια όμορφη μέρα και καλές αναγνώσεις!
Τάνια
Μπορείτε να δείτε και άλλες βιβλιοκριτικές και προτάσεις για βιβλία ενηλίκων από την ομάδα του workingmama.gr εδώ.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!