Διάβασα πρόσφατα με το γιό μου το παιδικό βιβλίο «Όμορφη» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Η ιστορία αφορά μια μάγισσα, η οποία κλίνει ραντεβού με το τέρας για φαγητό. Στο δρόμο πηγαίνοντας στο ραντεβού συναντάει διάφορους φίλους της στο δάσος και ο καθένας της ζητά να αλλάξει με το μαγικό της ραβδί κάτι στην εμφάνισή της, ώστε να γίνει όμορφη και να αρέσει στο τέρας. Η μάγισσα ακούει πιστά τις συμβουλές όλων, ώσπου στο τέλος καταφθάνει στο ραντεβού της και είναι τόσο διαφορετική που το τέρας αφενός δεν την αναγνώρισε και δεν ήθελε να κάνουν πικ νικ παρέα και αφετέρου της ζήτησε να γίνει ξανά ο εαυτός της.
Διαβάζοντας λοιπόν το βιβλίο με ένα αγοράκι 3 χρονών εύλογα ο μικρός αναρωτήθηκε γιατί η μάγισσα τους άκουσε όλους αυτούς και δεν έκανε αυτό που άρεσε στην ίδια. Εκείνη τη στιγμή πέρασαν από το μυαλό μου οι παρακάτω σκέψεις. Άραγε θα έχει την ίδια άποψη μετά από χρόνια ή στην προσπάθειά του να ενταχθεί σε μια κοινωνική ομάδα, να γίνει αποδεκτός και αρεστός ή θα αναγκαστεί και ο ίδιος να αλλάξει; Κι εμείς σαν γονείς τι μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να αγαπούν τον εαυτό τους;
Γυρνώντας τις μνήμες μου πίσω στην παιδική και κυρίως στην εφηβική μου ηλικία θυμάμαι ότι κι εγώ είχα πολλές ανασφάλειες με το σώμα και την εμφάνισή μου, ήθελα να αλλάξω πολλά πράγματα πάνω μου, να συμπεριφέρομαι, να μιλάω και να φοράω ό,τι και οι πιο δημοφιλείς συμμαθήτριές μου. Και νομίζω πως αν όχι όλοι, ε τότε σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν να θυμηθούν τέτοιες ιστορίες από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφημίσεις στοχεύουν κυρίως στα παιδιά και στους υπερήλικες, διότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες επηρεάζονται κυρίως και πιστεύουν ότι τα προϊόντα που διαφημίζονται θα τους αλλάξουν τη ζωή και θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία κυρίως είναι περίοδοι που τις διακρίνει η ανασφάλεια και είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να αποφύγει 100% την σύγκριση και την επιθυμία αντιγραφής κάποιου άλλου, όμως στο βαθμό που φροντίζουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας για τον εαυτό του, το βοηθάμε να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη να γίνει κάποιος άλλος.
Αυτοεκτίμηση σημαίνει γνώση για το ποιος πραγματικά είμαι, ποια είναι η αξία μου, πόσο σημαντικός νιώθω και πόσο καλά γνωρίζω τον εαυτό μου. Έχοντας μια υγιή αυτοεκτίμηση νιώθω καλά με τον εαυτό μου, είμαι πιο κοινωνικός, προσαρμόζομαι πιο εύκολα σε μια νέα κατάσταση. Αντίθετα έχοντας μια χαμηλή αυτοεκτίμηση είμαι πιο ντροπαλός, εσωστρεφής και προκαλώ με τις πράξεις μου για να τραβήξω την προσοχή.
Ποια είναι τα στοιχεία που μας βοηθούν να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας;
- Αγάπη, δείχνουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε άνευ όρων και ολοκληρωτικά, τους λέμε πόσο περήφανοι νιώθουμε γι αυτά και πόσο ευγνώμονες που είναι δικά μας παιδιά σε καθημερινή βάση
- Εμπιστοσύνη, αναθέτουμε στα παιδιά μας από πολύ μικρά εργασίες που ξέρουμε ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας μόνα τους, χωρίς όμως να τα πιέζουμε χρονικά
- Αποδοχή, ακόμα και στις πιο άσχημες μέρες και στις πιο άσχημες συμπεριφορές πρέπει να είμαστε δίπλα στο παιδί, με ανοιχτή την αγκαλιά όταν την χρειάζονται. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να είναι λυπημένος ή θυμωμένος και μόνος του ή λυπημένος/θυμωμένος και κάποιος δικός σας να σας περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά.
- Καμία σύγκριση, δεν συγκρίνουμε τα επιτεύγματα ενός παιδιού με το άλλο, το κάθε ένα θα λάμψει την κατάλληλη στιγμή
- Σαφή και συγκεκριμένα όρια, τα παιδιά χρειάζονται σωστά και λογικά όρια για να νιώσουν ασφαλή στο περιβάλλον γύρω τους
Πολλές φορές από την περίοδο που κρατάμε το μωρό μας αγκαλιά κάνουμε όνειρα γι αυτό, πως θέλουμε να μοιάζει, ποια σταδιοδρομία θα ακολουθήσει στη ζωή του, τι επιλογές θα κάνει… Μεγαλώνοντας δυστυχώς πολλές φορές του μεταφέρουμε αυτές μας τις επιθυμίες, οι οποίες αν δεν ταυτίζονται με τις δικές τους απογοητεύονται.
Η μαμά μου θέλει να γίνω γιατρός, εμένα όμως δεν μου αρέσει η χημεία και η βιολογία αλλά προτιμώ να γίνω μπαλαρίνα. Φαίνεται ότι δεν είμαι αρκετά έξυπνη.
Μα ο ρόλος μας δεν είναι αυτός, να κατευθύνουμε τα παιδιά. Τα παιδιά μας έχουν τη δική τους προσωπικότητα και τα δικά τους ταλέντα και αργά η γρήγορα θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις στη ζωή. Ο δικός μας ρόλος είναι να είμαστε εκεί, να τα αφήσουμε να λάμψουν. Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας, αφήστε το να χαράξει το δικό του μονοπάτι γνωρίζοντας πως είστε εκεί συνοδοιπόρος και θα εκπλαγείτε για το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει. Κι αν το βιβλίο « όμορφη» βρεθεί στα χέρια σας ή αν το επιδιώξετε να βρεθεί στα χέρια σας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσετε με το παιδί σας για τη μαγεία του να είναι κάποιος μοναδικός και για το πόσο πολύ το καμαρώνετε γι αυτό ακριβώς που είναι.
Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!