Εάν ήσουν από αυτούς που ξυπνούσαν στη μία, συναντιόντουσαν με την παρέα για καφεδάκι και μετά πήγαιναν στην παραλία μάλλον θα πρέπει για κάποια χρόνια να ξεχάσεις αυτές τις συνήθειες γιατί ο μικρός συνοδοιπόρος είναι απαιτητικός και θέλει πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα στην παραλία. Αυτές είναι οι δικές μου συμβουλές αν σκοπεύεις να επισκεφτείς την παραλία με μωρό!
Αρχικά θα πρέπει να ενημερωθείς για το κατά πόσο η παραλία που θα επισκεφτείς έχει «γαλάζια σημαία» και είναι καθαρή. Σε μια παραλία που είναι βρώμικη δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε μόνο από το νερό αλλά κυρίως από την άμμο γι’ αυτό προσοχή!! Οργανωμένη ή ελεύθερη παραλία; Έχουμε ευχαριστηθεί και αντίστοιχα ταλαιπωρηθεί και σε οργανωμένες και σε ελεύθερες παραλίες με το παιδί. Νομίζω πως οι οργανωμένες κοσμοπολίτικες παραλίες με πολύ κόσμο και έντονη μουσική και φωνές δεν ενδείκνυνται για μωρά αλλά οι οργανωμένες μεν αλλά πιο οικογενειακές και ήρεμες δε παραλίες με ωραία σκιά από το beach bar και τη δυνατότητα να έχεις δροσερά ροφήματα και σνακ σίγουρα είναι πολύ βολικές και τις προτιμάμε. Αντίστοιχα εάν βρούμε ελεύθερη παραλία χωρίς πολύ κόσμο, με σκιά και χώρο parking πολύ κοντά στην παραλία κι εκεί θα περάσουμε εξίσου καλά. Εάν όμως δεν υπάρχει σκιά ούτε για δείγμα και πρέπει να παρκάρεις στην κορυφή του βουνού και να κατηφορίσεις για την παραλία (και στο γυρισμό να ανηφορίσεις!!!) τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείς!
Άσχετα με το αν θα επιλέξεις οργανωμένη ή ελεύθερη παραλία υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Θα πρέπει να προσαρμόσεις την ώρα που πας στην παραλία με τα ωράρια του μωρού. Δεν καθόμαστε στην παραλία ποτέ μεταξύ 10.00 π.μ. και 16.00. Τα παιδιά ζεσταίνονται πολύ περισσότερο από εμάς κι επίσης χρειάζονται σκιά . Άλλωστε πλέον ξυπνάς νωρίς με το μωρό σου, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτείς τη μέρα σου πηγαίνοντας από νωρίς στην παραλία όπου χωρίς πολύ κόσμο μπορείς να διαλέξεις την καλύτερη θέση για να καθίσετε; Ακόμα όμως και τις ώρες που είμαστε στην παραλία δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό στα παιδιά μας, το οποίο θα πρέπει να έχει ιδανικά δείκτη προστασίας 50 και να είναι κατάλληλο για παιδιά, με φυσικά φίλτρα για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα. Την πρώτη εφαρμογή του αντηλιακού την κάνουμε περίπου 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο. Εκτός από αντηλιακό τα παιδιά πρέπει να φοράνε καπελάκι. Όλα αυτά ισχύουν για μωράκια από 6 μηνών και άνω, μέχρι τότε καλό είναι να μην εκθέσουμε καθόλου τα παιδιά μας στον ήλιο, καθώς το δερματάκι τους δεν έχει ακόμα την ικανότητα να παράγει μελανίνη, η οποία μας προστατεύει από εγκαύματα.
Κατά τη διάρκεια του μπάνιου το παιδί από μικρό φοράει το κατάλληλο για την ηλικία του σωσίβιο και σε μεγαλύτερη ηλικία μπρατσάκια και φυσικά δεν το αφήνουμε χωρίς επίβλεψη ούτε μέσα στο νερό αλλά ούτε όταν παίζει στην παραλία. Είναι σημαντικό να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα που έφαγε το παιδί πριν μπει στο νερό, ώστε να έχει χωνέψει. (Ο θηλασμός είναι ελεύθερος, δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την απαγόρευση). Τα μωρά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή θερμοκρασίας όπως εμείς, γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νερό δεν είναι πολύ κρύο και τα πρώτα μπανάκια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 λεπτά. Αν δεν θέλει να μπει στο νερό μην το πιέσετε, θέλει το χρόνο του για να εξοικειωθεί.
Μετά το μπανάκι μας καλό είναι να ξεβγάζουμε το σώμα του παιδιού με καθαρό νεράκι, να του φοράμε στεγνό μαγιό ή πάνα, λευκό ή αντηλιακό μπλουζάκι και παπουτσάκια θαλάσσης, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε αν θα πατήσουν κάτι αιχμηρό. Επίσης καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δροσερό νεράκι σε τσάντα-ψυγείο για να είμαστε όλοι μαζί ενυδατωμένοι και να έχουμε μαζί μας και κάποια σνακ, ιδανικά να μην αλλοιώνονται με την υψηλή θερμοκρασία.
Εάν το μωρό σου μπουσουλάει και βάζει τα πάντα στο στόμα του (όπως έκανε το δικό μου το πρώτο του καλοκαίρι) ακόμα και για εσένα η παραλία δεν είναι απαγορευτική. Είναι δύσκολο καθώς την περισσότερη ώρα θα πρέπει να τον έχεις πάνω σου για να μη φάει άμμο ή πέτρες (εμείς συγκεκριμένα έχουμε βρει πετραδάκι μικρό από την παραλία στα κακά του) αλλά προσπάθησε να του έχεις παιχνιδάκια να τον απασχολήσεις στις πετσέτες ή εναλλακτικά πάρε μια μικρή φουσκωτή πισινούλα και βάλε το μωρό μέσα να παίξει με το νεράκι.
Τέλος κάτι πρακτικό. Πως θα πάτε στην παραλία με το μωρό αγκαλιά όταν θα πρέπει να κουβαλήσετε όλα αυτά που είπαμε παραπάνω και άλλα τόσα που δεν είπαμε; Πολλοί πηγαίνουν στην παραλία με το καρότσι τους. Εγώ εκτός ότι δεν ήθελα να το γεμίσω με άμμο δεν μου φαινόταν και εύκολο να το κυκλοφορώ στην άμμο. Αντ’αυτού έβαζα το μωρό στο μάρσιπο και όπως πηγαίναμε παντού αυτοκόλλητοι έτσι πηγαίναμε και στην παραλία και μπορούσα να έχω και τα δύο μου χέρια ελεύθερα για να μεταφέρω πράγματα.
Με σωστή οργάνωση θα πάνε όλα περίφημα! Και καλά μπανάκια!!!
Την Ιωάννα μπορείτε να την βρείτε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram happykids_happymommy
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!