ΓΥΝΑΙΚΑ5 Λόγοι που οδηγούν σε πρόσληψη βάρους.

5 Λόγοι που οδηγούν σε πρόσληψη βάρους.

-

Η περίοδος της καραντίνας φτάνει στο τέλος της, το καλοκαίρι πλησιάζει όμως το νούμερο της ζυγαριάς ανέβηκε και κάπου εδώ το ερώτημα είναι το εξής : Γιατί πήρα βάρος ενώ τρεφόμουν σωστά?

Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους λόγους που πιθανόν να οδήγησαν στην πρόσληψη βάρους χωρίς να το συνειδητοποιήσεις.

  1. Τσιμπολόγημα
διατροφή και πρόσληψη βάρους

Οι περισσότεροι  περάσανε αρκετό χρόνο στο σπίτι, προσπάθησαν να γεμίσουν τις μέρες τους με διάφορες δραστηριότητες που πριν δεν είχαν τον χρόνο ή δεν είχαν σκεφτεί να κάνουν. Βέβαια η παραμονή εντός του σπιτιού οδήγησε στην αύξηση της “λιγούρας” και την συνεχή αναζήτηση τροφής και γλυκών, πολλές φορές σε μικρές και θεωρητικά “ασήμαντες” ποσότητες ,το λεγόμενο δηλαδή τσιμπολόγημα. Το τσιμπολόγημα μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα που να μην το συγκρατήσει καν ο εγκέφαλος σου και να ξεχάσεις  πως συνέβη.  Όμως, δίχως να το αντιληφθείς αυξάνονται οι θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να έχουμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και να οδηγείσαι σε πρόσληψη βάρους.

2. Αφού είναι Υγιεινό… ας φάω λίγο παραπάνω

διατροφή και πρόσληψη βάρους

Οι πειραματισμοί στην κουζίνα αποτέλεσαν την κύρια πηγή απασχόλησης πολλών ανθρώπων κατά την διάρκεια  του εγκλεισμού. Ορισμένοι βέβαια έκαναν στροφή στις διατροφικές τους επιλογές και  βελτίωσαν την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν. Σίγουρα αυτό έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό  όμως, οι “υγιεινές” επιλογές δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι θερμιδικά αθώες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναπαύονται με αποτέλεσμα να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι συνήθως. Όλα τα τρόφιμα ανεξάρτητα με το που τα κατατάσσουμε έχουν θερμιδικό περιεχόμενο, άλλα μεγαλύτερο και άλλα μικρότερο.  Να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν ούτε και τροφές που παχαίνουν. Σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα που τρώμε κάτι .

3. Επιδράσεις της Φυσικής Δραστηριότητας

Από την μία μεριά, μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας ήταν η μείωση της ενεργητικότητας μέσα στην ημέρα. Τα γυμναστήρια έκλεισαν, οι εξωτερικές δουλειές μειώθηκαν και ενώ στην αρχή πολλές μαμάδες βρήκαν ευκαιρία να κάνουν δουλειές του σπιτιού που είχαν παραμελήσει, με το πέρασμα των ημερών αυτό έπαυσε. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των καύσεων του οργανισμού μέσα στην ημέρα.

Από την άλλη μεριά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να εντάξουν την γυμναστική στην ζωή τους ώστε να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους και να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση.  Η ξαφνική αυτή ενασχόληση όμως ίσως οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση τροφής με δικαιολογία την αύξηση των καύσεων. Μην ξεχνάτε ότι παίρνουμε βάρος όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε και πως αν ταυτόχρονα με την αύξηση της δραστηριότητας αυξηθεί και η ποσότητα του φαγητού δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε το νούμερο της ζυγαριά να ανεβαίνει.

4. Αλλαγή στην ποιότητα και στην ώρα του ύπνου

Μια ακόμη αισθητή αλλαγή που παρατηρήθηκε ήταν στον τομέα του ύπνου. Διαφοροποιήθηκαν οι ώρες που ο κόσμος έπεφτε για ύπνο αλλά και οι ώρες που ξυπνούσε. Η διαταραχή αυτή του ωραρίου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές δυσλειτουργίες , αφού άλλες ορμόνες εκκρίνονται το πρωί ώστε να ξυπνήσει ο οργανισμός και άλλες το βράδυ που μας βοηθούν να κοιμόμαστε. Επίσης το να έχει κάποιος  ένα ασταθές ωράριο ύπνου μπορεί να απορυθμίσει το λεγόμενο βιολογικό ρολόι του οργανισμού με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και τις αλλαγές στην διάθεση. Η μείωση της ποιότητας του ύπνου ως αποτέλεσμα των συνηθειών αυτών, ρίχνει σημαντικά τον βασικό μεταβολισμό και οδηγεί τον οργανισμό σε στρεσσογόνο κατάσταση με επακόλουθο και την πρόσληψη του βάρους.

5. Άγχος και stress

διατροφή και πρόσληψη βάρους

Είναι λογικό η τρέχουσα κατάσταση και η οικονομική ανασφάλεια που επέφερε να δημιούργησε άγχος στους περισσότερους. Ο ανθρώπινος οργανισμός απαντά στο άγχος με την έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια επικίνδυνη κατάσταση που του δημιούργησε αυτό το συναίσθημα. Όταν όμως βρισκόμαστε σε συνεχόμενο στρες, απορρυθμίζονται οι ορμόνες και η παρατεταμένη απελευθέρωση κορτιζόλης οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση σε ευκολότερη αποθήκευση του λίπους και κυρίως στην κοιλιακή περιοχή, ενώ επίσης διαταράσσονται και οι ορμόνες της όρεξης με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο. Επιπρόσθετα, ο άνθρωπος σε κατάσταση stress στρέφεται σε τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη που του παρέχουν ευχαρίστηση προκειμένου να καλύψει το συναισθηματικό του κενό.

Τι μπορείς να κάνεις τώρα για αυτό?

       Αρχικά προσπάθησε να αναγνωρίσεις  τον λόγο που σε οδήγησε στην πρόσληψη βάρους ώστε να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.

      Από εκεί και πέρα, απέφυγε τις λεγόμενες δίαιτες express, τις στερητικές δίαιτες που πιστεύεις πως θα σε βοηθήσουν να χάσεις γρήγορα τα κιλά που πήρες .Αντίθετα, στην πραγματικότητα έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και στην ψυχολογία, μειώνουν την μυική μάζα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην καταφέρνουν να φτάσουν στον στόχο τους ή να τον διατηρήσουν.

       Ένα διατροφικό πρόγραμμα χωρίς στερήσεις, βασισμένο στην Μεσογειακή διατροφή σίγουρα θα προάγει την υγεία σου και θα σου δημιουργήσει ευεξία. Μην ξεχνάμε πως μπορεί το αισθητικό κομμάτι να είναι αυτό που απασχολεί τους περισσότερους, αλλά έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σκοπός μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η βελτίωση της υγείας και όχι απαραίτητα η μείωση του βάρους.

      Κλείνοντας, η σταθεροποίηση στο ωράριο του ύπνου θα σε βοηθήσει να ισορροπήσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις  το άγχος σου. Προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίς και να βάζεις ξυπνητήρι ακόμη και αν δεν έχεις συγκεκριμένο λόγο να ξυπνήσεις. Σίγουρα θα δεις σημαντικές αλλαγές στην διάθεση σου, στις διατροφικές σου επιλογές και θα ξεκουράζεσαι περισσότερο.

Αν θέλετε να διαβάσετε και άλλα άρθρα για τη διατροφή μπορείτε να δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Ευαγγελία Μακούχα
Ευαγγελία Μακούχαhttp://workingmama;gr
Ονομάζομαι Μακουχα Ευαγγελία, η καταγωγή μου είναι από το Βόλο και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μαζί θα ανακαλύψουμε πως θα βελτιώσουμε την καθημερινή μας διατροφή και θα εξασφαλίσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα