Ψωμάκια κανέλας / Kanelbullar

0
384

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρέθηκε στο δρόμο μου η Άννα και το όμορφο blog  της.  Μέσα από το workingmama θα μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες μου συνταγές , ελπίζω να τις αγαπήσετε και να τις δοκιμάσετε . Θα προσπαθήσω να ξεφύγω από τα καθιερωμένα και μαζί να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και πρωτότυπες συνταγές. 

Εν όψει των γιορτών αποφάσισα να σας παρουσιάσω την αγαπημένη μου συνταγή για ψωμάκια κανέλας . Νομίζω ότι ταιριάζουν καταπληκτικά στην περίοδο αυτή, αν και στη Σουηδία τρώγονται όλο το χρόνο και υπάρχουν παντού,  από ολόφρεσκα σε φούρνους και καφέ, μέχρι κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ.  Τα ανακάλυψα στο πρώτο μου ταξίδι στη Σουηδία,και τα αγάπησα καθώς  περιέχουν δύο από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά, κανέλα και κάρδαμο.

Τα kanelbullar  είναι πολύ αρωματικά και αφράτα. Η ζύμη τους, καθώς και η διαδικασία εκτέλεσης δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας ειδικά αν αφήσετε την κουζινομηχανή να ζυμώσει, αντί για εσάς.

Υλικά για τη ζύμη

  • 300 ml γάλα πλήρες
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 αυγό
  • 130 γρ.ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 650-700 γρ. αλεύρι (για τσουρέκι)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 1.κγ. κανέλα

Υλικά για τη γέμιση

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 100 γρ, ζάχαρη καστανή
  • 1 αυγό για την επιφάνεια 

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και τα μπαχαρικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο, προσοχή να μην κάψει το θέλουμε χλιαρό για να προσθέσουμε την μαγιά.

Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ (χρησιμοποιούμε το γάντζο για ζύμωμα) και προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη,  το αλάτι  και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε  για τουλάχιστον 10 λεπτά, θέλουμε η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 30’.

Ανοίγουμε την ζύμη μας σε 1 φύλλο παχύ και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη και κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πάχους 2 εκ. (θα βγούνε περίπου 12-13 λωρίδες).

Πιάνουμε την κάθε λωρίδα από τις δυο άκρες, την γυρνάμε σαν βίδα και κάνουμε ένα κόμπο.  Τοποθετούμε το κάθε kanelbullar σε ταψάκι για καπεκεικς.

Τα αφήνουμε για 10’ και αφού φουσκώσουν αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με ζαχαρη ή αμυγαδλο φιλέ.

Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15’.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές μου μπορείτε να με βρείτε στο: 
https://www.instagram.com/little_kitchen_stories/

Δήμητρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here