Ποια ειναι η Ευτυχία Γιαννάκη;
Καλησπέρα σας, καλησπέρα σας! Τι μου κάνετε; Ξέρω πως χαθήκαμε λίγο αλλά να που ήρθε και πάλι η ώρα να τα πούμε. Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω για μία συγγραφέα που υπομονετικά περίμενε στα ράφια της βιβλιοθήκης μου μήνες να διαβαστεί. Ενώ είχα διαβάσει στο Λενιώ τους πιτσιμπουίνους, η τριλογία των Αθηνών καρτερούσε να έρθει η στιγμή. Κι όταν ήρθε, είναι μία μαγική συνάντηση!! Γιατί η Ευτυχία Γιαννάκη, δημιουργός των μικρών πιτσιμπουίνων, είναι συνάμα και μητέρα του Χάρη Κόκκινου, μια συγγραφέας για μικρούς και μεγάλους συγχρόνως!!!
Οι μικροί Πιτσιμπουίνοι..
Η Ευτυχία Γιαννάκη μας συστήνεται στο παιδικό βιβλίο, με το πρώτο μερος των μικρών εξερευνητών πιτσιμπουίνων, Μυστήριο στη Λίμνη, Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι μικροί ήρωες μας, πρ’επει να βιαστούν γιατί η πιο ασφαλής λίμνη του νησιού Πίτσι πίτσου, δεν σταγόνα νερού! Τι συμφορά τα βρήκε τα μικρά μας. Ο Μικρός Μπλε είναι ο μοναδικός ντεντεκτιβ του νησιού και αυτός θα σηκώσει στη πλάτη τυο το βάρος της υπόθεσης!
Αλλη μία εξαφάνιση μας δίνει τον τίτλο στο δεύτερο μέρος της σειρας των Πιτσιμπουίνων. Η εξαφανιση στο Πιτσι πίτσου. Μία διπλή εξαφανιση αυτη τη φορά. Ο Μικρος Μπλε και η παρέα του πρέπει παλι να αναλάβουν δράση. Αυτή η υπόθεση συνοδεύεται από πολλές εκπλήξεις, μυστήρια μηνύματα και πολλές, πολλές απρόσμενες γλίστρες! Μέχρι να το λύσουν θα ανακαλύψουν κρυμμένες πτυχές του πιτσιμπουίνικου εαυτού τους!
Αχ, ποιος δε θα θελε να πάει σε ένα Μπιτς Παρτυ, ε;;; Ε λοιπόν αυτό θα κάνουν και οι μικροί μας φίλοι στο τρίτο βιβλίο της σειράς, Το μεγάλο πιτς πάρτυ!. Εκεί που όλα ήταν έτοιμα , το προηγούμενο βραδυ που λες, ο Μικρος Μπλε, αυτός ο μοναδικός ντεντεκτιβ, ξυπνά απο ένα δυνατό θόρυβο. Σπασμένα τζάμια και μυστήρια σημειώματα σε καρυδες θα τον οδηγήσουν σε μια νυχτερινή περιπέτεια!! Προσπαθώντας να το λύσουν θα χρειαστεί να δουν τον κόσμο με άλλα μάτια…
Όταν ρώτησα την Ευτυχία Γιαννάκη αν έπρεπε να γράφει μόνο ένα είδος από εδώ και πέρα, ποιο θα ήταν αυτό, αστυνομική λογοτεχνία ή παιδικό βιβλίο, μου απάντησε:
-Το ένα υπάρχει μέσα στο άλλο για εμένα και τα δύο εκπορεύονται από έναν κοινό πυρήνα. Είναι δηλαδή εκφάνσεις μιας κοινής ρίζας μέσα μου φωτίζοντας με διαφορετικό τρόπο το ίδιο ψυχικό πεδίο. Δεν έχω λόγο να επιλέξω ένα από τα δύο, όπως ένας γονιός δεν έχει λόγο και τρόπο να επιλέξει ένα από τα δυο παιδιά του. Το δίλημμα για να απαντηθεί πρέπει πρωτίστως να έχει λόγο ύπαρξης.
Τη ρώτησα επίσης αν έχει κάποιο έλληνα ή ξένο συγγραφέα ως πρότυπο, κάποιον αγαπημένο συγγραφέα η απάντηση της ήταν υπέροχη
-Νομίζω ότι κάποιος αποφασίζει να γράψει αφότου έχει υπάρξει παθιασμένος αναγνώστης. Συνεπώς έχω δεκάδες αγαπημένους δημιουργούς, αλλά συνήθως αποφεύγω να ξεχωρίσω έναν ή δυο, δεδομένου ότι δεν μου αρέσει να υποδεικνύω στους αναγνώστες τι θα επιλέξουν να διαβάσουν. Η ίδια η διαδικασία της επιλογής, το ένα βιβλίο που φέρνει το επόμενο, το προσωπικό «αναγνωστικό μονοπάτι» του καθενός όπως το αποκαλώ, είναι εξίσου πολύτιμο με τους κόμβους, τις στάσεις, τις αγάπες που το συνιστούν και είναι εξίσου πολύτιμη η διαδικασία της χαρτογράφησής του από τον ίδιο τον αναγνώστη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι διαβάστε και Έλληνες δημιουργούς γιατί το γλωσσικό νήμα που μας συνέχει, το υπονοούμενο ανάμεσα στις γραμμές, τα κοινά πολιτισμικά βιώματα και οι αναφορές μας, καθώς και ο ίδιος ο ρυθμός και το βάθος της γλώσσας είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν στα μεταφρασμένα έργα.
Στη συνέχεια είχα σκοπό να σας μιλήσω για τον Χάρη Κόκκιν, αλλά μμμ, όχι! Συνεχίζεται…..
Αν θέλετε να δείτε και άλλες βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων δείτε εδώ.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!