Αυτό το άρθρο το αφιερώνω στα «χρυσά παιδιά» της Ελλάδας. Στα παιδιά αυτά που μας έχουν κάνει υπερήφανους ως Έλληνες, μας έχουν κάνει να κλάψουμε από συγκίνηση και που έχουν γίνει η αιτία να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε «μικρά» ονόματα παιδιών μας που κατέκτησαν την κορυφή, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στις επιστήμες. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν, μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά μας και μερικούς από τους πιο δυνατούς αθλητές μας, των οποίων δυστυχώς τα ονόματα πέρασαν στα ψιλά γράμματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έχοντας αποφασίσει να κάνω αυτό το θέμα, ξεκίνησα μια εκτενή έρευνα, ώστε να βρω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα. Ομολογώ ότι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζα, αλλά δεν έπρεπε με τίποτα να εγκαταλείψω την προσπάθεια.
Τα παιδιά αυτά έχουν κοπιάσει αρκετά, έχουν θυσιάσει πράγματα για να πετύχουν τους στόχους τους, έχουν απογοητευτεί, έχουν αδικηθεί αλλά τελικά κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους αφιερώσω αυτό το άρθρο.
Θα ξεκινήσω με τον Αλέξανδρο Καλπογιαννάκη , ιστιοπλόο του Ν.Ο. Βουλιαγμένης. Ο Αλέξανδρος, μόλις 16 χρονών κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξήχθησαν στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.
Στους αγώνες συμμετείχαν 236 ιστιοπλόοι από 22 χώρες. Ένα τεράστιο επίτευγμα για ένα τόσο μικρό παιδί.
Στην ίδια διοργάνωση κέρδισαν επίσης το χρυσό μετάλλιο η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου στο δίκωπο άνευ πηδαλιούχου. Ένα ζευγάρι που έχει κατακτήσει την κορυφή και στο παρελθόν στην Γαλλία και που σίγουρα θα την κατακτήσουν πολλές φορές ακόμα.
Θα κλείσω το κομμάτι του αθλητισμού με τα παιδιά που με συγκίνησαν ιδιαίτερα πολύ και τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για όλους μας για την δύναμη της ψυχής τους και που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την προσπάθεια.
Σας συστήνω λοιπόν, τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, την Άννα Ντέντα και τον Κωνσταντίνο Μασούρα.
Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης μας έκανε υπερήφανους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα μικτής κολύμβησης στους Παραολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Ρίο, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ τόσο στον προκριματικό όσο και στον τελικό.
Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, η Άννα Ντέντα και ο Κωνσταντίνος Μασούρας κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο πρωτάθλημα μπότσια, που διεξήχθη στο Λίβερπουλ για ζευγάρια BC3. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης έχει στο ενεργητικό του 11 χρυσά μετάλλια.
Ευτυχώς για μας η χώρα αυτή δεν βγάζει μόνο σπουδαίους αθλητές, βγάζει και σπουδαία μυαλά.
Θα ξεκινήσω με τον διαγωνισμό iGEM ή Μουντιάλ της Επιστήμης, όπως είναι γνωστός στης Αμερική, όπου μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών από το ΑΠΘ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατάφεραν να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο συνθετικής βιολογίας, ξεπερνώντας πανεπιστήμια τεράστιου βεληνεκούς, όπως το MIT και το Χάρβαρντ. Συγχαρητήρια και εις ανώτερα και στα 11 παιδιά που έγιναν μια ομάδα για να κατακτήσουν έναν κοινό στόχο.
Θα συνεχίσω με μια άλλη ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κατάφερε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να κερδίσει την πρώτη θέση στον κόσμο για την γραπτή επίδοσης της στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο, του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη, όπου οι φοιτητές έλαβαν το βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου και το βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων συνολικά.
Και θα κλείσω με ένα νεαρό φοιτητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Ορέστη Παπαϊωάννου, ο οποίος κέρδισε το 1ο βραβείο σύνθεσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης Antonin Dvorak. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Πράγα και συμμετείχαν 19 χώρες από όλο τον κόσμο.
Η λίστα επιτυχιών ατελείωτη, οι διακρίσεις και τα βραβεία αμέτρητα. Όπως καταλαβαίνετε ήταν αδύνατο να τους συμπεριλάβω όλους, όσο και αν το ήθελα. Τα παιδιά αυτά τα κατάφεραν με τον προσωπικό τους αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες για το όνειρο τους.
Κλείνοντας το άρθρο θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στους αφανείς ήρωες, τους γονείς. Στους γονείς, όχι μόνο των συγκεκριμένων παιδιών αλλά σε όλους τους γονείς, που στηρίζουν,εμψυχώνουν, αναπτερώνουν το ηθικό των παιδιών τους και τα παροτρύνουν να συνεχίσουν την προσπάθεια τους.
Ενθαρρύνετε και βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν το δικό τους ταλέντο, δημιουργήστε τους ερεθίσματα, δείξτε τους τον τρόπο και τον δρόμο. Που ξέρετε; Κάποια μέρα μπορεί να διαβάσουμε το όνομα και του δικού σας «χρυσού» παιδιού σε κάποιο blog ή εφημερίδα.
Αλλά ακόμα και να μην καταφέρει να κερδίσει κάποιο παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο, άλλωστε δεν το κερδίζουν όλοι, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει εξίσου ευτυχισμένο ένα χρυσό μετάλλιο από εσάς.
Επιβραβεύεστε το παιδί σας για οποιοδήποτε κατόρθωμα του, είτε επειδή πήρε έναν καλό βαθμό, είτε γιατί βοήθησε κάποιον που τον χρειαζόταν, γενικά για οποιονδήποτε λόγο που εσείς μπορεί να θεωρείτε δεδομένο για τα παιδιά μας είναι κατόρθωμα. Χαρίστε στα παιδιά σας το χρυσό μετάλλιο της καρδιάς σας! Όλα τα παιδιά το αξίζουν.
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!!
Εις το επανιδείν,
Με αγάπη,
maria