Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχω την ευκαιρία να φιλοξενώ στο blog την Κα Μάρω Θεοδωράκη – μουσικό και συγγραφέα με αφορμή τα βιβλία της: “Μαμά Σ΄αγαπώ” και “Βάρκα στον Γιαλό” των εκδόσεων Μίνωας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
- Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Γεννήθηκα στην Αθήνα σε μια δημοσιογραφική και μουσική οικογένεια. Η μουσική καθόρισε από πολύ νωρίς τη ζωή μου, αφού τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα ξεκίνησα στα πέντε μου. Από τότε ήρθαν όλα με έναν τρόπο εντελώς αβίαστο μέσα στα ωδεία, συντροφιά με σπουδαίους δασκάλους και μέντορες. Η συγγραφή ήρθε για να μείνει πριν από 22 χρόνια, όταν έγραψα την πρώτη μου παιδική ιστορία, την Παραμυθάδα με τις νότες. Η μουσική κι συγγραφή σκιαγραφούν την καθημερινότητά μου και δίνουν πνοή σε κάθε μου βήμα.
2. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το καινούριο σας παιδικό βιβλίο με τον τίτλο Μαμά, σ’ αγαπώ! Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο μιας πολύ τρυφερής σειράς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων;
Τη σειρά «Σ’ αγαπώ» την εμπνεύστηκα με άξονα την ενσυναίσθηση αλλά και την ενδυνάμωση των συναισθημάτων που θεωρώ σημαντική μέσα στις παιδικές ιστορίες. Η αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι τεράστια και θέλω να την προβάλω μέσα στο συγγραφικό μου έργο. Η αγάπη άλλωστε είναι το πιο βασικό συστατικό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Γιαγιά, παππού, μπαμπά, μαμά….σ’ αγαπώ! Οικογενειακοί δεσμοί με όχημα την αγάπη.
3. Το Μάμα, σ’ αγαπώ! ολοκληρώνει τη σειρά ή θα ακολουθήσει και άλλο βιβλίο;
Η σειρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το επόμενο βήμα είναι το «Σ’ αγαπώ…» που οφείλουμε στα ζώα. Ήδη έχω ξεκινήσει τις πρώτες απόπειρες για το νέο αυτό τόλμημα.
4. Συνήθως οι πρωταγωνιστές των παραμυθιών σας έχουν στοιχεία από την πραγματικότητα ή είναι πρόσωπα της φαντασίας σας;
Εξαρτάται. Υπάρχουν βιβλία όπως η Χιονομπαλού όπου η μικρή νιφάδα, μια φανταστική ηρωίδα, ζωντανεύει και ανακαλύπτει το νόημα της ζωής. Σε άλλες ιστορίες μου, πάλι, όπως στη σειρά «Σ’ αγαπώ», οι ήρωές μου αντλούν στοιχεία από την πραγματική ζωή.
5. Έχετε γράψει βιβλία για πολύ μικρά παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα. Τελικά ποια ηλικιακή ομάδα αναγνωστών είναι πιο εύκολη;
Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό. Όταν γράφουμε για παιδιά, οφείλουμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τη γλώσσα από ό,τι στα έργα ενηλίκων. Επιπλέον ο συγγραφέας παραμυθιών πρέπει να δημιουργεί χώρο μέσα στην ιστορία και στη θεματική του, έτσι ώστε να στεγάζονται τα συναισθήματα των παιδιών. Μέσα από μια παιδική ιστορία, από το παραμύθι, τα παιδιά κατανοούν κι αναγνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους. Όλα αυτά θέλουν προσεκτική διαχείριση και αστείρευτη έμπνευση.
6. Η εικονογράφηση καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του παιδικού βιβλίου και η εικόνα και τα χρώματα τραβάνε πάντα τα μάτια των μικρών αναγνωστών. Αναρωτιέμαι αν ο συγγραφέας λέει στον εικονογράφο του βιβλίου του πώς το έχει φανταστεί ή απλώς το κείμενο του συγγραφέα μετατρέπεται σε εικόνα στα χέρια του εικονογράφου.
Οι εικονογράφοι δίνουν πνοή στην ιστορία. Δεν συμπληρώνουν την ιστορία, αλλά συμμετέχουν ενεργά μέσα από τα σκίτσα, τα χρώματα και τις ιδέες τους. Είμαι τυχερή για τις ξεχωριστές συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι τώρα. Κυρίως για την αισθητική συμπόρευση. Η κοινή αισθητική συγγραφέα-εικονογράφου είναι απαραίτητο συστατικό του αποτελέσματος.
7. Δεν θα σας κρύψω τη χαρά μου όταν ανακάλυψα το βιβλίο Βάρκα στον γιαλό που αναφέρεται στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Όταν η μικρή μου κόρη με ρώτησε ποιος είναι ο Μίκης, αυτό το παιδικό βιβλίο μού έδωσε τη λύση που χρειαζόμουν… Πόσο δύσκολο ήταν να γράψετε για τη ζωή αυτού του μεγάλου Έλληνα συνθέτη σε ένα παιδικό βιβλίο;
Το Βάρκα στον γιαλό γεννήθηκε μέσα από την προσωπική ανάγκη να φτιάξω μια παιδική ιστορία για τον θείο μου. Έτσι αποφάσισα να μιλήσω για την παιδικότητα του μικρού Μιχαλάκη, του μικρού Μίκη, που το όνειρό του ήταν να γίνει μουσικός. Έχοντας ως άξονα τις διηγήσεις του πατέρα μου Γιάννη και του θείου μου Μίκη, έφτιαξα μια μυθοπλασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
8. Μουσική και συγγραφή. Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάτι από τα δύο ή και τα δύο καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο στην καρδιά σας;
Μουσική και συγγραφή έρχονται σε απόλυτη ισορροπία στη ζωή μου. Με τη μουσική βέβαια έχω πιο συχνή τριβή, αφού ως καθηγήτρια φωνητικής διδάσκω καθημερινά. Από την άλλη η συγγραφή έρχεται να φωτίσει τις πιο εσωτερικές μου ανάγκες.
9. Όταν γράφετε ένα παιδικό βιβλίο, δημιουργείτε και μια μουσική σύνθεση γύρω από αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι, γράφοντας μια νέα ιστορία, όλο και κάποια μελωδική γραμμή στριφογυρνάει στο μυαλό μου. Στην πραγματικότητα γεννιούνται τραγούδια! Κάποια από αυτά βγαίνουν προς τα έξω και κάποια άλλα μένουν στο βάθος της δημιουργίας.
10. Πάντα είχα την περιέργεια αν οι επιτυχημένοι άνθρωποι όταν ήταν μικροί πίστευαν πως θα γίνουν αυτό που σκέφτονταν. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω: Όταν ήσασταν μικρή, ποιο επάγγελμα θέλατε να ακολουθήσετε όταν θα μεγαλώσετε;
Από μικρή ήξερα ότι θα γίνω μουσικός. Έλεγα στους γονείς μου ότι θέλω να γίνω δασκάλα πιάνου και να φτιάξω ένα ωδείο στον Γαλατά Χανίων. Εκεί όπου περνούσα τα παιδικά μου καλοκαίρια. Κι έτσι έγινε. Σπούδασα πιάνο, φωνητική, διεύθυνση χορωδίας, οπότε η διδασκαλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Κα Μἀρω Θεοδωράκη για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης …
Η μικρή Ιωάννα και εγώ ανυπομονούμε να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς Σ΄αγαπώ…
Μέχρι την επόμενη φορά…
Σας φιλώ
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!