ΓΥΝΑΙΚΑΓιατί να ξεκινήσω ένα BULLET JOURNAL;;;

Γιατί να ξεκινήσω ένα BULLET JOURNAL;;;

-

Το φθινόπωρο του 2021 είναι εδώ και αν είσαι working mama τότε προσπαθείς να οργανωθείς για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις προκλήσεις της καινούργιας σχολικής χρονιάς.  Αρχίζει η περίοδος που θα πρέπει να θυμάσαι πότε έχει Αγγλικά ο μεγάλος, καράτε η μικρή , που έχεις ήδη πληρώσει εγγραφή και ποιος χρειάζεται καινούργια παπούτσια. Παράλληλα τρέχουν και τα καθημερινά πχ «τι θα φάμε σήμερα;», «πως θα παραμείνω στον προϋπολογισμό μου;», «πότε έδωσα χάπι αποπαρασίτωσης στο σκυλάκι μας», «μήπως είναι καιρός να κάνω μαστογραφία;». «τι βάρδια δουλεύω την άλλη Τετάρτη;» . Τα παραδείγματα είναι άπειρα και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα αυτά θα τα κάνεις εσύ μόνη σου, μπορεί να αναλάβει ο μπαμπάς, οι παππούδες, ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά ή μια οικιακή βοηθός αλλά σίγουρα απαιτείται συντονισμός και οργάνωση.

Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα ότι μπορείς να τα βάλεις όλα σε τάξη με ένα χόμπι που δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα;; Ναι αυτό είναι το Bullet Journal που γράφω πάνω στον τίτλο. Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι απλώς ένα σημειωματάριο και ένα ή πολλά στυλό/μαρκαδοράκια.

Φαίνεται σαν ένα απλό ημερολόγιο/ατζέντα αλλά δεν είναι. Ο εμπνευστής του Ryder Carol το περιγράφει ως ένα αναλογικό σύστημα για την ψηφιακή εποχή που σε βοηθάει να καταγράψεις το παρελθόν, να οργανώσεις το παρόν και να σχεδιάσεις το μέλλον

Δεν υπάρχουν κανόνες . Υπάρχουν κάποιες διαδομένες μορφές διάταξης του καθώς και ορολογία, αλλά είναι φτιαγμένο από εσένα για σένα έτσι ώστε να σε εξυπηρετεί και δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθείς συγκεκριμένο τρόπο μορφής ή χρήσης του.

Το Bullet Journal είναι ένα DIY προσωποποιημένο ημερολόγιο που πήρε το όνομά του από τα Bullets=κουκίδες που χρησιμοποιούνται πολύ σε ένα τέτοιο ημερολόγιο.

Είναι μια εντελώς ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ υπόθεση και κάτι παραπάνω από ένα απλό ημερολόγιο. Είναι τρόπος ζωής. Είναι εργαλείο αυτοφροντίδας. Προσωπικά με βοηθάει κυρίως :

 • Να θυμάμαι σημαντικές προθεσμίες και γεγονότα
 • Να οργανώνω το χρόνο μου
 • Να βάζω προτεραιότητες με παραγωγικό τρόπο, να «βάζω σε τάξη το (χαοτικό) μυαλό μου
 • Να παρατηρώ τον εαυτό μου (θέματα: υγείας, διάθεσης, οικονομικής διαχείρισης, συνηθειών, συμπεριφορών)
 • Να χαλαρώνω, να εξουδετερώνω το άγχος μου.
 • Να νιώθω ότι κάνω κάτι για τον εαυτό μου ουσιαστικά.

Συνηθίζω να ξεκινάω με ένα καινούργιο Bullet Journal κάθε Σεπτέμβρη αν και αυτό δεν είναι κανόνας. Κάποιοι αποφασίζουν να το ξεκινήσουν με κάθε καινούργια χρόνια ή όταν τελειώσουν οι σελίδες του προηγούμενου κτλ. Σκέφτηκα λοιπόν να σας δείξω το καινούργιο μου Bullet Journal ή BuJo όπως λέγεται «χαϊδευτικά» για να μυήσω σε αυτό  όσες  το βρουν καλή ιδέα. Παράλληλα θα εξηγώ μέθοδο και ορολογία η οποία σε κάποια σημεία θα είναι στα Αγγλικά κάτι που προσωπικά δεν με ενοχλεί (άδικά ξόδεψαν τόσα λεφτά οι γονείς μου σε φροντιστήρια , τα μάθαμε που τα μάθαμε , ας τα χρησιμοποιούμε που και που ). Πάμε μαζί:

ΚΕΥ

Μπορείς να ξεκινήσεις με το key δηλαδή την επεξήγηση των συμβόλων που χρησιμοποιείς για Bullets/κουκίδες. Συνήθως έχουν ως εξής:

 • Task – εργασία/πρόθεση

ο    Event-εκδήλωση/γεγονός

 • Notes-σημειώσεις

x    εργασία/πρόθεση που ολοκληρώθηκε

 • ˃  εργασία που μεταφέρθηκε  στο monthly log ( τώρα θα μου πεις «τι είναι τούτο;;!!» θα το δούμε παρακάτω)                                                                  
 • ˂ εργασία που μεταφέρθηκε στο Future log (επίσης παρακάτω εξηγούμαι)

Μπορείς να προσθέσεις και άλλα προσωπικής σου εμπνεύσεως και ευκολίας όπως έχω κι εγώ εδώ στο δικό μου ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντελώς διαφορετικά σύμβολα.

INDEX

Στην πολύ βασική του μορφή ένα BuJo δεν είναι απαραίτητο να έχει key, μπορείς απλά να θυμάσαι τα σύμβολα που χρησιμοποιείς, είναι όμως  χρήσιμο να έχει περιεχόμενα/INDEX. Αυτό σημαίνει βέβαια (ναι καλά κατάλαβες) ότι θα πρέπει να αριθμήσεις τις σελίδες σου. Προτιμώ να τις αριθμώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας και όχι από την αρχή. Επομένως εφόσον δημιουργήσεις για παράδειγμα το Future log του Σεπτέμβρη το συνοπτικό δηλαδή  ημερολόγιο του χρόνου, σημειώνεις  την σελίδα και την προσθέτεις στα περιεχόμενά σου.

FUTURE LOG

Είναι όπως είπα και πιο πάνω ένα συνοπτικό ημερολόγιο του χρόνου. Γιατί το χρειάζεσαι;

 • tasks που είχες σκοπό να κάνεις τον τρέχοντα μήνα αλλά τελικά αναβλήθηκαν για πολύ αργότερα.
 • Για να σημειώνεις ότι θεωρείς ότι αξίζει να βλέπεις με μια ματιά για να ξέρεις τι σημαντικό συνέβη όλη τη χρονιά πχ. επετείους γάμων, θανάτων (RIP), προσωπικές επιτυχίες, επιτυχίες αγαπημένων προσώπων, ιατρικές εξετάσεις που γίνονται μια φορά το χρόνο, πότε έπλυνες τις κουρτίνες, όοοοοτι θες.

Σημείωση στο δικό μου της φωτογραφαίας, που είναι φτιαγμένο από μένα για μένα και όχι για αυτό το άρθρο, από ένα σημείο και μετά οι ημερομηνίες είναι γραμμένες με μολύβι γιατί έτσι με εξυπηρετεί καλύτερα κι ας μην φαίνεται τόσο όμορφο.

MONTHLY LOG

Είναι ένα συνοπτικό ημερολόγιο του μήνα.

Γιατί το χρειάζεσαι:

1. Για να σημειώνεις πολύ σημαντικά γεγονότα/ραντεβού που θα γίνουν στον τρέχοντα μήνα.

2.Για να μεταφέρεις tasks που έχεις να κάνεις τον τρέχοντα μήνα αλλά τελικά αναβλήθηκαν για αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα.

Στην πιο απλή μορφή του γράφεις σε μια κάθετη γραμμή τις ημερομηνίες του μήνα ώστε να σημειωθεί δίπλα στην κάθε ημερομηνία ένα επικείμενο γεγονός. Για  υποχρεώσεις  που δεν έχει οριστεί ημερομηνία ακόμη αλλά ξέρεις ότι πρέπει να γίνουν μέσα στον μήνα, χρησιμοποιούμε την διπλανή σελίδα για να κάνουμε μια  “To do” λίστα. Το δικό μου το έχω προσαρμόσει με τον καιρό  έτσι ώστε να καταγράφω κάποια πράγματα επιπλέον όπως πχ τα trackers μου που συνήθως γίνονται σε ξεχωριστή σελίδα.

TRACKERS/ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του Bullet Journaling. Κουτάκια, σύμβολα και γραμμές που θα διαπιστώσεις ότι σε κινητοποιούν να πετύχεις τους στόχους σου ή σε βοηθούν να καταλάβεις τον εαυτό σου. Κάτι σαν του πίνακες επιβράβευσης που φτιάχναμε στα παιδιά για να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιογιό͘͘ · μόνο που εσύ είσαι ήδη ενήλικας και δεν φοράς πια πάνες οπότε η επιβράβευσή σου είναι αυτό το κομμάτι του Tracker που σημείωσες εφόσον  φέρθηκες σαν ενήλικας και πήρες πχ το χάπι σου το πρωί. Τι μπορείς να καταγράφεις σε ένα Tracker:

 1. Την διάθεση σου (mood trackers)
 2. Την περίοδο σου
 3. Αν πήρες τα φάρμακά σου
 4. Συνήθεις που θα ήθελες να ακολουθείς καθημερινά ή συμπεριφορές (Habbit Trackers, self care trackers) πχ αν έφαγες φρούτο, αν διαλογίστηκες, αν διάβασες ένα βιβλίο, αν το παράκανες με τις οθόνες, πόσες ώρες κοιμήθηκες κτλ

ΛΙΣΤΕΣ LISTS/COLLECTIONS

Κάτι ανάλογο με τα τράκερς είναι οι λίστες σε πιο ελεύθερη απόδοση όμως  συνήθως χωρίς κουτάκια και γραμμές αλλά δεν αποκλείονται.

Στην ουσία αφιερώνεις μια σελίδα για οτιδήποτε σε αφορά  ή σε κάτι που σε ευχαριστεί ή αν είσαι πιο καλλιτεχνικός τύπος να σχεδιάσεις διάφορα σκίτσα (doodles) για κάτι που σου αρέσει

Τι λίστες θα μπορούσες να φτιάξεις:

 1. Για το κάθε παιδί (Σημαντικές στιγμές, πυρετάκους, εμβόλια, θεϊκές ατάκες)
 2. Για τον σύζυγο (Σημαντικές στιγμές, πυρετάκους, εμβόλια μέρες που είναι, ατάκες που σε έστειλαν)
 3. Για τη δουλειά (άδειες, γραφειοκρατικά θέματα, βάρδιες ,επιτυχίες, projects). Κάποιοι επιλέγουν να κρατάνε ξεχωριστό Bullet Journal μόνο για τη δουλειά.
 4. Για πράγματα που είσαι ευγνώμων ή πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη.
 5. Για βιβλία/ταινίες/σειρές που θέλεις ή έχεις διαβάσει/δει

Για οτιδήποτε στην πραγματικότητα ή την φαντασία σου.

DAILY LOGS

Το πιο ουσιαστικό κομμάτι τουBuJo το Daily Log, δηλαδή το καθημερινό σου ημερολόγιο.

Όπου βασικά γράφεις την ημερομηνία κάθε μέρας και τι έχεις να κάνεις την συγκεκριμένη ημέρα. Όπως εξήγησα προηγουμένως στο KEY Μπορείς με Bullets/σύμβολα που επιλέγεις εσύ να σημειώνεις αν κάτι είναι task/υποχρέωση, γεγονός ή σκέψη/σημείωση. Και ανάλογα να γράφεις αν ολοκληρώθηκε μια υποχρέωση, αν μεταφέρθηκε για αργότερα μέσα στο μήνα ή μέσα στο χρόνο ή αν διαγράφηκε γιατί δεν πρόκειται να γίνει.

Ήδη έχω γράψει τις πολύ βασικές πληροφορίες και φοβάμαι ότι για κάποιον που δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο το Bullet Journal φαίνεται πολύπλοκο για αυτό δεν θα περιγράψω περισσότερα στοιχεία του. Προσωπικά για μένα που δηλώνω περήφανα ότι έχω μια διασπασούλα προσοχής και δουλειά και σχολή και σκύλο και είμαι και «μάνα και αδερφή μου κι αγάπη εσύ τι άλλο να ζητήσω απ’ τη ζωή.» είναι εργαλείο που με σώζει καθημερινά.  Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό μπορείς να ψάξεις στις επίσημες σελίδες https://bulletjournal.com/ , https://www.facebook.com/bulletjournal/about/?ref=page_internal ή να ακολουθήσεις άλλους boujournalistes (δική μου ορολογία) στα social media ¨η να συμμετέχεις σε αντίστοιχες ελληνικές και διεθνείς ομάδες στο Facebook. οι ελληνικές ομάδες που γνωρίζω είναι οι :

https://www.facebook.com/groups/774037329437553/about

 –https://www.facebook.com/groups/638119039954849/ (στην συγκεκριμένη είμαι συν διαχειρίστριά και ναι έχω φτιάξει μια λίστα στο BuJo μου και για αυτό)

Σημαντική προειδοποίηση:

Αν ρίξεις μια ματιά στο Pinterest/Instagram κτλ. και είσαι crafter σαν εμένα θα χάσεις το μυαλό σου από τα χειροποίητα γραφικά , τα σκίτσα ,τα washi tape, τα αυτοκόλλητα, την καλλιγραφία.. Αν πάλι δεν το ‘χεις θα σκεφτείς «Αποκλείεται , άπαπα εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα!!» . Μην παρασυρθείς αλλού είναι η ουσία. Δεν χρειάζονται όλα αυτά. Απλά για κάποιους κάνει πιο διασκεδαστική και δημιουργική την όλη διαδικασία  και κάποιοι φυσικά στα social media βγάζουν και ένα χαρτζιλίκι επιδεικνύοντας τις ικανότητες τους (που δεν είναι και κακό). Αν πάλι σε χαλαρώνει η όλη αυτή η δημιουργικότητα εννοείται προχώρα με πιο καλλιτεχνική κατεύθυνση. Κάνε ότι σε εξυπηρετεί καλύτερα. Η ουσία είναι να το χρησιμοποιείς ως ένα εργαλείο για να κάνεις την καθημερινότητα σου καλύτερη και όχι να βάλεις ακόμη ένα καρπούζι κάτω από τη μασχάλη. Προσωπικά συμπαθώ την  πιο minimal εκδοχή του απλά με λίγο διακόσμηση στο μέτρο που μπορώ.

 Η αλήθεια είναι ότι το φετινό μου BuJo  ήρθε σε Kit από την City Publish μια ελληνική εταιρία που φέτος δημιούργησε τη σειρά Numinia Bullet Journals και έτσι είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσω ένα όμορφα διακοσμημένο Bullet Journal με τα στένσιλ, τα αυτοκόλλητα, τα washi tape (διακοσμητικές χρωματιστές κολλητικές ταινίες) και τους μαρκαδόρους που ήρθαν σεταρισμένα.

 Σε επόμενο άρθρο θα ήθελα να σου δείξω διάφορα tips για να διακοσμήσεις το ημερολόγιο σου, ευκολά χωρίς κανένα kit, και χωρίς να έχεις ιδιαίτερες ικανότητες στην καλλιγραφία και στις εικαστικές τέχνες όπως εγώ.

Αν σου άρεσε η ιδέα τολμήσε το έστω για πλάκα.

Σου εύχομαι Καλή Αρχή και καλή Σχολική Χρονιά!!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Δέσποινα Κασσανδρου
Δέσποινα Κασσανδρουhttp://workingmama;gr
Είμαι η Δέσποινα , μαμά δύο δίδυμων κοριτσιών και εργαζόμενη! Το χόμπι μου είναι το bullet journaling!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πλέον παραγωγική περίοδος για τους εκδοτικούς οίκους αφού η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε και...

H Hasbro συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παιχνιδιού

Η Hasbro, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών παγκοσμίως, γιορτάζει 100 χρόνιαατέλειωτου παιχνιδιού και διασκέδασης! Η εταιρεία που ξεκίνησε...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για ενήλικες

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και φτάσαμε Δεκέμβριο... και έφτασε η ώρα να διαλέξουμε τα δώρα...

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου #3

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι ακόμα σε mood διακοπών... Αρνούμαι να επιστρέψω στη ρουτίνα των σχολείων των...

Τα βιβλία του Μαΐου #2

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι αγαπημένοι μας για διάβασμα...Αν και φέτος ο καιρός έχει άλλα σχέδια εγώ ονειρεύομαι την...

Η πρώτη εντυπωσιακή παρουσία του ECOVER

To brand οικολογικών καθαριστικών ECOVER ήταν ένας από τους 120 εκθέτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη eco-living γιορτή στη Τεχνόπολη,...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα