Η αξία της ανάγνωσης ενός παραμυθιού είναι σαφώς ανεκτίμητη και τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να το αμφισβητήσει. Όραση, αφή και συναίσθημα ταξιδεύουν κυριολεκτικά με την βοήθεια των αράδων και των εικόνων που τις “ντύνουν”. Θεωρητικά το βιβλίο εξάπτει περισσότερο την φαντασία καθώς δεν τα σερβίρει όλα έτοιμα, δίνοντας στο μυαλό τροφή για σκέψη, παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε καθόλου να υποτιμηθεί η προσφορά της μεταφοράς των παραμυθιών στην μεγάλη οθόνη. Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να βρίσκεσαι καθισμένος με έναν “κουβά” ποπ κορν αγκαλιά και να παρακολουθείς μια ταινία ;Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια παραμύθια που πήραν κινηματογραφικά σάρκα και οστά.
Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι
Ατελείωτες οι φορές που είχαμε διαβάσει το συγκεκριμένο παραμύθι από την συλλογή των αδελφών Γκριμ κι όμως ποτέ δεν το βαρεθήκαμε ,ακόμη κι ως ενήλικες. Η Walt Disney ήταν από τις πρώτες ,αν όχι και η μοναδική, κινηματογραφική εταιρεία που έφερε τα παιδιά σε τέτοιου είδους επαφή με κλασικά παραμύθια.75 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα παιδιά θαύμασαν την μαυρομαλλούσα Χιονάτη και γέλασαν με κάποιες γκάφες των νάνων, παρόλα αυτά εξακολουθούν εν έτη 2019 να μαγεύονται το ίδιο.
Το βιβλίο της ζούγκλας
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του Άγγλου συγγραφέα Κίπλινγκ, ο Μόγλης, αγαπήθηκε όσο λίγοι από μικρούς και μεγάλους. Οι εντυπωσιακές εικόνες του όλου τοπίου, τα ζώα που ξαφνικά αποκτούσαν φωνή ανθρώπινη αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία για την Wait Disney να προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπων στις αίθουσες του σινεμά. Αντάξια της φήμης του βιβλίου η ταινία κινουμένων σχεδίων του 1967,έναν χρόνο δηλαδή μετά τον θάνατο του ίδιου του Disney.
H Ωραία Κοιμωμένη
Βασισμένη στο παραμύθι του Σαρλ Περώ η ταινία αυτή δεν απέφερε το 1959 τα αναμενόμενα κέρδη στην Walt Disney αν και είχε γίνει σπουδαία δουλειά όπως ήταν για παράδειγμα η συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μονάχου.
Σταχτοπούτα
Παραμύθι του Σαρλ Περώ που μεταφέρθηκε επιτυχώς πάλι από την Walt Disney.Εκείνη την περίοδο η εταιρεία ήταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση αφού οικονομικά είχε πάρει την κατηφόρα κυρίως λόγο του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου. Η προβολή της ταινίας το 1950 ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές της επιτυχίες.
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Από τα λίγα κλασικά παραμύθια που έχουν γραφτεί από γυναίκα. Το παραμύθι της Γαλλίδας Ζαν -Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν κυκλοφόρησε το 1991 από την Disney κι έγινε ριμέικ το 2017 με την καταπληκτική Έμα Γουάτσον να πρωταγωνιστεί. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συμβολική ιστορία αγάπης.
Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα άρθρα της Χριστίνας εδώ
Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μου!!