READING...Greek Book AddictionΕκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

-

Αγαπητές φίλες του βιβλίου (και δικές μου), σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το must-read βιβλίο του καλοκαιριού, ένα βιβλίο που πρόσφατα κέρδισε επάξια τη θέση του στη συλλογή με τα αγαπημένα μου!

Ο λόγος για το αριστούργημα της Ντέλια Όουενς με τίτλο «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», μια νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Δώμα, το βιβλίο που επί μήνες βρισκόταν στην πρώτη θέση των New York Times  στην κατηγορία των best seller!

Λίγα λόγια για το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»

Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου; Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. Ευαίσθητη και έξυπνη, είχε καταφέρει να επιβιώσει ολομόναχη, εγκαταλελειμμένη απ’ τους ανθρώπους, παρέα με τους γλάρους και μ’ όσα της δίδαξε η άμμος κι η αρμύρα. Όταν δύο νεαροί απ’ το χωριό γοητεύονται απ’ την άγρια ομορφιά της, η Κάια ανοίγεται σε μια καινούργια ζωή.

Μέχρι εδώ καλά, πάμε όμως να δούμε γιατί πραγματικά με κέρδισε το συγκεκριμένο.

Δεν ξέρω αν πάει κάτι λάθος μαζί μου, αλλά άπαξ και κλάψω σε βιβλίο, κερδίζει αυτομάτως μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου – κυρίως στη γωνίτσα με τα all time favourites- και ναι, καλά το κατάλαβες έπεσε  πολύ πολύ κλάμα εδώ. Η  ιστορία αυτή με έκανε να νιώσω τόσα διαφορετικά συναισθήματα , μεταξύ άλλων λύπη, θυμό αλλά και χαρά. Μαζί με την αξιαγάπητη πρωταγωνίστρια, εξοικειώθηκα με το αφιλόξενο μα μαγευτικό βιότοπο του βάλτου, εντάχθηκα στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία, βίωσα στο πλευρό της την περιθωριοποίηση αλλά και τη γλύκα της ατόφιας παιδικότητας.

Στα συν του, πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν σε αφήνει να το αφήσεις, ενώ παράλληλα σε κρατάει σε αγωνία  και είναι ευανάγνωστο. Η πένα της Ντέλια Όουενς είναι απλά απολαυστική, ενώ η μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου αποτυπώνει με μαεστρία το συγκλονιστικό περιεχόμενο του βιβλίου, μία μετάφραση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ιστορία γραμμένη στην πρωτότυπη γλώσσα.

Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ένα βιβλίο ενηλικίωσης», μια προσέγγιση ανάλογη με αυτή της Harper Lee στο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Θα συμφωνήσω και με τα δύο, ενώ θα προσθέσω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγνωσμα ‘γροθιά στο στομάχι’. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο γεγονός ότι θίγει ποικίλα θέματα, όπως η μοναξιά, η απώλεια, η απομόνωση, οι φυλετικές διακρίσεις,  οι προκαταλήψεις.

Το ερώτημα που μου γεννήθηκε διαβάζοντάς το ήταν το εξής : είναι πράγματι η οργανωμένη κοινωνία με τους νόμους και τις ανέσεις της πιο πολιτισμένη από την ελεύθερη και άγρια φύση? Αναμφίβολα πάντως η ιστορία  αυτή στηλιτεύει το αθέατο πρόσωπο της κοινωνίας, εκείνο που τελικά περιθωριοποιεί, ξεχνά και απομονώνει.

Να πω ακόμα (έτσι για να ελαφρύνει το κλίμα βρε αδερφέ) ότι εάν το σενάριο αυτό μεταφερόταν στη μεγάλη οθόνη θα σάρωνε βραβεία. Τι? Μια ιδέα πέταξα. (έμπιστες πηγές αναφέρουν ότι τα δικαιώματα του βιβλίου αγοράστηκαν από το FOX  2000 για αυτόν ακιβώς τον σκοπό –ένα δάκρυ χαράς κύλησε-).

Εν ολίγοις, αν βρεθείς σε κάποιο βιβλιοπωλείο και ψάχνεις την επόμενη σου περιπέτεια, ΑΠΑΙΤΩ -χτύπημα παλάμης στο τραπέζι-  να επιλέξεις το συγκεκριμένο. Χωρίς πλάκα τώρα, είναι απλά συγκλονιστικό γεμάτο υπέροχα κοινωνικά μηνύματα. Θα με θυμηθείς.

Αυτά από εμένα για σήμερα αγαπητή αναγνώστρια, εύχομαι να έχεις μια όμορφη μέρα και καλές αναγνώσεις!

Μην ξεχάσετε:
να κάνετε like στη σελίδα του blog στο facebook
να με ακολουθήσετε και στο Instagram
για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!

Τάνια Ωρολογά
Τάνια Ωρολογάhttp://workingmama;gr
Γεια σου! Ονομάζομαι Τάνια Ωρολογά και είμαι μια μικρή βιβλιοφάγος. Ξέρεις τώρα, εκείνο το ενοχλητικό κοριτσάκι που διαβάζει φανατικά και ζαλίζει φίλους και γνωστούς σχετικά με τη νέα ιστορία που ξεκίνησε. Λατρεύω να μοιράζομαι την αγάπη μου για τα βιβλία, για αυτό και δημιούργησα τη σελίδα μου στο ίνσταγκραμ, η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτά ( εκεί θα με βρεις ως @greek_book_addiction)! Μαζί θα ταξιδέψουμε στον κόσμο του βιβλίου, θα περιηγηθούμε σε σελίδες ανεξερεύνητες και θα ανακαλύψουμε τελικά την αξία των μικρών αυτών θησαυρών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,047ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνεται τα πιο πρόσφατα άρθρα μας, ενημερώσεις και πολλά ακόμα.

Πρόσφατα άρθρα

Τα βιβλία της Άνοιξης

Αν και ο καιρός έχει αντίθετη άποψη η άνοιξη είναι εδώ και τα νέα βιβλία της άνοιξης κάνουν την είσοδο τους και πραγματικά με έχουν εντυπωσιάσει και θα μας κρατήσουν συντροφιά.

Τα πρώτα παιδικά βιβλία για το 2025

Νέα χρονιά χωρίς τα πρώτα παιδικά βιβλία για το 2025 δεν γίνεται... Ήρθε η ώρα να σας προτείνω τις πρώτες επιλογές μας για το 2025.

Τα πρώτα βιβλία ενηλίκων για το 2025

Καλή αναγνωστική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους. Ήρθε η ώρα να σας προτείνω τα πρώτα βιβλία ενηλίκων για το...

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

Τα παιδικά Χριστουγεννιάτικα βιβλία είναι τα αγαπημένα μου, η δημιουργία παιδικών αναμνήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων είναι πολύ δημιουργική και είναι η ιδανική περίοδος για μαγεία...

Χριστουγεννιάτικα Βιβλία για Ενήλικες

Η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου ξεκίνησε και δεν θα μπορούσα να μην σας προτείνω τα φετινά Χριστουγεννιάτικα βιβλία...

Τα παιδικά βιβλία του Οκτωβρίου

Οκτώβριος ο μήνας του Halloween είναι εδώ - ταυτόχρονα όμως είναι και ο μήνας που σιγά σιγά αποχαιρετούμε τις...

Δημοφιλή άρθρα

Γρήγορα και εύκολα αποκριάτικα μακιγιάζ!!

Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους! Οι απόκριες είναι εδώ και αν...

Διαβάστε επίσηςΠΑΡΟΜΟΙΑ
Προτεινόμενα άρθρα